Wielrenner Leontien van Moorsel is voor zover bekend de enige vrouwelijke topsporter die hoopte dat wedstrijden samenvielen met haar menstruatie. ‘Mijn pootjes doen dan nog wel zeer, maar mijn pijngrens ligt dan een stukje hoger dan normaal.’ Opmerkelijk. Meestal is het precies andersom.
Veel vrouwelijke topsporters slikken juist de pil om hun cyclus te regelen. Als er tenminste nog sprake is van een cyclus. Door intensieve training kunnen namelijk hormonale verschuivingen optreden. Er komt dan namelijk endorfine vrij, waardoor de werking van de hypothalamus in de hersenen wordt onderdrukt. En daardoor raakt de hypofyse, die onder meer de afgifte van vrouwelijke hormonen regelt, weer van slag.
Voor een gezonde menstruatiecyclus is een vetpercentage van minimaal 16% nodig
Datzelfde gebeurt trouwens ook als het vetpercentage van het lichaam onder de 16% zakt; iets dat je veel ziet bij balletdansers en topatleten. Bij Van Moorsel schommelde het vetpercentage precies rond die 16%, vertelde haar medisch begeleider Tjeerd de Vries ooit tegen de Volkskrant. Een sluitende verklaring had hij niet, al zijn er aanwijzingen in de sportmedische literatuur dat tijdens de ongesteldheid de belastbaarheid van atletes hoger ligt. ‘Proeven bij Leontien van Moorsel hebben dat ook uitgewezen. Haar hartslag is dan wat lager, de belastbaarheid van het skelet en de soepelheid van de spieren zijn wat groter.’
Leontien Zijlaard-van Moorsel werd vier keer Olympische kampioen, won twee keer de Tour de France tweemaal, werd 39 keer Nederlands kampioen en is nog steeds houder van het in 2003 behaalde werelduurrecord. In 2005 stopte ze met professioneel wielrennen. Tegenwoordig geeft ze lezingen, presentaties en sportclinics, treedt ze op als tv-presentator en is ze initiator van de Leontien Foundation (voor mensen met eetstoornissen) en van sportevenementen als Leontiens Ladies Ride en Leontiens Ladies Run.
Lees ook:
Namaste
5 Tips om beter te sporten
Running wise: 5 tips
Gesloopt door Robinson