Tijdens Menstrual Hygiene Day (MH Day) – elk jaar op 28 mei – wordt op steeds meer plekken in de wereld een vuist gebald tegen menstruatiediscriminatie. Dit jaar voor de vijfde keer.
Zelfs onder de meest ideale omstandigheden kan het een behoorlijke uitdaging zijn je menstruatie te managen. Toch valt veel menstruatieleed volledig in het niet bij de uitdagingen die miljoenen vrouwen in de wereld het hoofd moeten bieden. Bijvoorbeeld omdat ze niet over schoon water, deugdelijk sanitair, privacy en/of veilige menstruatieproducten kunnen beschikken. Om over het gebrek aan medische hulp nog maar te zwijgen.
Over zwijgen gesproken: op veel plekken is het onderwerp nog altijd zo’n gigantisch taboe dat er met geen woord over mag worden gerept en dus ook geen voorlichting wordt gegeven. Het perfecte klimaat voor de instandhouding van lokale menstruatiemythes die in elk geval één ding gemeen hebben: ze zorgen voor een enorme achterstandspositie; gezondheidstechnisch, economisch én sociaal. Daardoor is de hele samenleving uiteindelijk slechter af. Vandaar dat ‘menstruatie’ zo’n belangrijk thema is in de moderne ontwikkelingssamenwerking: menstruatie-educatie verandert alles.
#NoMoreLimits. Empowering women and girls
Menstrual Hygiene Day (MH Day) op 28 mei is een initiatief van Wash United. De datum knipoogt naar wat menstruatiegemiddelden: mei is de vijfde maand van het jaar. Het getal vijf symboliseert de vijf dagen die vrouwen gemiddeld menstrueren. En het getal 28 staat voor de gemiddelde duur van de menstruele cyclus: 28 dagen. Op de naam van het evenement is inmiddels trouwens wat kritiek. Het woord ‘hygiëne’ zou stigmatiserend zijn, alsof menstruerende vrouwen stiekem toch onrein zijn.
Health (gezondheid) dekt de lading misschien beter, maar een beetje muggenziften is het wel. Met MH Day heeft Wash United het onderwerp namelijk uitstekend op de kaart gezet. Daarbij zijn de specifieke gezondheidsrisico’s die vrouwen lopen door gebrekkige menstruele hygiëne, nog lang niet opgelost. Het thema van dit jaar lijkt dan ook goed gekozen: #NoMoreLimits. Empowering women and girls through good menstrual hygiëne.
Ook in de moderne westerse wereld staat menstruatiediscriminatie steeds hoger op de agenda
MHDay wordt elk jaar groter. Vorig jaar waren er maar liefst 350 evenementen in 54 verschillende landen, voor het eerst was er ook een bijeenkomst in Nederland. Alle organisaties die zich met menstruele gezondheid bezighouden, supporten MH Day op de een of andere manier. Grote NGO’s als UNICEF, WaterAid, WSSCC, Global Citizen, USAID, Simavi en Plan, maar ook meer en meer kleine initiatieven die de afgelopen jaren zijn ontstaan. Het aanbod varieert van symposia en conferenties voor een groeiend leger aan menstrual health professionals tot aan kunstexposities en poetry slams in hippe wereldsteden en voorlichtingscampagnes op piepkleine schooltjes in verwegistan.
Wie denkt dat MH Day een typisch initiatief is voor ontwikkelingslanden heeft het mis. Ook in de westerse wereld staan zaken als menstruatiearmoede en menstruatieschaamte steeds hoger op de agenda. En ook dat is geheel terecht.
Sympathieke missie? Spread the news via social media en gebruik de hashtag #NoMoreLimits, #MenstruationMatters of #MHDay2018. Meer weten of zien waar in de wereld welke evenementen zijn? Kijk op Menstrualhygieneday.org
Beeld: MH Day/Wash United.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.