Wit staat voor zuiverheid. Maagdelijk wit, rein, puur, onbevlekt en schoongewassen. En dus automatisch ook voor gezond. Of juist niet?
ieieieieiwwww, bloed!
Bloed – en vooral menstruatiebloed – is vies. Dat is de boodschap die wij onbewust doorkrijgen. Van reclames bijvoorbeeld, waarin een heldere blauwe vloeistof gebruikt wordt om de absorptie aan te tonen. (Newsflash: menstruatiebloed is niet blauw of helder.) Gelukkig zijn er ‘schone’ producten om het ‘vieze’ bloed op te vangen. Mooie witte tampons en maandverband om je fris te laten voelen tijdens je menstruatie. Soms zelfs geparfumeerd zodat je geen last meer hebt van nare geurtjes.
Chloor, dat is pas vies
Wat blijkt? Dat reine wit is niet zo zuiver. Tampons worden namelijk gebleekt. In het verleden gebeurde dat meestal met chloor(gas). Tijdens het bleken met chloor kunnen dioxines (kankerverwekkende stoffen) vrijkomen. Die stoffen komen via de slijmvliezen in je vagina in je lichaam terecht. Aangezien het lichaam dioxine niet af kan breken, hopen de kankerverwekkende stoffen zich op. Dioxines zijn ook in verband gebracht met endometriose en abnormale weefselgroei in de voortplantingsorganen. Tegenwoordig wordt voor het bleken vaak zuurstofwater (waterstofperoxide) gebruikt.
14.400 tampons
Geen zorgen, zeggen bijvoorbeeld de experts van de Amerikaanse Food and Drug Association (FDA), de grootste geneesmiddelenautoriteit ter wereld. Per tampon gaat het om verwaarloosbare hoeveelheden dioxine die in tampons en maandverband kunnen voorkomen. Zo weinig dat het haast niet meetbaar is. Hopelijk denken deze FDA-experts er daarbij ook aan dat vrouwen gemiddeld 2.880 dagen ongesteld zijn in hun leven en in die tijd zo’n 14.400* tampons of maandverbandjes gebruiken… En vergeten ze ook niet dat soms kleine vezels in je vagina achter kunnen blijven, bijvoorbeeld bij het inbrengen of verwijderen van de tampon.
* Deze berekening geldt als je vijf tampons per dag gebruikt bij een menstruatie van 6 dagen en dat 40 jaar lang. Een andere schatting gaat uit van een gemiddelde van 13.000 tampons in je leven. Ook veel.
Lees ook:
Wat stop je in je vagina?
Toxic Tampon (1) asbest, (2) dioxine, (3) rayon, (4) De fik erin
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan op onze contactpagina.
Pingback: Een natuurlijke klachtenvrije cyclus - Lotties Period