Tijdens het internationale evenement Menstrual Hygiene Day (MHDay) – elk jaar op 28 mei – wordt aandacht gevraagd voor het wereldwijde menstruatietaboe. Dit jaar is er voor het eerst ook een bijeenkomst in Nederland.
Menstruatie-educatie ofwel ‘menstrucatie’ (het thema van deze vierde editie) is een krachtig wapen in de strijd tegen armoede en sociale ongelijkheid. Op heel veel plekken in de wereld missen meiden en vrouwen onderwijs of werk omdat ze niet over middelen beschikken om hun menstruatie te managen. Maandverband is daar onbetaalbaar of gewoon niet verkrijgbaar. Minder onderwijs betekent minder kans op werk en minder werk betekent uiteraard minder inkomen.
#MenstruationMatters
Gebrek aan maandverband en tampons en de achterstand die daaruit voortvloeit, is lang niet het grootste probleem. Met sanitaire voorzieningen (schoon drinkwater, werkende toiletten) is het in veel landen droef gesteld. Dat heeft extra gezondheidsrisico’s voor vrouwen tot gevolg. Ook geen onbelangrijke factor: het milieu. Eén vrouw gebruikt al gauw 13.000 menstruatieproducten in haar leven. Wat doe je met al dat niet biologisch afbreekbare afval? Afvalverwerking is niet overal professioneel geregeld. Producten zouden dus op zijn minst biologisch afbreekbaar moeten zijn als ze worden begraven of in open vuur verbrand. Herbruikbare producten zijn vanuit het oogpunt van duurzaamheid wellicht.
Nog een uitdaging: de eeuwenoude menstruatiemythes tackelen die je nog overal ter wereld tegenkomt. In dorp A mag je geen brug oversteken, in dorp B zijn sommige voedingsmiddelen verboden en in dorp C mag je mannen geen hand geven; het ligt er maar aan wat de lokale tradities zijn. Op sommige plekken, zoals in Nepal, word je zelfs uit huis verbannen als je menstrueert. Al die ge- en verboden betekenen dat vrouwen geregeld van het sociale leven zijn buitengesloten. Vandaar dat MHD campagnes zich richten op voorlichting aan vrouwen én mannen.
Menstruele revolutie
Vorig jaar werd MHDay (een initiatief van Wash United) gevierd met maar liefst 180 evenementen in 34 landen. Dit jaar is er voor het eerst ook een bijeenkomst in Nederland. En dat werd tijd. In landen als Scandinavië, Engeland en de Verenigde Staten staat menstruatie aanmerkelijk hoger op de agenda. Sterker: in de rest van de wereld is inmiddels een menstruele revolutie van formaat losgebarsten, met beroemdheden die op de barricaden klimmen, ludieke social media-acties, protestmanifestaties, politieke debatten en serieuze media-aandacht. Op de Period-redactie worden we dagelijks getipt over nieuwe initiatieven op het gebied van kunst, poëzie, muziek, cabaret, social media, films, podcasts, productdesign en voorlichtingsmateriaal. Allemaal over het rode taboe.
Agendatip: #MHDay2017 Utrecht
Op 28 mei wordt MHDay gevierd in Utrecht. Op de agenda: sprekers (onder wie Paula Kragten van Period!), kunst van Victoria Catalina, Charlotte Luijendijk en Esther Cappon, workshops, poëzie en lekker veel discussie. De organisatie is in handen van Charlotte Amrouche. Locatie: Casco, Lange Nieuwstraat 7, 3512 PA Utrecht. Tijd: van 12.00 tot 18.00 uur. De toegang is gratis. Wil je erbij zijn? Meld je dan even aan via de Facebookpagina.
Is al die aandacht voor menstruatie wel nodig in de westerse wereld, vraag je je misschien af? Het antwoord komt in de vorm van 10 gewetensvragen:
1. Hoeveel producten gooi je eigenlijk weg in je leven?
2. Zijn er soms ook milieuvriendelijke alternatieven?
3. Waar worden maandverband en tampons eigenlijk van gemaakt?
4. Zouden deze producten niet wat goedkoper kunnen?
5. Waarom zit er geen bijsluiter bij producten die je inwendig draagt?
6. Wanneer is ongesteld echt on-gesteld en moet je naar een arts?
7. Welke boodschap geef je je kinderen mee als je ze voorlichting geeft?
8. Welke impact heeft de menstruatiecyclus op medische aandoeningen en op medisch onderzoek?
9. Hoe kan het eigenlijk dat we ons nog altijd zo voor het onderwerp generen?
10. Wordt het geen tijd voor trots in plaats van schaamte nu we weten waar het voor dient?
Sympathiek doel? Spread the news via social media en gebruik de hashtags #MenstruationMatters of #MHDay2017. Meer weten? Kijk op Menstrualhygieneday.org
Illustratie opening: Shutterstock
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.