Duurzame Dinsdag verzamelt al 21 jaar milieubewuste ideeën uit de samenleving en geeft deze een podium. Onder meer in politiek Den Haag. Maar liefst 522 aanmeldingen waren er dit jaar. Niet één had wederom te maken met een onderwerp dat elders in de wereld wél hoog op de agenda staat: duurzaam menstrueren. Ofwel plasticvrij menstrueren. Ook in de categorie #femtech – technologische innovaties voor vrouwen, die ook vaak een duurzame inslag hebben – telden we nul inzendingen.
Koffer vol ideeën
Traditiegetrouw worden alle initiatieven op de eerste dinsdag van september in een koffer aangeboden aan het kabinet. Dit jaar zijn er 18 genomineerden in 6 categorieën. Juryvoorzitter Maurits Groen: ‘Net als vorige jaren was de kwaliteit van veel inzendingen opvallend hoog, uiteenlopend van doordachte duurzame ideeën tot en met veelbelovende start-ups die echt een flinke bijdrage kunnen leveren aan de verduurzaming van energie, voeding, wonen, reizen.’ De winnaars krijgen een geldbedrag van 1.000 euro en ze mogen deelnemen aan het netwerkontbijt met Tweede Kamerleden.
Vorig jaar wonnen onder meer een eeuwig uitwisbaar notitieblok, een sieradenlijn van gerecyclede elektronica en een bedrijf dat rietjes maakt van rogge in plaats van plastic. Dit jaar zijn dit de kanshebbers in de verschillende categorieën:
De Lidl Voedselprijs: Ptthee, Giant Leaps en The Ketchup Project.
De ING Circulair ondernemenprijs: UnPlastic, Excess Materials Exchange en Leadax – het nieuwe lood.
De Greenchoice Energieprijs: Encontechs’ restwarmte-naar-mechanische-energie-omzetter, Speedcomfort de slimme radiator-ventilator en PCM-in-ieder-gebouw-en-woning van Orange Climate.
De Asito Sociale-innovatieprijs: JobSurfing, Inclusief bankieren met de GIVO app en The Treehouse Maastricht.
De VHG Groenprijs: Green City Watch, Guerrilla Gardeners en Het Groene Loket.
#plasticfreeperiod
Niet in de koffer dit jaar, maar wel de moeite waard om in te investeren: hoeveel maandverbanden, tampons en inlegkruisjes gooi je in je leven in de afvalbak? Het antwoord: zo’n 13.000. Minimaal. Reken maar uit: zo’n 25 producten per menstruatie, maal 13 menstruaties is 325 producten per jaar. En dat zo’n 40 jaar van je leven. Wat zit er vaak in deze wegwerpproducten? Plastic.
Inmiddels is een wereldwijde lobby op gang gekomen om plastics uit deze producten te weren. In één verpakking conventioneel mandverband of tampons zit namelijk het equivalent van vijf plastic draagtassen. Nadenken over duurzamere menstruatieproducten en herbruikbare alternatieven zou een forse besparing op deze milieubelasting opleveren. Goed plan? Of zelf een (ander) idee? Pitch deze dan tijdens de eerstvolgende editie van duurzamedinsdag.nl
Lees ook:
11x Period-proof design
Groen menstrueren
De hype van de menstruatiecup
Wat? Zoveel?
Doe eens duurzaam
Het is een zooitje
Illustratie Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.