Zaterdag 28 mei is het weer Menstrual Hygiene Day (MHDay). Die dag wordt wereldwijd aandacht besteed aan menstruatietaboes en het recht op menstruele hygiëne. Is dat nodig? Ja! Hier zijn zeven redenen om dat te ondersteunen. ‘Menstruation Matters for everyone everywhere’ is niet voor niets de slogan dit jaar.
1 #MenstruationMatters WERELDWIJD Vrouwen en meisjes moeten in staat zijn hun menstruatie op een waardige en gezonde manier te regelen. Dat is niet overal ter wereld even vanzelfsprekend. Hardnekkige menstruatiemythen, lokale gewoonten, gebrek aan voorlichting en aan hygiëneproducten en geografische en sociaal-economische factoren kunnen van menstruatie een heuse uitdaging maken. Eigenlijk kun je stellen dat het recht op een waardige menstruatie wereldwijd nog een punt van aandacht is.
2 #MenstruationMatters voor JONGENS & MANNEN
Taboes en negatieve sociale normen rondom het onderwerp menstruatie worden bestendigd door de hele samenleving, met inbegrip van mannen en jongens. Daarom is het van cruciaal belang dat jongens en mannen voorlichting over menstruatie krijgen, zodat ze begrijpen hoe het vrouwelijk lichaam werkt en een veilige omgeving voor menstruerende meisjes en vrouwen kunnen creëren.
3 #MenstruationMatters IN DE HELE SAMENLEVING
Vrouwen en meisjes moeten in staat zijn hun menstruatie op een waardige en normale manier te regelen, waar zij zich ook bevinden: thuis, op school, op het werk, onderweg enzovoort. Om daarvoor te zorgen, moeten hun specifieke behoeften overal in de samenleving zijn gewaarborgd.
4 #MenstruationMatters vanuit het oogpunt van GELIJKHEID
Vrouwen en meisjes missen onderwijs, werk en daarmee kansen in het leven als zij niet in staat zijn om op een normale en waardige manier te menstrueren. Lokale taboes en menstruatiemythen zorgen er vaak voor dat vrouwen en meisjes als minderwaardig worden gezien. Dit ondermijnt het recht op gelijke behandeling.
5 #MenstruationMatters als het gaat om INTEGRATIE
Vrouwen en meisjes met een lichamelijke of geestelijke handicap hebben vaak specifieke voorzieningen en extra aandacht nodig om met hun menstruatie te kunnen dealen.
6 #MenstruationMatters in het kader van MENSENRECHTEN
Veel rechten van de mens zijn extra belangrijk voor vrouwen en meisjes in de vruchtbare leeftijd. Denk bijvoorbeeld aan het recht op water, het recht op sanitaire voorzieningen, het recht op gezondheid en het recht op voorlichting. Als vrouwen en meisjes hun menstruatie niet adequaat en waardig kunnen managen schendt dat hun mensenrechten, zoals het recht op onderwijs, het recht op werk, het recht op gezondheid en het recht op gelijke behandeling.
7 #MenstruationMatters voor TRANSGENDERS
Niet alleen vrouwen en meisjes menstrueren. Transgenders kunnen menstrueren als zij zijn geboren als vrouw. Zij worden dan geconfronteerd met specifieke uitdagingen, bijvoorbeeld als zij tijdens hun gebruik moeten maken van faciliteiten als een openbaar toilet.
Sympathiek doel? Spread the news via social media en gebruik de hashtag #MenstruationMatters. Meer weten? Kijk op Menstrualhygieneday.org
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Lees ook:
Je zou maar ongesteld zijn in … Bangladesh
Je zou maar ongesteld zijn in … Kenia
Maandverband met klei
Ondertussen in Nepal
Let’s face it, Period!
Wereldmeisjesdag
Menstrual Hygiene Day