Onderzoekers van de Australische Monash University hebben een menstruerende muizensoort ontdekt die misschien als proefdier kan worden ingezet bij wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van de menstruele cyclus. Dat is baanbrekender dan je misschien zou denken. Gewone proefmuizen zijn hiervoor namelijk ongeschikt, omdat ze dus niet menstrueren. Een Egyptische stekelmuis gaat misschien het verschil maken.
De stekelmuis is officieel het eerste menstruerende knaagdier
De Australische onderzoekers ontdekten dat de vrouwtjes van deze soort een vergelijkbare menstruatiecyclus hebben als mensen, al is deze wat korter. De Egyptische stekelmuis of Caïromuis (Acomys cahirinus) heeft tijdens haar 9-daagse cyclus 20 tot 40 procent van de tijd last van bloedingen; de mens tijdens de gemiddeld 28-daagse cyclus 15 tot 35 procent, zo meldt wetenschappelijk tijdschrift Nature. Hoewel menstrueel bloedverlies eerder al eens bij de olifantspitsmuis (Elephantulus myurus) werd vastgesteld, is de stekelmuis nu officieel het eerste knaagdier met een menstruatiecyclus.
Deze ontdekking zou baanbrekende gevolgen kunnen hebben voor studies naar aandoeningen als endometriose, PMS en PMDD en het effect van bijvoorbeeld de hormonale cyclus op bijvoorbeeld medicijngebruik. Of naar de menstruatiecyclus in het algemeen, want daarover is nog lang niet alles bekend. Zo is het bijvoorbeeld onduidelijk uit welke cellen het baarmoederslijmvlies na elke menstruatie precies wordt opgebouwd. Toch zal het nog even duren voordat de stekelmuisjes als proefdier voor menstruatiestudies worden ingezet. De Australische onderzoekers baseren hun conclusie op een studie met veertien vrouwelijke stekelmuizen. Aanvullend onderzoek is nodig.
Behalve de mens zijn er maar weinig zoogdieren bekend die menstrueren
Dat er geen proefdieren voor wetenschappelijk onderzoek naar de vrouwelijke cyclus worden ingezet is op zich logisch. Behalve de mens zijn er maar weinig zoogdieren bekend die menstrueren. Schattingen gaan uit van minder dan 1,5 procent, het gros daarvan zijn primaten. Sowieso is pas sinds kort wat meer aandacht voor genderverschillen in de medische wetenschap. Wetenschappelijk onderzoek wordt traditiegetrouw op mannelijke proefdieren én proefpersonen gedaan; juist omdat de menstruatiecyclus de uitkomst kan vertroebelen.
In Nederland is de muis het meest gebruikte proefdier voor wetenschappelijk onderzoek. Juist omdat ze zoveel overeenkomsten met mensen hebben: 90% van de menselijke genen die zijn gekoppeld aan ziektes, zijn vergelijkbaar met die van muizen. Muizen worden daarom ingezet voor studies naar bijvoorbeeld kanker, suikerziekte en verouderingsziektes. In 2014 telde Nederland 277.505 proefmuizen, 49,2% van het totale aantal proefdieren, leert Informatiedierproeven.nl.
Lees ook:
Menstrueren dieren ook?
Monkey on her period (1)
Tijdens menstruatie vaker hartklachten
Heb ik soms een stollingsziekte?
Foto: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.