De politiek gaat het nog druk krijgen met de vrouwenzorg. Daarmee is het namelijk zorgelijk gesteld. Op maandag 12 september overhandigt Stichting Voices for Women daarom een petitie aan minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers.
Ruim 40.000 handtekeningen
Voices for Women is opgericht door oud-verpleegkundige en journalist Mirjam Kaijer (foto boven, in het midden), auteur van het boek Ik ben geen Man!. Met de petitie, die ruim 40.000 keer is ondertekend, wordt gepleit voor meer onderzoek naar het vrouwenlichaam en betere implementatie van de kennis die er al is. Samen met 35 andere vrouwen, gekleed in operatiejas, geeft Kaijer de zorgelijke staat van de vrouwenzorg in Nederland tijdens de overhandiging een gezicht. Ook zingt zij een lied: Erkenning. ‘Als erkenning er niet komt. Dan worden klachten nooit begrepen. En vaak kost dat een leven.’ Zelf luisteren? Een fragment van de repetitie staat op Insta van Voices for Women.
Zelf liep Kaijer tien jaar lang rond met onverklaarde gezondheidsklachten. Nadat zij eindelijk de juiste diagnose had gekregen (een goedaardige tumor op haar bijschildklier), ging zij op onderzoek uit. Ze ontdekte dat maar liefst 80 procent van de patiënten met onverklaarde gezondheidsklachten vrouw is en dat genderspecifieke zorg nog ver te zoeken is in Nederland. Dat is zorgelijk, want het vrouwenlichaam wordt anders ziek dan het mannenlichaam en reageert ook anders op medicatie en behandelingen.
In wetenschappelijk onderzoek is het mannenlichaam nog altijd de standaard. Dat levert op alle manieren schade op: lichamelijk, geestelijk en economisch. Vrouwen leven langer dan mannen, maar vooral in minder goede gezondheid en met een minder goede kwaliteit van leven. Hormoongerelateerde klachten worden vaak niet herkend. Vrouwen krijgen twee keer zo vaak de diagnose depressie, hebben vaker chronische ziektes, gebruiken meer medicijnen, hebben vaker bijwerkingen van medicijnen en bezoeken vaker een huisarts.
Pleidooi voor meer onderzoek, snellere diagnoses en betere behandelingen
Tijd voor gelijkheid. Met de petitie pleit Stichting Voices for Women zoals gezegd voor meer wetenschappelijk onderzoek naar gezondheidsklachten van de vrouw, waaronder cyclus- en hormoon gerelateerde klachten en auto-immuunaandoeningen. Hiervoor is het nodig dat er specialistische centra en specifiek daarvoor opgeleide artsen komen, zodat vrouwen sneller worden gediagnosticeerd en beter worden behandeld. Daarbij moet meer wetenschappelijk onderzoek naar genderverschillen en gezondheid worden gedaan.
Stichting Voices for Women is niet het eerste en zeker niet het laatste initiatief dat aandacht vraagt voor gendergelijke gezondheidszorg. De Nederlandse politiek gaat het nog druk krijgen. Nieuwsgierig? We keep you posted. Period!
LAATSTE UPDATE: 20-9-2022
Foto opening: Voices for Women.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Meer feiten en cijfers?
1 op de 10 vrouwen heeft endometriose
1 op de 20 vrouwen heeft PMDD
1 op de 5 vrouwen tussen de 35 en 55 jaar heeft HMB
1 op de 5 vrouwen heeft PCOS
Een derde van de vrouwen kan tijdens haar menstruatie niet normaal functioneren
De overgang kan wel 10 jaar duren