De Dutch Design Week in Eindhoven bezoeken, betekent kilometers lopen. Tijdens #DDW23 is traditiegetrouw gigantisch veel te zien en te doen. Om te beginnen is er natuurlijk de Graduation Show van Design Academy Eindhoven (DAE), met de eindprojecten van bachelor- en masterstudenten. Heel wat designers van wereldnaam en faam zijn hier begonnen c.q. komen hier op af.
Van 21 tot en met 29 oktober kun je kiezen uit een enorm aanbod aan exposities, installaties, seminars, workshops en andere evenementen, rondom alle denkbare designdisciplines. Waaronder sociaal design en medisch design. Vrouwengezondheid is booming. Het is dus niet verrassend dat voor Women & Design aparte aandacht is. Specifieker: voor de verbeterpunten rondom gynaecologisch onderzoek. Daar valt een wereld te winnen. Wist je bijvoorbeeld dat aan het speculum (de bekende ‘eendenbek’) en ander gynaecologisch gereedschap al decennia lang nauwelijks iets is gewijzigd?
Women & Design – Market and Talks
Illustrator en designer Charis Stephanie is organisator van de Women & Design – Market and Talks op #DDW23 (Locatie: Steentjeskerk Eindhoven). De Women & Design Market is een expositie en markt in één, bedoeld om de vrouwelijke ontwerpers extra aandacht te geven. Vrouwen in de design- en kunstwereld zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in musea en galeries en verdienen wel tot vijftig procent minder dan hun mannelijke collega’s. Net als in de medische wereld is hier een gendergap weg te werken.
Tijdens de Woman and Design Talks gaat sociaal onderzoeker Françoise Molenaar – auteur van verhelderende artikelen over hoe vrouwen medische zorg ervaren – in gesprek met artsen, designers en systeemveranderaars over de vraag hoe de vrouwelijke medische ervaring verbeterd kan worden en welke designoplossingen mogelijk zijn. Zij wordt hierbij onder meer ondersteund door Zoë Sluisdom van sociaal designbureau Afdeling Buitengewone Zaken.
NOMI
We beginnen met de NOMI-installatie als eerste stap op weg naar betere vrouwenzorg. Want is het is best gek toch, dat één op de drie vrouwen negatieve ervaringen heeft met inwendig onderzoek? Maar liefst 44% ervaart zo’n onderzoek als pijnlijk, 41% als beschamend en 23% zelfs als traumatisch. Vrouwen hebben behoefte aan betere communicatie en meer aandacht voor hun persoonlijke grenzen, terwijl artsen streven naar efficiëntie en professionaliteit.
Project NOMI van Afdeling Buitengewone Zaken probeert beide behoeften te combineren en ontwikkelde daarvoor richtlijnen en informatiemateriaal. De richtlijnen zijn bedoeld voor zowel medische professionals én voor vrouwen die in hun leven nogal wat onderzoek met ‘de eendenbek’ moeten ondergaan, zodat zij meer autonomie ervaren tijdens inwendige onderzoeken. Kleine aanpassingen maken soms al veel verschil. Kijk maar en laat je inspireren.
Expositie NOMI-installatie, 21-10 t/m 29-10 van 11:00 tot 18:00 uur. Meer info hier.
3 Panelgesprekken over gynaecologische onderwerpen
#DDW23 Panelgesprek 1. Empowered gynaecologisch onderzoek
Veel vrouwen ervaren pijn of hebben een anderszins onprettige ervaring bij standaard gynaecologische onderzoeken en ingrepen, zoals het maken van een uitstrijkje of het plaatsen van een spiraaltje. Tijdens deze Women & Design Talk gaan de panelleden in op de vraag welke aspecten verbeterd kunnen worden en hoe designoplossingen vrouwen kunnen helpen om meer de regie te hebben en beter te kunnen ontspannen.
Met prof. dr. Toine Lagro (hoogleraar vrouwenstudies medische wetenschappen Radboud UMC), Monique Wüst (gynaecoloog Saxenburg MC), Zoë Sluisdom (social designer Afdeling Buitengewone Zaken) en Puck Wijdeveld (student aan de HKU, bachelor design for change and innovation). Zondag 22-10 van 15:30 -17:00 uur.
#DDW23 Panelgesprek 2. Traumasensitief gynaecologisch onderzoek
Sommige vrouwen hebben pech als het aankomt op inwendig onderzoek. De teller van designer Lotte Vergouwen staat op meer dan honderd onderzoeken in verband met afwijkende pap-uitslagen, een fertiliteitstraject en adenomyose. Tijdens deze Women & Design Talk zal zij vanuit haar eigen ervaringen haar visie geven op het herontwerpen van traumasensitief gynaecologisch onderzoek.
Hoe kan een arts traumasensitief te werk te gaan zodat vrouwen niet (verder) getraumatiseerd uit een ingreep komen? Welke designoplossingen zijn mogelijk en hoe navigeer je tussen sensitief te werk willen gaan en de (vermeende) noodzaak om professionele afstand tot de patiënt te bewaren?
Met Hanneke Bolt (arts-seksuoloog Erasmus MC), Daphne van der Putten (verloskundige en directeur Dana Centrum), Nienke Helder (design professional sexual and reproductive health) en Lotte Vergouwen (programme leader creative transformation platform HKU). Dinsdag 24-10 van 15:30 -17:00 uur.
#DDW23 Panelgesprek 3. Beter bevallen
Een bevalling is een van de meest basale processen die er bestaan. Maar omdat arts noch ouder een baby wil verliezen, is bevallen ook een proces dat wordt geregeerd door protocollen. Weten wanneer je juist niet moet ingrijpen en weten op basis van welke aannames je dat doet, is even belangrijk. Hoe ‘ontwerp’ je een bevalproces waar ruimte is voor ‘niets doen’?
Met prof. dr. Ank de Jonge (hoogleraar verloskundige wetenschap Amsterdam UMC), Bahar Goodarzi (postdoctoraal onderzoeker verloskundige wetenschap Amsterdam UMC), Stefanie Bakker (illustrator en designer) en Olga van Lingen (social designer Buikpraat).
Donderdag 26-10 van 15:30 -17:00 uur.
Meer informatie en aanmelden: ddw.nl/nl/programma/women-and-design-talks
Extra erbij: Artikel Drei
Op de tentoonstelling Making Noise – met het werk van 25 pas afgestudeerden van Duitse designopleidingen in het Klokgebouw – kun je onder meer het concept Artikel Drei van Julia Kubitzki bekijken. Drie essentiële stappen voor een menstruatievriendelijke samenleving, met onder meer deze reinigingsgeldispenser voor menstruatiecups voor op openbare toiletten. De naam van het designconcept verwijst naar Artikel 3 (het recht op menselijke integriteit) in het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie.
Meer design voor en door vrouwen zien? Zoek en gij zult vinden op https://ddw.nl/
Meer menstruatie:
Podcastselectie
Playlist
Boekenoverzicht
Filmwijzer
Puberboekenoverzicht
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
\