Volgens de Griekse medicus Hippocrates, de ‘vader van de Westerse geneeskunde’, was menstruatie een redding voor de meeste vrouwen. Hij dacht dat de maandelijkse bloeding een manier van ontgifting was. Door te menstrueren konden vrouwen zich van hun teveel aan lichamelijk vocht ontdoen.
In het Corpus Hippocraticum, een verzameling van een zeventigtal werken die aan de Griekse arts worden toegeschreven maar die niet allemaal van zijn hand zijn, staat dat vrouwen verschillen van mannen. Hun vlees is zachter en meer zoals een spons. Hierdoor absorberen zij te veel vocht en krijgen dus te veel bloed in hun lichaam. Mannen hebben hier geen last van. En zelfs al hadden mannen te veel vocht, dan konden ze het door hard werken uitzweten. Menstruatie was de manier waarop vrouwen zich konden ontdoen van de overmaat aan bloed. Bij een zwangere vrouw absorbeerde de foetus het vocht en bij vrouwen die borstvoeding gaven, werd het omgezet in melk.
Krankzinnigheid en suïcidale neigingen
Ongesteldheid werd door Hippocrates dus als een gezonde tijd gezien. Zou al het bloed in het lichaam blijven, dan zouden de vrouwen waarschijnlijk ziek worden. De baarmoeder was namelijk een broedplaats van ziektes. Jonge meiden voor hun menarche (eerste menstruatie) liepen het meeste risico: als de baarmoedermond nog niet door seks was geopend, kon het bloed nog niet wegvloeien. Dit leidde vaak tot ‘krankzinnigheid en suïcidale neigingen’. Tegenwoordig wordt deze periode puberteit genoemd.
In het Corpus Hippocraticum staan meer interessante opvattingen over menstruatie. Vrouwen die hevig en lang ongesteld zijn, zouden ziekelijk zijn en moeilijk kinderen kunnen krijgen, terwijl vrouwen die weinig en kort ongesteld zijn, niet zo vaak ziek zijn, maar ook moeite hebben met de voortplanting. De ideale menstruatie? ‘Het bloed van een gezonde vrouw vloeit zoals dat van een geslacht dier.’
Lees ook:
Vrouw = misvormde man?
Arme Sisi
Waar komt opoe toch vandaan?
Illustratie: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.