Op 28 mei is het Menstrual Hygiene (MH) Day. Omdat je menstruatie niet stopt tijdens een pandemie, is aandacht voor menstruele gezondheid nu net zo belangrijk dan anders, belangrijker zelfs. Door de coronacrisis is deze editie van MH Day vooral een online gebeuren, met online webinars en social media-acties. Ook dan kun je een vuist maken tegen #menstruatiediscriminatie; iets dat wereldwijd nog steeds bestaat doordat vrouwen en meisjes niet aan het openbare leven kunnen deelnemen. Omdat zij zich aan allerlei strenge voorschriften moeten houden en omdat zij gezondheidsrisico’s lopen bij gebrek aan betaalbare menstruatieproducten. Dus #ItsTimeForAction op #MHDay2020!
#MHDAY2020
Ook een vuist maken? Doe mee met de MH Day Bracelet Campaign en help mee om van de menstruatiearmband een symbool van betekenis te maken. Door ‘m te dragen kun je laten zien dat jij in elk geval geen last hebt van #menstruatieschaamte. Maak een armband, maak een video of ouderwetse selfie en deel deze op social media met de hashtags #ItsTimeForAction and #MHDay2020. Nog beter: deel je bijdrage op de campagnepagina. Misschien ben jij dan in de eerstvolgende campagnevideo te zien.
Als je geen zin hebt in handwerken ofwel kralen rijgen, kun je ook een van de campagneposters delen die speciaal voor deze editie van MH Day door vier jonge designers zijn gemaakt. Wil je toch aan de slag: de armband bestaat uit 28 kralen, waarvan er 5 rood zijn en de rest wit is. Omdat de gemiddelde menstruatiecyclus 28 dagen en de gemiddelde menstruatieduur 5 dagen is. Drie keer raden waarom MH Day sinds de eerste editie in 2015 op de 28ste dag van de 5de maand wordt gevierd. Voor wie het rijgen van 28 kralen een uitdaging vindt: een stap-voor-stap instructie vind je hier.
#PeriodsInPandemics
Wil je weten wat er op MH Day zoal gebeurt in de wereld? Kijk dan voor het overzicht van alle events hier. Ook interessant: de pagina met een overzicht van alle initiatieven die laat zien hoe de menstrual health & hygiene-beweging op Corona, Sars-CoV-2 en COVID-19 anticipeert. Als je toch al les geeft over persoonlijke verzorging, dan kun je daarin natuurlijk ook vertellen over de noodzaak van handen wassen om coronabesmetting te voorkomen. En voor ateliers die sowieso al wasbaar maandverband maken, is de productie van textiele mondkapjes natuurlijk ook geen probleem. Kijk voor het overzicht hier.
#ItsTimeForAction in Nederland?
Wat doen we in Nederland eigenlijk aan MH Day? We noteren twee online events, die overigens niet in het wereldwijde overzicht staan vermeld. Dat had best gekund, want beide events zijn geheel of gedeeltelijk Engelstalig. ‘Menstruation Requires Local Action‘ zoomt in op menstruatiearmoede. Bestaat dat in Nederland? In het licht van de uitdagingen waar miljoenen vrouwen en meisjes wereldwijd voor staan, lijkt ‘period poverty’ hier eerder een moreel dan een economisch probleem. Dat wil zeggen: uiteraard is er armoede. In 2017 leefden circa 1,2 miljoen Nederlanders onder de armoedegrens.
Als je nauwelijks iets te besteden hebt, heb je aan meer (verzorgings)producten een gebrek. Help je die discussie door de woorden menstruatie + armoede te koppelen? Kun je de Nederlandse situatie wel vergelijken met die in het UK of in Pakistan of Oeganda? Oordeel zelf en zoom op 28 mei om 17.00 uur in op de online conversatie ‘Menstruation Requires Local Action’ (voertaal Engels dus) via Zoom, waarin vertegenwoordigers van de voedselbank Rotterdam, de PvdA-gemeenteraad in Gouda, feministisch platform de Bovengrondse (initiator van de eerder genoemde campagne) én een Nederlands maandverbandmerk hun visie op de stand in Nederland geven. Via de chatbox is het mogelijk om kritische vragen te stellen.
Een paar uur later – om 19.00 uur – begint een webinar over ‘Toxic Free Periods’ waarin wordt uitgelegd van welke stoffen menstruatieproducten zoal zijn gemaakt en welke alternatieven beter zijn voor de gezondheid en het milieu. De Britse Helen Lynn, adviseur op het gebied van schadelijke stoffen voor Women Environment Network UK en WECF International spreekt in dit webinar met dezelfde maandverband-founder en met de founder van een vergelijkingssite voor menstruatiecups. Chantal Van den Bossche van WECF vertelt over de Europese en internationale wetgeving rondom menstruatieproducten. FIY: Duurzaam menstrueren staat inmiddels zo in de belangstelling dat ook multinationals duurzame lijnen en menstruatiecups in het assortiment opnemen, dat de staat New York fabrikanten verplicht gaat stellen alle ingrediënten op de verpakking te vermelden en dat grote supermarkten in de UK menstruatieproducten met plastics in de ban doen. Kijk voor details over de Nederlandse discussie over duurzaam menstrueren op facebook.com/events/246553139998254/.
Zijn we jouw Nederlandse MH Day-event vergeten te vermelden? Mail dan even naar redactie <@>period.nl of stuur ons wat info via het contactformulier.
Over MH Day
Over andere menstruatie initiatieven
Over menstruatie en religie
Illustraties: MH Day/Wash United.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.