Knisperende papiertjes die verraden dat je een tampon of maandverband uit de verpakking probeert te peuteren. Ongebruikte tampons die per ongeluk uit je tas rollen. Maandverband waarvan de contouren door je jeans schemeren. Tampontouwtjes die uit een bikinibroek bungelen. Of – de overtreffende trap – een helderrode doorlekvlek in je rokje of broek. Waarom vinden wij dat nog steeds zo gênant? Zou het met een gebrek aan opvoeding te maken hebben?
De kans is daar. Menstruatievoorlichting gaat nogal vaak over producten en problemen. Het gaat zelden over de vraag waarom menstruatie eigenlijk zo’n enorm taboe is geworden (spoiler: kennisgebrek, waardoor men dacht dat menstruatie een vorm van ontgifting was). Dat was ver voor het jaar nul. Wordt het niet eens tijd om collectief te besluiten dat het menstruatietaboe compleet over de datum is? En dat je het beste zo vroeg mogelijk met menstruatieles kunt beginnen?
Hoe eerder en vaker kinderen over het onderwerp horen, hoe minder ongemakkelijk het wordt. Daar profiteren de volgende generaties van. Denk out-of-the-box. Houd het speels. Kinderen vertrouwd maken met een veelvoorkomend fenomeen hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Ter inspiratie zetten we vijf klassieke educatiemiddelen op een rij.
1. Het bordspel
Oeps, je lekt. Daniela Gilsanz en Ryan Murphy, voormalige studenten aan de Amerikaanse Rhode Island School of Design, ontwikkelden bij wijze van studieproject een fantastisch bordspel. The Period Game onderwijst letterlijk spelenderwijs over puberteit en menstruatie. Kom je op het PMS-vak? Zet dan je ‘neem een warm bad-kaart’ in. Wie de ‘oeps, je lekt-kaart’ trekt, moet naar het equivalent van de Monopoly-gevangenis: de schooldokter.
2. Het Kleurboek
Lekker veel rood. De Canadese gezondheidscoach Andrea Yip bedacht het Period Coloring Book. Inderdaad: een archetype kleurboek, maar dan met maandverbandjes, menstruatieslips en meiden in ondergoed. Tekeningen die je met alle kleuren van de regenboog kunt inkleuren. Ook leuk: Toni the Tampon, van Cass Clemmer aka The Period Prince. Een kleurboek over de avonturen van Toni de Tampon en zijn/haar/hen vrienden: Marina de Menstruatiecup, Sebastian de Sponstampon en Patrice het Maandverbandje.
3. Het computerspel
Game over. High school studenten Sophie Houser en Andrea Gonzales uit New York hadden genoeg van het verkrampte gedoe over menstruatie en bedachten de game Tampon Run. Anders dan bij andere games schakel je je tegenstanders uit met tampons. Wel oppassen voor de Grote Rode Golf en ervoor zorgen dat de tamponvoorraad wordt aangevuld, anders is het game over. Game on? De Tampon Run van Cheryl Houser Apps downloaden kan gratis via itunes.apple.com.
4. Het clublied
Sing along! De Zweedse tv-zender SVT maakte een paar jaar terug voor jongerenzender Barnkanalen een clipje met presentator Alex Hermansson. Een liedje (‘Hoera, hoera voor de tijd van de maand’), dansende tampons en bloedspetters die van het scherm druipen, moesten het imago van menstruatie opleuken. Dat lukte. Het nummer werd een heuse hit en werd veelvuldig gedraaid in het Zweedse clubcircuit. Er zijn meer period songs die je moeilijk uit je hoofd krijgt. Op Period! vind je een complete Playlist.
5. De pop
Geen grapje. De Period Party accessoireskit voor de Lammily Doll omvat kleurrijke maandverbandjes, een slip, een menstruatiekalender en een voorlichtingsfolder. Want met voorlichting geven kun je niet vroeg genoeg beginnen. De anatomisch correcte ‘Barbie’ en accessoireskit zijn een ontwerp van de Amerikaanse designer Nickolay Lamm. Weer eens wat anders dan een roze kledingkast of droomkasteel voor de klassieke Barbie met de onrealistische lichaamsvormen.
Bonus: Woordzoeker
Gespot op het Instagram-account van Menstrucation: Woordzoeker. Een speelse en laagdrempelige manier om kinderen vertrouwd te maken met menstruatietermen. Hier ingezet tijdens een gastles voor groep 7 en 8.
Leuk educatiemateriaal gezien? Laat het weten!
Lees ook:
Menstruatievoorlichting voor peuters?
Menstruatieles op de basisschool
Period! Puberboekengids
Menstruatieles van de fabrikant
Wat doe je met dat bloed?
5 Redenen om je wel te schamen
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.