
Op sommige plekken verwacht je het onderwerp ‘menstruatie’ niet. Op de catwalk bijvoorbeeld of in een hippe modewinkel. Waarom eigenlijk niet? Producten die sowieso al dicht op de huid worden gedragen, of zelfs inwendig, lenen zich perfect voor een opvallende creatie. Top dus, zo’n topje van tampons of jurk van inlegkruisjes. Daarbij: gaat mode niet sowieso over een persoonlijk statement maken?
Tejido Sa(n)grado (Sara Raca).
Vintage textiel & applicaties
Thema van de tentoonstelling Widening the Cycle die eind 2015 in Boston (VS) werd gehouden: menstruatie en sociale rechtvaardigheid. Nog steeds een heikel onderwerp. Een van de deelnemers was de Mexicaanse textielkunstenaar en dichter Sara Raca ofwel Naturaleza Rara: Sewing Writing Lab. Deze jurk maakt deel uit van de collectie Tejido Sa(n)grado: Part poem – part textiles. Sara Raca: ‘Op de kledingstukken is het bloed, dat je normaal gesproken niet ziet omdat menstruatie zich in je lichaam afspeelt, zichtbaar gemaakt.’ Op haar Instagram kom je meer ontwerpen over menstruatie tegen, zoals het gezellige witte rokje Corazones Menstruantes (2019).
All Day Pearl Dress (Agnes van Dijk).
Inlegkruisjes
De Nederlandse modekunstenaar Agnes van Dijk bedacht in 2014 de All Day Pearl Dress; een jurk van parels en … inlegkruisjes. Wie denkt dat dit gewaagd is: voor haar jurken van mandarijnschillen en savooiekoolbladeren (je leest dit goed) is de Eindhovense designer onlangs voor de Green Concept Awards genomineerd die begin 2023 wordt uitgereikt. ‘Ik denk eerst aan het materiaal en dan pas aan de jurk,’ zei ze tegen Eindhoven News. Hoe verrassend de materiaalkeuze ook is, alle creaties zijn draagbaar. (Foto: Lies Vogelzang)
Wearable Art (Walter Raes).
Geknoopte tampons
De Belgische designer Walter Raes maakte in 2008 een uiterst aaibaar topje van tampons; onderdeel van de modecollectie Wearable Art, waarin ook plastic bestek, wegwerphandschoenen, toetsenborden en sluitstrips figureerden. het is inmiddels al een tijdje stil rond de recycle kunstenaar die een tijd terug nog vanuit Londen werkte. Helaas!
Cocoon (Yves Saint Laurent).
Brei- en haakwerk
Soms gaat er gewoon wat mis. Menigeen dacht in de gebreide en gehaakte bruidsjurk Cocoon van de Franse modeontwerper Yves Saint Laurent (1936-2008) uit 1965 een gigantische tampon te herkennen. In werkelijkheid had de couturier zich door een Russische matroesjkapop laten inspireren.
Leak Chic (Chella Quint).
Doorlekvlek met knipoog
Nee!!! Een doorlekvlek in je mooie, nieuwe broek/rok/jurk/onderbroek! Shame on you? Misschien helpt het als we van de doorlekvlek een fashion-statement maken. Bijvoorbeeld met behulp van deze applicatie uit de #periodpositive campagne Leak Chic van Chella Quint (2014). Leg het patroon op bloedrode stof, knip uit en bevestig op het kledingstuk dat je wilt pimpen. Het moet maar eens uit zijn met die menstruatieschaamte. Red is the new black.
PS1 Tijdens het Global Period Poverty Forum in Brisbane Australië was in oktober 2022 een mini-expositie te zien met modeontwerpen van maandverband, tampons enzovoort. Bloody Good Period maakte er een TikTok filmpje van. Kijk hier.
PS2 Hebben we een iconisch modeontwerp over het hoofd gezien? Laat het weten!
More, more, more?
Op Period! vind je veel meer ontwerpen waarmee je een mode-statement kunt maken: T-shirts, handtassen, sieraden, ondergoed. Kijk in de categorie Shopping en Kunst. Uiteraard vind je ook informatie over praktische vindingen, zoals menstruatieondergoed en zwemkleding waarin je Heel Erg Ongesteld kunt worden zonder lekkagegevaar. Gebruik het zoekvenster en zoek bijvoorbeeld op ‘menstruatieondergoed’.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.