Hevig menstrueel bloedverlies. Zo’n 1 op de 5 vrouwen krijgt er in de premenopauze mee te maken. In Nederland alleen gaat het om ongeveer 500.000 vrouwen tussen de 35 en 55 jaar en dat is een voorzichtige schatting. Je kunt er namelijk ook om andere redenen last van hebben. Te hevig menstrueren is geen zeldzaam probleem. Wat ook niet zeldzaam is: het gros blijft rondlopen met klachten. Soms jarenlang. Te weinig vrouwen weten namelijk dat hevig menstrueel bloedverlies (HMB, ook wel menorragie genoemd) een medisch erkende aandoening is waarvoor meerdere behandelopties bestaan.
Het is niet normaal als je je agenda rondom je menstruatie moet plannen
Tot zover probleem een. Onwetendheid (mijn oma en moeder hadden dit ook, dus het zal wel normaal zijn) is niet het enige probleem. Schaamte speelt een rol. Menstruatie is al geen lekker gespreksonderwerp. Te hevig menstrueren – jakkie-bah – is een gespreksonderwerp voor gevorderden. Dat is jammer, want vrouwen met HMB hebben een bloedserieus verhaal. Dat verhaal hoor je alleen zelden en dat is raar, want HMB heeft enorme impact op de kwaliteit van leven: lichamelijk, psychisch én sociaal. Het is niet normaal als je je agenda rondom je menstruatie moet plannen omdat je om het uur naar de wc moet voor een wisseltruc en dan nog doorlekt.
Deel je menstruatieverhaal. Met elkaar én met de arts
Vrouwen met HMB hebben een bloedserieus verhaal. De voorlichtingscampagne Bloedserieus – met een jaarlijkse campagnemaand in november – moedigt vrouwen aan om dat verhaal te delen (met elkaar én met de arts) en biedt handvatten om een artsenconsult voor te bereiden. In de spreekkamer gaat het namelijk nog te vaak mis. Waarom vraag je je misschien af? Ook vrouwen die normaliter uitstekend hun woordje kunnen doen en die zeker weten dat hun menstruatie niet normaal verloopt, voelen zich vaak niet gehoord. Hoe kan dat?
3 Bloedserieuze ervaringsverhalen
Voor de campagne Bloedserieus interviewde Period-oprichter Paula Kragten tientallen vrouwen met een te hevige menstruatie. Een paar daarvan werden uitgenodigd voor een interview voor de camera. Niet om een specifieke behandelmethode te promoten, maar in een poging een antwoord te vinden op de vraag: waar gaat het mis in de spreekkamer? Kunnen vrouwen goed genoeg uitleggen wat de impact is van een te hevige menstruatie? Luisteren artsen niet goed genoeg? Hoe kan de communicatie tussen artsen en patiënten beter?
Het verhaal van Wendy (41) – die echt extreem veel last had van hevig bloedverlies:
Het verhaal van Chantal (52) – die niet meer wilde dat hevige menstruaties haar leven beïnvloedden:
Het verhaal van Frederike (56) – die als zwemonderwijzer in een badpak met hevig menstrueel bloedverlies moest dealen:
Luister naar de verhalen van Wendy, Chantal en Frederike en oordeel zelf (klik op het plaatje voor de video en doe je voordeel met de ervaringen en tips van deze powervrouwen). Period!
Meer weten over symptomen, oorzaken en behandelopties? Kijk op hevigbloedverlies.nl.
Illustraties: Campagne Bloeserieus/Hologic.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Lees ook:
Heb ik soms myomen?
Buikpijn door endometriose
Het extreme zusje van PMS
Niet meer ongesteld
Te weinig: kan dat ook?
Wanneer is veel teveel?
En toen ging het mis