Vrouwen bedwingen de hoogste bergtoppen, doorkruisen woestijngebieden en trekken dwars door een ondoordringbare jungle of ijzig zuidpoolgebied. Dat allemaal terwijl ze ongesteld zijn. Maar in hoeverre houdt die menstruatie het avontuur tegen?
De Britse Esther Rosewarne verdiept zich in de kwestie. Ze werkt voor Women’s Adventure Expo, een sociale onderneming die het pad effent voor vrouwen die de gebaande paden graag verlaten, omdat ze expeditie- of onderzoeksreizen maken of aan al dan niet extreme buitensporten doen. ‘We zijn tot de conclusie gekomen dat het onderwerp menstruatie in al deze disciplines niet of nauwelijks aan de orde komt.’ Met andere woorden: er is nog niet al te veel bekend over de specifieke uitdagingen van menstrueerders die in extreme omstandigheden bivakkeren of die fanatiek sporten.
‘Het is de 21ste eeuw; menstruatie zou niemand meer mogen belemmeren’
Waarom is dit een onderwerp dat ertoe doet, vraag je je misschien af. Esther Rosewarne: ‘Omdat in het Verenigd Koninkrijk twee miljoen minder vrouwen dan mannen met regelmaat sporten (volgens onderzoek door Sport England), willen we weten of menstruatie een barrière vormt. Belemmert dit vrouwen om deel te nemen aan avontuurlijke activiteiten? En zo ja, hoe kunnen we die barrière dan overwinnen? Lichaamsbeweging is goed voor het geestelijk en lichamelijk welzijn van mannen én vrouwen. We willen de obstakels wegnemen die vrouwen van een actieve lifestyle zouden kunnen weerhouden. Het is de 21ste eeuw; menstruatie zou niemand meer mogen belemmeren.’
Women’s Adventure Expo is een onderzoek gestart met de logische titel Managing Menstruation in Extreme Environments (MMiEEP). Vrij vertaald: menstruatie management in extreme omstandigheden. Want inderdaad: hoe gaan vrouwelijke ontdekkingsreizigers en expeditieleden met hun menstruatie om? Welke praktische problemen hebben zij? Waar laat je bijvoorbeeld je gebruikte tampons in de ijzige koude van het zuidpoolgebied of in de zompige hitte van Borneo? Welke invloed heeft menstruatie op je lichamelijke prestaties en/of op het doorzettingsvermogen?
‘Voor het MMiEEP-onderzoek werden vrouwelijke ontdekkingsreizigers geïnterviewd, focusgroepen samengesteld en Britse academici geraadpleegd. Met als doel: voor eens en voor altijd inventariseren welke specifieke uitdagingen menstrueren in extreme omstandigheden met zich meebrengt. Zo hebben we hebben onder meer onderzocht wat de invloed van verschillende klimaten en omgevingen is op PMS, wat de beste manieren zijn om met je afval om te gaan op plekken zonder vuilophaaldienst en hoe culturele factoren van invloed kunnen zijn op menstruatiemanagement. Ons onderzoek leverde een schat aan grappige, persoonlijke ervaringsverhalen op. We hopen dat onze bevindingen vrouwen straks zullen aanmoedigen de sprong te wagen en zelf op avontuur te gaan.’
Nieuwsgierig? Op de site van Women’s Adventure Expo zijn alvast de nodige ervaringsverhalen te vinden. Op de definitieve MMiEEP-onderzoeksresultaten is het nog even wachten. Deze worden namelijk tijdens de derde WAExpo bijeenkomst gepresenteerd. Wie avontuurlijk genoeg is om achter de laptop vandaan te komen, reist dus af naar Bristol (UK) voor de WAExpo2018 op 6 oktober.
‘En er is meer,’ zegt een enthousiaste Esther Rosewarne. Het MMiEEP-project is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige academische studie. We zijn daarom uitgenodigd om onze bevindingen tijdens de Northern European Conference for Travel Medicine 2018 in Stockholm te presenteren. In de reis – en expeditiewereld staat het onderwerp ‘menstruatiemanagement’ eindelijk een beetje op de kaart. Nu is het zaak de aandacht vast te houden.’
‘Je hoeft geen hardcore ontdekkingsreiziger te zijn, om mee te doen met het onderzoek’
Daar kun jij aan meehelpen. ‘We hebben nog veel meer data nodig. Daarom zijn we ook een online enquête gestart waarmee we ervaringen, perceptie en kennis van menstruatie management in extreme en afgelegen gebieden in kaart willen brengen. Hoe meer vrouwen meedoen, hoe beter dat is voor de onderzoeksresultaten én voor het voorlichtingsmateriaal dat we op basis hiervan willen samenstellen. Je hoeft geen hardcore ontdekkingsreiziger te zijn om de enquête in te kunnen vullen. We zijn op zoek naar vrouwen met alle achtergronden, leeftijden en fitnessniveaus en met allerlei soorten reis- en sportervaring. Elke inzending maakt een verschil.’
De MMiEEP 2017 survey van Women’s Adventure Expo en Lancaster University sluit eind april. De uitgebreide Engelstalige vragenlijst kan in etappes worden ingevuld. Invullen is een trip down memory lane. Waar ben je allemaal geweest? In hoeverre plan je je reizen om je menstruaties heen? Heb je onderweg hevigere klachten of zijn deze juist milder? Waar laat jij je afval eigenlijk? En in hoeverre ben je op de hoogte van lokale gebruiken? Wees sportief en doe mee. Menstruatie hoeft geen belemmering te zijn als je een actieve lifestyle wilt of een avontuurlijke inslag hebt. Period!
Meedoen? Vul de MMiEEP 2017 survey in.
Meer avontuur?
Voer voor de haaien?
Zwemmen + ongesteld
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.