Design geïnspireerd op menstruatie. Hierbij denken veel mensen gelijk aan femtech. Maar het kan ook anders. Voor haar afstudeerproject ‘Cyclic Living: the creative process according to the menstrual cycle’ heeft designer Nora Jongen een scenario-werkplek ontworpen met daarin vier werkomgevingen voor de creatieve vrouw. Deze ondersteunen de verschillende fases van haar cyclus. De visualisaties van dit proces, in de vorm van video’s, schaalmodellen en kijkdozen, zijn te zien tijdens de Graduation Show ’19 in de Dutch Design Week.
‘Tijdens mijn studie aan de Design Academy in Eindhoven was ik sommige dagen gemotiveerd, terwijl andere dagen mijn motivatie laag was en het proces moeizaam verliep,’ vertelt Nora. ‘Soms had ik een overvloed aan ideeën, werkte ik een hele dag in de werkplaats of schreef ik een concepttekst in een half uur. Op andere dagen was geen enkel idee goed genoeg, mislukte alles wat ik probeerde of zat ik dagen aan een concepttekst zonder resultaat. Ik was geïrriteerd als iets de ene dag wel lukte en de andere dag niet en zocht naar stabiliteit. Inmiddels heb ik ervaren dit voor mij niet betekent dat ik iedere dag hetzelfde kan, maar dat ik stabiliteit vind binnen de fasen van mijn menstruatiecyclus.’
Meer waardering voor de cyclus
Pas tijdens een reis naar Nepal hoorde de toen 20-jarige Nora voor het eerst over de verschillende hormonenniveaus in het vrouwenlichaam. ‘Ik realiseerde me toen dat de cyclus vrouwen íedere dag beïnvloedt; niet alleen vlak vóór en tijdens de menstruatie.’ Ze onderzocht het biologische proces, volgde een cursus in natuurlijke anticonceptie en kreeg steeds meer interesse en waardering voor de vrouwelijke cyclus.
Haar studie tot designer ziet ze als een mogelijkheid om individuele ervaringen en kennis collectief te maken. Maar niet iedereen was meteen positief over haar ideeën. Nora: ‘In het begin was het moeilijk de leraren te overtuigen van het belang van dit project. Veel mensen denken dat alle informatie over de menstruatiecyclus al besproken en goed beschikbaar is. Gelukkig waren mijn medestudenten gelijk geïnteresseerd en waardeerden ze mijn moed. Het grootste compliment kwam van een mannelijke klasgenoot. Hij zei: ‘Nu jij mij zoveel geleerd hebt over de menstruatiecyclus, vind ik het jammer dat mannen niet menstrueren.’’
De designer maakte onder andere ‘The adventures of an Egg’, een geïllustreerd verhaal over het biologische proces vanuit het perspectief van een eicel. Voor het performance project ‘NaREDtives’ onderzocht ze het taboe op openbaar spreken over menstruatie en ontwierp ze een serie informatieve posters voor openbare toiletten. Nora: ‘In de biologieles leren jongeren hoe de hersenen samenwerken met de vrouwelijke geslachtsorganen door middel van hormonen. De focus hierbij ligt echter vooral op de menstruele fase. De andere drie fasen die het vrouwenlichaam en het mentale welzijn beïnvloeden, komen niet of nauwelijks aan bod.’
Cyclisch werken
Voor ‘A cycle of selfportraits’ noteerde de designer drie maanden lang iedere dag waar in haar cyclus ze zich bevond en welke creatieve vaardigheid op dat moment het sterkst was. Ze concludeerde dat de fasen van de menstruatiecyclus overeenkomen met de verschillende fasen van een creatief proces. ‘In de menstruele fase is mijn intuïtie het sterkst; het moment om een visie vast te leggen. In de pre-ovulatiefase heb ik meer energie en ben ik niet kritisch; het moment om alles te maken wat in mij opkomt. In de ovulatiefase ben ik sociaal sterk; ik wil over mijn projecten spreken en vraag om feedback. In de pre-menstruatie fase ben ik kritisch en goed in reflecteren; ik kijk terug op wat ik heb gedaan en orden mijn werk.’
