En dan ben je ineens niet meer ongesteld. Hoewel. Ineens? De overgang kan tien tot twaalf jaar duren. In deze aanstekelijke clip van Ellen Dolgen en Rachel Bloom wordt bezongen hoe het precies zit.
Zingende baarmoeders in een Hollywood glitterdecor. Dat houdt de aandacht wel vast als je een minder sexy onderwerp onder de aandacht wilt brengen, toch? Daarom vroeg schrijfster en women’s health advocate Ellen Dolgen de Amerikaanse comedian en zangeres Rachel Bloom en songwriter Jack Dolgen om een clip op te nemen. Missie: vrouwen voorbereiden op de veranderingen die hen tijdens de overgang te wachten staan. Ofwel: op PMS 2.0.
‘Women, if you thought you were done learning about your body at age 12…well your uterus and your ovaries disagree!’
Menopauze betekent ‘laatste menstruatie.’ In de periode ervoor – de premenopauze – maken de eierstokken steeds minder hormonen aan. De hormoonschommelingen die daardoor ontstaan, kunnen nogal wat klachten geven. Zo’n 80% van de vrouwen heeft daar in meer of mindere mate last van. De periode rondom de menopauze wordt perimenopauze genoemd. Op de informatieve site In de Overgang staan maar liefst 34 klachten opgesomd. Een onregelmatige menstruatie is er een van. Een kortere cyclus of juist een langere, hevig bloedverlies of juist een minder heftige menstruatie: het kan allemaal. In de periode na de menopauze – de postmenopauze – maken de eierstokken helemaal geen hormonen meer aan. Als alle organen een nieuw evenwicht hebben gevonden, verdwijnen uiteindelijk ook de overgangsklachten.
Haar op je kin, slapeloosheid, stemmingswisselingen, angstaanvallen, verwardheid, pijn bij het vrijen, vaginale droogheid, migraine, opvliegers, nachtelijk zweten en een verdwenen taille: het zijn nog maar een paar van de ongemakken die in de clip de revue passeren. Maar de bottom line blijft vrolijk: de overgang heeft ook zo zijn voordelen. Niet meer ongesteld worden, geen kans meer op zwangerschap en alle kinderen het huis uit. Wat een rust. Bekijk het filmpje op YouTube.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Lees ook:
Hallo overgang?!
Hoera voor de overgang