Alleen als je in diepe winterslaap was, is het je misschien ontgaan: er komt een period-emoticon. Eindelijk! Emoji’s bestaan al sinds 1997. Het heeft dus even geduurd voordat het bestaansrecht van een ‘menstruatie ideogram’ werd onderkend. Een eerder verzoek van Plan UK werd afgewezen, maar nu is het consortium dat over toelating beslist overstag. Een rode bloeddruppel wordt het symbool voor menstruatie. Reden om de rode vlag te hijsen? Of wappert die vlag eigenlijk nog steeds droef halfstok?
Waarom de rode vlag wél uit mag
Een period-emoticon is super praktisch. Menstruatie is geen zeldzaam verschijnsel. De kans dat je iets over het onderwerp wilt zeggen, is aanwezig. Al is het maar omdat je in je leven gemiddeld zo’n 2.500 dagen menstrueert (vooropgesteld dat je geen 15 kinderen baart of hormonale anticonceptie gebruikt).
De kans dat je een period-emoticon wilt gebruiken in je communicatie, is dus heel veel groter dan de kans dat je een symbool voor olielampje of oester nodig hebt; twee van de 230 nieuwe emoticons die dit jaar aan de ellenlange lijst van reeds bestaande emoji’s worden toegevoegd. Ook rolstoelers hebben nu een beeldmerkje. Tijdens eerdere belangrijke updates werden onder meer verschillende huidskleuren toegevoegd.
Waarom die rode vlag eigenlijk halfstok hangt
Een rode bloeddruppel? In de categorie medisch? Sinds wanneer is menstruatie een ziekte? En waarom is het geen exclusief symbool? De gestileerde bloeddruppel staat namelijk niet alleen voor ‘menstruatie’, maar ook voor ‘bloed doneren’ en ’medisch’ en heeft dus een gedeelde betekenis.
Waarom? De eerdergenoemde symbolen voor olielampje of oester zijn toch ook exclusief. Ideogrammen met een gedeelde betekenis zijn zeldzaam. Sla de lijst er maar eens op na. Oké, het symbool voor ‘klein’ (twee vingers die de maat aangeven) blijkt ook wat verwarring op te leveren. Nee, met dit symbool wordt niet ‘kleine piemel’ bedoeld.
Drie keer raden…
Wat blijkt: de rode bloeddruppel is een compromis. Toen een eerder verzoek werd afgewezen, besloot Plan UK een pact te sluiten met de NHS Blood and Transplant. Samen kregen deze organisaties de bloeddruppel er wel door. Fijn dat de Japanse vlag met de rode stip – dat nu vaak als symbool voor menstruatie wordt gebruikt – vanaf nu weer exclusief de Japanse vlag kan zijn. Maar menstruatie verdient dus ook een uniek symbool.
Emoticions zijn tenslotte bedoeld voor een vlotte communicatie. Hoe gaat een symbool dat je op meerdere manieren kunt uitleggen daarbij helpen? Wat zeg je als je deze emoticon in je feeds en apps gebruikt? Ik wil onze afspraak afzeggen want: A. Ik ben ongesteld? B. Ik doneer bloed? C. Ik ben medisch? Drie keer raden. Verwarring ligt op de loer.
Beste mensen van het consortium dat over de toelating van nieuwe emoticons beslist: volgend jaar graag ook een tampon én menstruatiecup én maandverbandje aan de lijst toevoegen. Die symbolen normaliseren de communicatie pas écht. Al is het maar als je een boodschappenlijstje aan je partner/vader/broer wilt doorgeven. ‘Plotseling <ongesteld>. Koop <tampons>’. Period!
Lees ook:
Met andere woorden
Geen gespreksonderwerp
Zeg heb jij ’t al?
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.