Riemen vast. Dit wordt een verhaal vol cijfers en waaromvragen. Op 28 mei is het namelijk voor de 10de keer Menstrual Hygiene Day. Thema deze keer: #PeriodFriendlyWorld. Het is ook de 10de keer dat we via Period! aandacht aan deze internationale campagne besteden.
Waarom doen we dit?
Miljoenen vrouwen en meisjes in de hele wereld worden gehinderd in hun functioneren. Gewoon, omdat ze menstrueren. Menstrual Hygiene Day (MH Day) – een initiatief van Wash United – wil het tij keren door een wereldwijde beweging op gang te brengen waarin non-profitorganisaties, overheden, media, de particuliere sector en individuen samenwerken om te strijden voor een menstruatievriendelijke wereld waarin taboes tot het verleden behoren. Waarin iedereen toegang heeft tot gezonde menstruatieproducten, menstruatie-educatie en menstruatievriendelijke toiletten.
Wie doen hieraan mee?
Nou, heb je even? De MH Day-beweging is de afgelopen 10 jaar gigantisch gegroeid. In 2023 kreeg deze dag 17.828 keer media-aandacht en verschenen er 222.000 bijdragen op social media. Opgeteld werden daarmee meer dan 705 miljoen mensen in de wereld bereikt. In 2014 bleef de teller nog steken op 89 keer media-aandacht en 22 miljoen bereikte mensen. Ook het aantal partners en ambassadeurs is explosief gestegen: van 155 naar meer dan 1.000. Period! is er sinds de allereerste editie één van.
Wat is er veranderd de afgelopen 10 jaar?
Dat is bijna niet in cijfers uit te drukken. Niet alleen de aandacht voor MH Day is gigantisch gegroeid, de interesse in menstrual hygiene and health in het algemeen is dat ook. Of misschien beter gezegd: de collectieve verontwaardiging over het feit dat menstruatie nog steeds een taboeonderwerp is en achterstand kan opleveren. Je leest meer over het onderwerp, je hoort er meer over, meer organisaties houden zich hiermee bezig. Niet alleen in ontwikkelingsgebieden, waar de focus in eerste instantie op lag, maar ook in de moderne westerse wereld. Al duurde het even voor het kwartje viel dat ook hier een achterstand is weg te werken. Ter illustratie: in 2017 werd in Nederland voor de eerste keer één kleinschalig event georganiseerd rond MH Day.
Wat is het thema in 2024?
In een menstruatievriendelijke wereld (het thema van dit jaar) mag je gewoon naar school en naar je werk als je ‘ongesteld’ bent. Hoef je je niet aan merkwaardige reinheidsregels te houden die je van het openbare leven uitsluiten. Kun je naar een arts als je last hebt van een uit de bocht gevlogen menstruatie. Weet je wanneer je naar een arts zou moeten (dus wat normaal is en wat niet). Word je niet gepest met feit dat je met een baarmoeder bent geboren. Enzovoort.
Klinkt niet teveel gevraagd, toch? In een wereld waarin zo’n 2 miljard mensen menstrueren. Op een dag als vandaag zijn het er maar liefst 800 miljoen. Maar voor 500 miljoen vrouwen/meisjes/menstrueerders in de wereld is het ook vandaag de dag nog altijd een probleem om zonder schaamte en gezondheidsrisico’s te menstrueren.
Er zijn grote stappen gezet in de afgelopen 10 jaar. Maar we zijn er nog niet. We zullen met zijn allen nog flink ons best moeten doen om het doel van MH Day te bereiken voordat het 2030 is. Want dat is het doel van MH Day. We hebben dus nog (maar) 6 jaar!
Wat kun jij doen om hierbij te helpen?
Thema dit jaar is zoals gezegd: a #PeriodFriendlyWorld. Leuk is dat je deze hashtag naar je eigen hand kunt zetten. #PeriodFriendlyNederland #PeriodFriendlyStaphorst #PeriodFriendly (vul hier de naam in van je bedrijf of school). Leef je uit. Start in eigen kring een #menstruatieconversatie met de vraag: hoe zie jij een #PeriodFriendlyWorld voor je?
Om je verhaal kracht bij te zetten kun je op Menstrual Hygiene Day (in Nederland inmiddels ook omarmd als Wereld Menstruatiedag, internationaal zelfs als Menstrual May) een Menstruation Bracelet (28 kralen, waarvan 5 rode) dragen. Vergeet ook de hashtags #WeAreCommitted en #MHDay2024 niet als je ‘menstruatie’ op de agenda gaat zetten. Period!
PS Normaal gesproken geven we hier een overzicht van wat er zoal in Nederland op de agenda staat op 28-5 (28 verwijst trouwens naar de gemiddelde menstruatiecyclus van 28 dagen, 5 naar de gemiddelde menstruatieduur). Maar daar is geen beginnen aan dit jaar. Happy #MHDay2024!
Meer info over Menstrual Hygiene Day vind je hier.
Meer weten over thema’s in ander jaren? Kijk hier.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.