Politieke debatten, protestacties, wetswijzigingen, menstruatiefestivals, wetenschappelijke onderzoek en een explosie aan projecten en initiatieven: 2017 was een geweldig menstruatiejaar. Nieuwsgierig naar de highlights? Check het Period! Jaaroverzicht.
Legitiem op de bank
In maart dienen vier vrouwelijke parlementsleden van de regerende centrum-linkse Democratische partij een wetsvoorstel in dat vrouwen in Italië in de toekomst recht moet geven op drie dagen menstruatieverlof per maand. Een hausse aan media-aandacht in binnen- en buitenland is het gevolg.
Daar staat straf op
De eeuwenoude Nepalese traditie Chaupadi – waarbij vrouwen en meiden tijdens hun menstruatie uit huis worden verbannen – was al meer dan 10 jaar bij de wet verboden. Augustus 2017 wordt de wet aangescherpt. Op overtreding ervan komt een pittige straf te staan, namelijk drie maanden gevangenis en een boete van 3.000 rupee (zo’n 40 euro) per keer. De aangescherpte wet wordt medio 2018 van kracht.
Ook een probleem in het rijke westen
Niet alleen in ontwikkelingslanden, ook in de westerse wereld blijkt menstruatiearmoede een probleem. Het Schotse parlementslid Monica Lennon (Scottish Labour) voert campagne tegen period poverty. Onder meer met een wetsvoorstel, dat de verstrekking van menstruatieproducten aan minima, schoolkinderen en studenten wettelijk verplicht moet stellen. In onder meer Californië en Illinois is dit al het geval. Het aantal initiatieven dat producten voor kwetsbare groepen inzamelt, groeit explosief. Foto: The Homeless Period Project.
349 Evenementen in 53 landen
Op 28 mei is de vierde editie van het internationale evenement Menstrual Hygiëne Day (MHDay) een feit. Het initiatief van Wash United is groter dan ooit: met meer dan 349 evenementen in 53 landen. Voor het eerst is er ook een bijeenkomst in Nederland, in Casco Utrecht. Het allereerste festival op Nederlandse bodem. Bezoekers (M/V) worden getrakteerd op kunst, poëzie, performances, speeches en duurzame producten.
Het tweede menstruatiefestival op Nederlandse bodem
In oktober is er nog een menstruatiefestival op Nederlandse bodem! Tijdens Bloody Sunday Afternoon op 8 oktober maken kunstenaars, sprekers, performers, dichters, merchandisers een lange neus naar het aloude menstruatietaboe. Uiteraard ontbreken ook de bloody mary’s niet. Bloody Sunday Afternoon wordt georganiseerd door de Duurzame Week Utrecht in samenwerking met Menstruation Museum Amsterdam (in oprichting) en Period! Magazine.
School is een reclamevrije zone
Gesponsord menstruatie onderwijs op scholen? In Groot-Brittannië ligt die mogelijkheid onder vuur. Op Change.org wordt een petitie gestart onder de naam Brands Off. Een knipoog naar ‘hands off’ ofwel handen thuis. ‘Brands’ betekent merken. De campagne is het initiatief van #periodpositive-oprichter Chella Quint.
Wereldwijd samenwerken
Om ervoor te zorgen dat menstruele gezondheid niet alleen op MHD aandacht krijgt, wordt op 28 mei de Menstrual Hygiëne Alliance (MH Alliance) opgericht; een initiatief van Wash United en Simavi, in samenwerking met Global Citizen. In 2017 ziet ook de Menstrual Health Hub (MH Hub) het licht: een wereldwijd netwerk van organisaties en personen die zich professioneel met menstruele gezondheid en awareness bezighouden.
Ludieke protestmars
In Londen gaan op 20 december honderden mensen de straat op om op de noodzaak van gratis menstruatieproducten voor schoolkinderen te wijzen. ‘Kinderen van nog maar 11 jaar gaan gebukt onder schaamte omdat ze zich met sokken moeten behelpen of tissues in hun ondergoed vast tapen,’ zegt Amika George; de 18-jarige initiatiefnemer van de #FreePeriods campagne. De petitie op Change.org is al door meer dan 100.000 mensen ondertekend.
Maandverband is geen luxeproduct
Florida wordt de 13de Amerikaanse staat waar de zogenaamde tampon tax wordt opgeheven en tampons en maandverband niet langer als luxegoederen worden gezien. De maatregel gaat consumenten daar zo’n 11 miljoen dollar per jaar schelen. Ook België besluit in oktober tot een verlaging naar het 6% tarief.
Hèhè, dat zal tijd worden…
In Nederland is er vanuit de medische wetenschap meer aandacht voor menstruatie. Naar de invloed van de menstruatiecyclus op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten wordt na een crowdfunding campagne onderzoek gestart. Een enquête vanuit het RadboudUMC, die door meer dan 40.000 vrouwen is ingevuld, moet begin 2018 meer inzicht geven in de impact van menstruatieklachten op het dagelijks functioneren. En dat werd wel eens tijd.
Lees ook:
Woord van het jaar: menstruatiearmoede
De zin en onzin van duurzaam menstrueren
Blauw bloed versus rood bloed: maandverbandreclames
Illustratie: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.