Dit zelfonderzoek leidde tot een concept voor een nieuwe methode in cyclisch werken. Nora heeft een scenario-werkplek ontworpen met daarin vier werkomgevingen voor de creatieve vrouw, afgestemd op de cyclusfasen. Zo is er een kleine ruimte met weinig afleiding en veel natuur voor de menstruele fase en een mobiele werkplek voor de pre-ovulatiefase. De open en centrale ruimte voor evenementen is ideaal voor de ovulatiefase en de grote muur biedt ruimte voor ordening en reflectie in de premenstruele fase.
Haar afstudeerproject is onderdeel van de Dutch Design week. Nora, die deze maand aan een consulentenopleiding voor de natuurlijke anticonceptiemethode begint, ziet dit als een mogelijkheid om met mensen in gesprek te gaan over hoe zij creativiteit, werkdruk en de menstruatiecyclus ervaren. ‘Mijn doel is mensen te inspireren meer cyclisch te werken. In een maatschappij die steeds meer vraagt, is het belangrijk te blijven reflecteren op wat nodig is voor creativiteit en welzijn. Hoe kunnen we meer open staan voor het biologische ritme van het lichaam?’
Dutch Design Week
Tijdens de Dutch Design Week is Nora Jongen’s afstudeerproject “Cyclic Living; The creative process according to the menstrual cycle.” te zien in het thema ‘Unknown caller’ van 19 t/m 27 oktober. Haar proces en zelfonderzoekmethode presenteert ze in de Arena (onderdeel van de Graduation Show) op maandag 21 oktober om 14.00 uur, dinsdag 22 oktober om 14.00 uur en donderdag 24 oktober om 17.15 uur. Voor meer informatie over haar projecten, zie www.norajongen.com.
Lees ook:
Je cyclus beïnvloedt…je creativiteit
Groeten uit Bosnië
Je cyclus beïnvloedt…schoolprestaties
Houd je portemonneetje gesloten
Menstruatieverlof. Wel of niet?
Beeld: Nora Jongen.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
oktober 19, 2019 at 2:24 pm
Nora, wat een fantastische benadering van iets wat zo’n n groot deel uit maakt van het leven van een vrouw!
Ik kan helaas niet naar de Design week konen om jouw werk te bewonderen. Wens je veel plezier en succes.
oktober 19, 2019 at 6:05 pm
Nora, zal nu meteen Period! doorsturen naar enkele vrouwen, die openstaan voor jouw project.
Denk dat je veel vrouwen gelukkig kunt maken met jouw onderzoek en uitslag ervan.
Proficiat en heel veel succes!
oktober 24, 2019 at 12:35 pm
He wat leuk! Dit breng ik vrouwen en mannen al jaren onder de aandacht, maar niet zo mooi vormgegeven als door jou Nora, super! Nog leuker is het om te lezen dat je de Consulenten opleiding gaat volgen van Sensiplan! Welkom!
Hartelijke groet, Arianne van den Berg
oktober 25, 2019 at 8:03 pm
Hallo Nora, geweldig project! Met onze maanstonden centraal in de agenda. Andere nieuwe vorm van vrouwen-tijden/ wat? emancipatiegolf?/nieuwe eeuw-vrouwengolf! Supermooi weergegeven, lieve; ik geloof in jou!
Dikke knuffel, tante Syl.
oktober 29, 2019 at 6:51 pm
wow , nooit geweten dat wij vrouwe zoveel stadia in een maand doorlopen ,ik heb de neiging om er eensop te gaan letten , maar ha ha helaas te laat geen menstruatie processen meer. Ik hoop dat je nieuwe deuren aan het openen bent. Ga door !!
heel veel succes vast !!!!!!!! zo jammer dat ik niet op de design week kon zijn .
liefs Neeltje
november 3, 2019 at 1:01 pm
dankjewel Period voor dit interview en dankjullie wel voor de enthousiaste reacties! De Dutch design week was een motiverende week vol met enthousiaste vrouwen, geïnteresseerd en verwonderde mannen en heel veel mooie verhalen. Sommige mensen hadden dit interview al gelezen en kwamen helemaal op de hoogte naar mijn project kijken.