Hoe zou de wereld er uit zien als mannen zouden menstrueren? Drie verschillende scenario’s. Het meest voor de hand liggende: menstruatie zou een prestigedingetje zijn; iets om heel-heel trots op te zijn. Klinkt logisch? Het tegenovergestelde is dat ook: de helft van de wereldbevolking zou een kwart van zijn productieve leven zwak-ziek-en-misselijk zijn. Elke maand een week.
1 De periodekampioen
Menstruatie is best een prestatie. Elke maand een weekje bloeden zonder dood te gaan, ga er maar aan staan. Dus hoe zou de wereld eruit zien als de B-kant van zwangerschap man-struatie zou heten, in plaats van men-struatie? Nou, de Amerikaanse feministe Gloria Steinem publiceerde eind jaren zeventig van de vorige eeuw het essay If men could menstruate. Je voelt ‘m aankomen. Manstruatie zou een prestigedingetje zijn. Iets om over op te scheppen. Mannen zouden pochen over de hoeveelheid bloedverlies. Beroemdheden zouden in de rij staan om in een maandverbandreclame te mogen figureren; het menstruatietaboe bestond dan immers niet.
Legio filmpjes op internet zijn schatplichtig aan dit essay. Zo ook #ifmenhadperiods campagne van WaterAid uit 2015. Grappige video’s die perfect illustreren hoe het leven van ongestelde mannen er uit zou zien, op kantoor, op het voetbalveld en op het toilet. Uiteraard is er een serieuze boodschap: de campagne breekt een lans voor de naar schatting 1,25 miljard vrouwen op de wereld die het zonder sanitaire voorzieningen moeten stellen. Ook hilarisch: de video What If Men Menstruated van Reel Grrls; finalist van het Crankyfest filmfestival in 2014. In deze animatie zie je soldaten, worstelaars en andere heldhaftige types het geheim achter hun heldhaftigheid verklappen: hun menstruatiecyclus.
2 De manstruatiedeskundige
Menstruatie kan een nogal ongemakkelijk gebeuren zijn. Precies daarom gaat het gros van de manstruatievideo’s over moodswings en… kramp. Koning van de krampcategorie is Peter de Vroed, founder van Men-struatie en een event dat bekend werd als de Menstruatie Challenge. Tientallen BN’ers, DJ’s en YouTubers, zoals Bart Maessen en Robin Zomer ofwel BENR en Hanwe, hebben het fenomeen ‘kramp’ inmiddels aan den lijve ondervonden, met behulp van een krampsimulatiemachientje. Missie van deze missie volgens De Vroed: duidelijk maken dat menstruatie effect heeft op het dagelijks functioneren en dat het verstandig is om rustiger aan te doen.
Ook Buzzfeed doet geregeld een poging het begrip van niet-menstrueerders voor wel-menstrueerders te verhogen. Het videokanaal vroeg mannen bijvoorbeeld te tekenen hoe menstruatiepijn voelt. Dat deden zij met een flinke dosis zelfoverschatting. ‘Ik heb drie zussen, een moeder en een vriendin en ik heb een vrouwtjeshond zien opgroeien. Dus ik weet redelijk zeker hoe het voelt.’
Keihard lachen natuurlijk. Punt is alleen: de meeste mannen* hebben geen baarmoeder. Een krampsimulerende machine kan dus een indruk geven van hoe krampen voelen, maar zonder de tientallen andere menstruatieproblemen die tegelijkertijd kunnen optreden. Zoals een opgeblazen gevoel, zweten, vermoeidheid en stemmingswisselingen. En doorlekken niet te vergeten.
3 De menstruatiesukkel
Hoe zit het eigenlijk met de menstruatiekennis van mannen? Kunnen zij antwoord geven op basale vragen? Hoe moeilijk kan het zijn? Het juiste antwoord: heel moeilijk. In elk geval voor de deelnemers aan Men Attempted to Explain How Periods Work. Zoals de titel al aangeeft: ze proberen het uit te leggen. Alleen leidt dit vooral tot nieuwe vragen. ‘Hoeveel bloed je verliest? Ik hoop een paar druppels?! Wat? Echt waar? Hoeveel keer per dag bloed je dan? Wat, de hele dag door? Oh Hell No!’
Variatie op dit thema is de video Gay Men Explain Tampons. ‘Waar dit voor is? Ik heb echt geen idee.’ Bij een menstruatiecup: ‘Dus dit ding stop je euh in de vagina?’ Dat lijkt ons inderdaad beter. Hoewel een van de deelnemers verwacht dat je het bekertje aan de buitenkant laat bungelen.
In het filmpje Boys on Period test Lena D tien menstruatiesukkels op hun kennis. Die is natuurlijk pijnlijk slecht. Neem de vraag: hoe lang kun je een tampon inhouden? (Antwoorden: Euh. De hele week? Tot de volgende menstruatie?) Hoe noem je de eerste menstruatie? (Dat moet antwoord A zijn Lustrum! Ik houd het op C. Chlamydia.)
Eetbuien, woedeaanvallen, geworstel met producten, huilbuien zonder reden – of bij films als Titanic: we zien alle facetten van het (pre)menstrueel spectrum voorbij komen in de honderden (al dan niet gesponsorde) video’s en vlogs. En in de nieuwe generatie tampon en maandverband commercials. Want het echte leven lijkt natuurlijk in niets op een ouderwetse tamponcommercial. Kijk maar naar The Truth: satire over maandverbandreclame, gemaakt door de maandverbandfabrikant (‘Sorry Richard, er bestaat niet zoiets als een blije menstruatie en bloed is niet blauw.’).
Feit is trouwens dat het gros van de reclamecampagnes – ook die voor maandverband en tampons – nog altijd door mannen wordt bedacht. Oh, wacht. Daar is ook een parodie op gemaakt, door theatergroep Hammerkatz. ‘Hoe vaak je ook ongesteld wordt – 1, 2 of 15 keer per maand – op ons merk kun je vertrouwen.’
* Sommige mannen hebben trouwens wel een baarmoeder. En dus een menstruatiecyclus. Transmannen bijvoorbeeld. Neem ‘The Period Prince’ Cass Bliss, bedenker van Toni the Tampon. In een satirische muziekvideo op Instagram legt hij uit met welke uitdagingen menstruerende transmannen zoal te maken hebben. #Bleedingwhiletrans. Da’s dubbel dapper.
Ook interessant:
Man-struatie (1)
Foto: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.