Menstrueren is een werkwoord. Plus een typisch gevalletje van multitasken. Tijdens je menstruatie doe je immers ook je normale, dagelijkse dingen. In een droomwereld is dat misschien op de bank liggen met je favoriete serie. In het echte leven betekent dat doorgaans dat je ongesteld en al naar je werk gaat, of naar school. Precies daarover is nu ook in Nederland ineens van alles te doen.
Zo hield het Menstruatie Voorlichtingsinstituut een enquête die door 15.000 meiden tussen de 12 tot 19 jaar is ingevuld. Insteek: uitvinden in hoeverre menstruatie invloed heeft op schoolprestaties en schoolverzuim. 86% van de meiden vindt dat er op school onvoldoende rekening gehouden wordt met hun menstruatie; 91,7% heeft last van buikpijn; 74,7% is bang voor doorlekken; 61,7% kan zich moeilijk concentreren; 48% meldt zich meerdere dagen per schooljaar ziek vanwege de menstruatie; 28% zou zich ziek willen melden, maar doet dat niet en 73,5% geeft aan dat hun schoolprestaties door de menstruatie negatief worden beïnvloed.
‘Scholen houden onvoldoende rekening met menstruatieklachten’
Recent onderzoek van het Radboudumc liet ook al zien dat de menstruatiecyclus behoorlijk kan ingrijpen in het leven van vrouwen: een derde van de ruim 42.000 ondervraagde vrouwen gaf aan niet normaal te kunnen functioneren door menstruatieproblemen. ‘Toch is het op veel scholen nog verplicht om mee te gymmen,’ stelt het voorlichtingsinstituut. ‘Een andere veel gehoorde klacht is dat meisjes tijdens de les niet naar de wc mogen.’
Het instituut geeft gastlessen op middelbare scholen. Net als bijvoorbeeld de Stichting Endometriose, die onlangs een petitie startte om educatie over menstruatiewelzijn verplicht te stellen op middelbare scholen. Op welke manier menstruatieonderwijs wordt gegeven, hangt nu vooral af van de verantwoordelijke docent. Die heeft behalve de standaard lesstof dus ook de mogelijkheid om een gastdocent uit te nodigen of een aanvullend lespakket te bestellen van bijvoorbeeld Rutgers Kenniscentrum Seksualiteit of van de maandverbandfabrikant.
Sommige meiden worden op hun 9de al ongesteld. Wel zo handig als je dan voorlichting hebt gehad
Menstruatievoorlichting op basisscholen is aan strenge(re) regels gebonden. Daar lopen menstruerende meiden niet alleen aan tegen voorlichting die voor hen te laat komt. De gemiddelde leeftijd mag dan 13 jaar zijn, sommige meiden worden in groep 7 of 8 al ongesteld. Het is wel zo handig als meisjes én jongens dan al voorlichting hebben gehad. Daarbij houden scholen te weinig rekening met de praktische kant van het verhaal, waardoor zelfs eenvoudige dingen ontbreken als een afsluitbare afvalemmer op de wc of een voorraadje maandverband.
Ongemakkelijk. Maar het kan erger. Onderzoek van Plan UK liet een paar jaar terug al zien dat veel Britse kinderen onderwijs missen doordat ze zich geen menstruatieproducten kunnen veroorloven. Menstruatiearmoede komt dus ook in Westerse landen voor. In ontwikkelingsgebieden is dit een megagroot probleem. Vandaar dat veel programma’s van NGO’s zich op menstruatievoorlichting richten. Naar school kunnen en naar je werk kunnen is een voorwaarde voor economische zelfstandigheid. Menstruatie = emancipatie. Dat besef wordt meer en meer mainstream. NGO’s en belangen- en patiëntenverenigingen waren daar al van doordrongen. Nu de beleidsmakers nog.
Foto: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Lees ook:
Je cyclus beïnvloedt… schoolprestaties
Je cyclus beïnvloedt … strijdlust
Je cyclus beïnvloedt …shopgedrag
Je cyclus beïnvloedt …creativiteit