Waarvan wordt wegwerp maandverband eigenlijk gemaakt? Van oude kranten? Katoen? Oké dan: van hout? Het tv-programma de Keuringsdienst van Waarde had enige moeite achter het geheim van de smid te komen.
Voor de aflevering over maandverband was de redactie van de Keuringsdienst van Waarde te gast op een driejaarlijks internationaal maandverbandcongres in Genève (waar mannen de dienst blijken uit te maken), bezocht het houtproductenfabrikant Weyerhäuser en ging men op spreekuur bij Olga Loeber, arts van het Mildred-Rutgershuis in Arnhem om te praten over de voor- en nadelen van inlegkruisjes.
Loeber had geen idee wat voor stof er in maandverband zit: ‘Ik neem aan kunststof? Toen ik jong was had je van die hele dikke maandverbanden. Lagen dik. Er zat een netje omheen gebreid. In de loop van de tijd is dat steeds platter, lichter en dunner geworden, maar ik denk dat de klachten eerder meer dan minder zijn geworden. Omdat er steeds meer aan geknutseld is.’
Fluff-pulp
De stof waardoor maandverband aanvoelt als katoen blijkt fluff-pulp te zijn: een pulplaag gemaakt van hout. Een enkele boom is goed voor miljoenen maandverbandjes. In elk maandverband zit dus een stukje bos. Maar naast fluff-pulp zit er nog een ingrediënt in: korrels, sterk absorberende SAP-korrels, om al het vocht op te nemen. Het blijkt in elk geval een lucratieve handel te zijn. Want de verkoopprijs zit ergens tussen de een en vier euro. En de kostprijs? Dat blijkt wat lastiger te zeggen, maar die loopt dus van 0,6 tot 0,06 eurocent.
Tel uit je winst. En die winst wordt niet zozeer gemaakt in West-Europa en in de VS, want daar is iedere vrouw zo langzamerhand wel afnemer. De grote groei zit voor multinationals vooral in Oost-Europa, Azië en het Midden-Oosten.
‘Ach,’ zegt maandverbandconsulent Franck Courtray. ‘Bij vrouwelijke hygiëne draait alles om marketing. Omdat alle producten op elkaar lijken.’
Bekijk de aflevering hier.
Lees ook:
Spotlights on het sponsje
Hoe werkt een menstruatiecup?
Huh? Pijnlijk maandverband?
Wat stop je in je vagina?
Ongezond wit
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.