Mannen die denken dat je maandverband in je vagina moet stoppen, dat de menstruatiecup buiten je vagina bungelt en dat er tampons voor linkshandigen bestaan. En dit is nog maar een kleine bloemlezing. Er zijn nogal wat dingen die mannen niet weten over menstruatie. Op zich logisch, want zelf zijn ze nooit ongesteld. Maar een heleboel mannen hebben zelfs nooit geleerd hoe een menstruatiecyclus in zijn (sorry: haar) werk gaat. Terwijl ze er toch direct voorbeeld bij hebben. Zonder menstruatie geen troonopvolger heren! Dus moet dat veranderen? Ja!
Hoe kan iemand vijf dagen of langer bloeden zonder dood te gaan?
In een aantal westelijke landen (zoals Engeland en Amerika) wordt voorlichting over menstruatie alleen aan meisjes gegeven. Het logische gevolg hiervan? Jongens snappen ongesteldheid niet en vinden de maandelijkse meidenbloedingen maar raar en eng. Vervolgens groeien ze op tot mannen die menstruatie nog steeds niet begrijpen. Dus maken ze sarcastische opmerkingen: ‘Ze zal wel ongesteld zijn!’. Dit alles gebeurt in een cultuur waarin menstrueren nog steeds als vies wordt beschouwd.
Knuffelen is ongevaarlijk
Opvoeding is de beste manier om schaamte en taboes tegen te gaan. Dus: laten we over ongesteldheid praten op school en jongens bij deze lessen betrekken. Menstruatie is iets natuurlijks, het maakt deel uit van het leven. Door goede opvoeding raken jongens misschien wél geïnteresseerd in het feit dat hormonale schommelingen stemmingswisselingen kunnen veroorzaken. Ze zijn vast opgelucht als ze weten dat je een ongestelde vrouw kunt knuffelen zonder besmet te raken. En veel mannen worden waarschijnlijk erg blij als ze leren dat seks tijdens de menstruatie zo zijn voordelen heeft (het helpt tegen kramp).
Kom maar op met die chocolade!
En wat brengt het vrouwen als mannen man-struatieles krijgen? Tja. Misschien is het gewoon fijn als hij niet roept ‘PMS zeker?’, maar begrijpt dat het gewoon tijd is voor een warme kruik en een grote reep chocolade?
Lees ook:
Menstruatie-alarm voor de man
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.