Vandaag, zondag 28 mei, is het Menstrual Hygiene Day (MHDay). Wereldwijd zijn er evenementen en activiteiten om begrip te vragen voor de uitdagingen die menstruerende vrouwen het hoofd moeten bieden. Gebrekkige voorlichting, lokale taboes, gebrek aan toiletten met privacy, stromend water en betaalbare menstruatieproducten brengen onnodige gezondheidsrisico’s met zich mee en leiden tot economische en sociale achterstand, omdat meisjes en vrouwen daardoor noodgedwongen school en werk moeten missen.
‘In 2030 moet iedere vrouw en ieder meisje haar menstruatie hygiënisch en waardig kunnen managen’
Om ervoor te zorgen dat deze heikele kwestie niet alleen op MHDay aandacht krijgt, is de Menstrual Hygiëne Alliance (MH Alliance) opgericht; een initiatief van Wash United en Simavi, in samenwerking met Global Citizen. De lancering betekent de start van een campagne die het onderwerp ‘menstruele hygiëne’ het jaar rond op de agenda zet. Een campagne die ervoor moet zorgen dat de alliantie straks niet langer nodig is.
‘We gaan samenwerken om menstruatie te transformeren tot wat het is: een doodnormaal onderdeel van het leven’
‘In 2030 moet iedere vrouw en ieder meisje in staat zijn haar menstruatie hygiënisch, waardig en zonder schaamte en taboes te managen,’ legt Simavi programmadirecteur Ewout van Galen uit. ‘We roepen overheidsinstanties, non-profit organisaties, ontwikkelingswerkers en het publiek op te helpen dit doel te bereiken.’ Thorsten Kiefer, CEO van Wash United: ‘Het is hoog tijd dat vrouwen en meisjes de kans krijgen écht op een gelijkwaardige manier aan het sociale en economische leven te kunnen deelnemen, zonder dat ze extra gezondheidsrisico’s lopen. We gaan wereldwijd samenwerken om menstruatie te transformeren tot dat wat het werkelijk is: een doodnormaal onderdeel van het leven.’
Lees ook:
Menstruatie op de agenda
Eer je menstruatie
Maandverband met klei
Beelmateriaal: MH Alliance.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.