Je cyclus tracken. Sinds menstruatie wordt gezien als ‘the fifth vital sign’ wordt van alle kanten geadviseerd om dat vooral te doen. Menstruatie gaat immers niet alleen over zwanger kunnen worden, maar geeft ook informatie over je gezondheid. Vandaar dus dat ‘vijfde vitale teken’, naast de vier bekende die medische professionals sowieso al monitoren als ze je gezondheid willen meten: lichaamstemperatuur, hartslag, ademhalingsfrequentie en bloeddruk. Een app lijkt reuze handig om je menstruatiecyclus in kaart te brengen. Maar nu waarschuwt het Amerikaanse Witte Huis ineens om daar vooral voorzichtig mee te zijn. Wat is er aan de hand?
Waarom zou je je cyclus tracken?
Je cyclus tracken doe je tegenwoordig niet alleen als je ziek bent of zwanger wilt worden, maar ook als je het maximale uit je leven wilt halen of je (sport)prestaties wilt verbeteren. Sinds bestellers als onder meer de Cyclus Strategie (Period Power) van Maisie Hill is inzicht krijgen in je menstruatiecyclus en voque. Dat was vroeger anders (zie het naschrift). Het nieuwe inzicht: kennis over je functioneren in de vier verschillende fasen ofwel ‘seizoenen’ van je cyclus is iets dat je winst kan opleveren. Logisch ook. Je cyclus wordt gestuurd door signaalstoffen. Zou je niet van die invloed merken dan zouden die stofjes niet werken. In elke fase functioneer je anders. Het beste bewijs daarvoor schuilt in drie letters: PMS. De fase waarin de meeste menstrueerders zich het minst senang voelen.
Waarschuwing van het Witte Huis
Okay, tracken is dus het nieuwe normaal. Een app op je telefoon lijkt daarvoor de aangewezen tool. Je kijkt toch al 58 keer per dag op je scherm. Daarbij: de keuze is reuze en al die apps zijn ook nog eens helemaal gratis. Zelfs via WhatsApp kun je tegenwoordig je cyclus monitoren. Maar goed. Nu waarschuwen criticasters – waaronder het Amerikaanse Witte Huis dus ineens om daar vooral voorzichtig mee te zijn en om die data zelfs te deleten. Inmiddels heeft alvast één menstruatieapp (Flo) een app met een anonieme modus gelanceerd die het mogelijk maakt je cyclus te tracken zonder dat deze info aan je naam, adres of IP-adres wordt gelinkt. What’s app up?
Het antwoord is ontluisterend eenvoudig. Na het besluit van het Amerikaanse Hooggerechtshof inzake ‘Roe versus Wade’, kunnen Amerikaanse staten zelf bepalen of zij abortus strafbaar stellen of niet. En in zo’n strafzaak kunnen de data van een menstruatieapp als bewijs worden gebruikt. Zo’n app houdt – net als een cycluscomputer – immers precies bij wanneer je menstrueert en ovuleert en wanneer er een afwijkend patroon is te zien. Kleine nuance: je laat veel meer digitale sporen na als je een abortus overweegt; ook als je géén menstruatieapp gebruikt. Daarbij zijn er meer plekken in de wereld waar dit verhaal speelt. Kijk maar naar deze wereldkaart met abortuswetgeving van reproductiverights.org. En de VS moeten hier nog opnieuw worden ingekleurd.
Deleten dus maar, die menstruatieapp?
Hoe gevaarlijk is zo’n app nu precies? In Nederland is de kans dat je menstruatieapp onderdeel wordt van een strafzaak minimaal. Ook al moet je je ook hier soms door een haag van antiabortusactivisten worstelen op weg naar de kliniek; de regels zijn hier ’zelfs’ iets milder geworden. De verplichte bedenktijd van vijf dagen is onlangs geschrapt. De EU wil het recht op abortus in de grondwet vastleggen. Toch is de Amerikaanse ophef rondom de privacy gevoeligheid van menstruatieapps een mooi moment om je digitale veiligheid te (her)overwegen. Menstruatieapps zijn tenslotte niet de enige apps die je gedrag in kaart brengen; alle technologieplatforms doen dat. Alles wat je doet, eet, drinkt, leest, bestelt, de wegen die je bereist en de vrienden die je hebt: het wordt in kaart gebracht. De informatie die je prijsgeeft, is goud voor bedrijven. Dat is het verdienmodel. Research van Mozilla onder 20 zwangerschaps- en menstruatieapps liet zien dat het merendeel op grote schaal privacygevoelige data deelt met derden.
Nu zijn we bij Period! zeker niet het braafste meisje (lgbtqia+) van de klas. Apps zijn hartstikke handig. Je hoeft niet meteen op zo’n ouderwetse Nokia over te stappen waarmee je alleen nog kunt bellen. Maar kijk even kritisch met wie je je intiemste informatie over menstruatie, ovulatie en kinderwens prijsgeeft. Welk bedrijven zitten er achter al die gratis apps die je zomaar kunt downloaden? Je cyclus tracken kan ook op andere manieren. Vul bijvoorbeeld een menstruatiescorekaart of een menstruatiedagboek in. Of gebruik een papieren agenda, waarin je zelf aantekeningen kunt maken of stickers kunt plakken.
NASCHRIFT
Dat het in kaart brengen van je cyclus pas sinds een paar jaar populair is, heeft een reden. Voor zogenaamde Baby Boomers en de vroege Generatie X was toegeven dat je wordt beïnvloed door je hormonen alle behalve tof/ vet/chill/cool. Dat stond ongeveer gelijk aan in een sollicitatieprocedure zeggen dat je graag zeven kinderen wilt. Ergo: dat je nul zakelijke ambitie en/of teamspirit hebt. Da’s niet zo raar. Babyboomermeisjes (V) moesten handwerken terwijl Babyboomerjongetjes mochten timmeren en zagen. Hun moeders zaten vaak thuis met thee en koekjes terwijl hun vaders ‘die man die op zondag het vlees kwam snijden’ (commercial van Sire) ogenschijnlijk veel meer rechten hadden.
Hoe jonger je bent (ja, jullie Millennials ofwel generatie Y en Z!) hoe groter de kans dat je bent opgegroeid in een wereld waarin vrouwen wél premier, astronaut, piloot, rechter of chirurg konden worden. Hoe ouder je bent, hoe groter het besef dat je tot voor heel erg kort geleden juist door je ongesteldheid niet helemaal voor vol werd aangezien (want hysterisch, hormonaal en dus onberekenbaar of gewoon onrein). Dat verklaart ook waarom jongeren een idee als ‘menstruatieverlof’ wat makkelijker omarmen. De grens schijnt ergens bij veertig jaar te liggen. Begin er eens een discussie over buiten je eigen (leeftijdsbubbel).
Foto opening: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
LAATSTE UPDATE: 19-9-2022
Meer menstruatie-informatie?
Podcastselectie
Playlist
Boekenoverzicht
Filmwijzer