‘Nu de maatschappij zoals wij die kennen rust neemt vanwege corona, wil ik iedereen aanraden: neem deze tijd om te menstrueren. Niet letterlijk, maar figuurlijk. Neem rust, reflecteer op je leven, reflecteer op onze samenleving en de aarde.’ Een gastblog van ontwerper Nora Jongen die zich door het ritme van de tijd en de menstruatiecyclus laat inspireren.
– DOOR NORA JONGEN –
Drie jaar geleden begon ik met het bijhouden van mijn menstruatiecyclus. Hoe meer ik leerde over dit biologische proces in mijn lichaam, hoe beter ik leerde mijn dagelijkse activiteiten erop aan te passen, zodat ik samenwerk met mijn hormonen in plaats van ertegenin.
Op het moment dat de corona quarantaine begon, menstrueerde ik. Rust nemen ging verdacht goed. En hoewel ik normaal rond dag 5 van mijn cyclus opkomende motivatie voel om weer aan de slag te gaan, gebeurde dat dit keer niet. Op dag 15 ging mijn basale lichaamstemperatuur omhoog; progesteron liet zien dat de eisprong geweest is. Echter, de focus, motivatie en energie die ik gewend ben in de eerste fase van mijn cyclus, waren er nog steeds niet. Ik begon mij zorgen te maken, want het actieve en sociale deel van de cyclus blijft het meest gewaardeerd in onze maatschappij. In gesprek met andere vrouwen die hun cyclus bijhouden, bleek ik niet de enige te zijn met een cyclus van ingetogenheid.
Nu begrijp ik: de wereld menstrueert. Als vrouw leven we met een maandelijkse hormooncyclus. We leven met vier seizoenen en hebben een dag- en nachtritme van 24 uur. Hoe kunnen we dan verwachten dat de maatschappij 24 uur per dag, 365 dagen per jaar in hetzelfde hoge tempo doorgaat?
De menstruatiefase in de cyclus van een vrouw biedt een moment van rust; zoals de winter is om je thuis warm terug te trekken en de nacht is om te slapen. Alle drie de rustmomenten bieden mogelijkheid tot reflecteren, ze ondersteunen een nieuw begin; de pre-ovulatie, de lente en de ochtend.
Nu de maatschappij zoals wij die kennen rust neemt, wil ik iedereen aanraden: neem deze tijd om te menstrueren. Niet letterlijk, maar figuurlijk. Neem rust, reflecteer op je leven, reflecteer op onze samenleving en de aarde. Wat neem je mee en wat laat je achter? Neem deze tijd zodat we over een tijdje fris en opgeruimd en met nieuwe waardes aan een nieuwe cyclus kunnen beginnen. Zonder meteen in oude patronen terug te vallen.
De vrouw heeft ervaring met deze cyclus. Iedere maand wordt ze herinnerd aan de mogelijkheid om naar binnen te keren. Nu krijgen we deze mogelijkheid als samenleving. Laten we de aarde cyclisch behandelen. Zoals ze is.
Over de auteur
Ontwerper Nora Jongen (1996) is gefascineerd door cyclussen. In haar projecten onderzoekt ze zowel het ritme van de tijd als de menstruatiecyclus. Ze studeerde af aan de Design Academy Eindhoven met het project Cyclisch Leven: vier werkruimtes die de kwaliteiten van de verschillende fasen van de menstruatiecyclus ondersteunen. Inmiddels is ze ook consulent voor de fertility awareness methode Sensiplan en zet zij zich in om kennis over de menstruatiecyclus te verspreiden. Volg haar op Instagram via @Saiklik.
Ook voor Period! bloggen? Check de guidelines hier.
Inspiratie nodig?
Beste Ongesteldheid, door Yayeri van Baarsen
Mijn Cyclus & ik, door Mariette Reineke
Menstruatievakantie na chemo, door Cruz Santana
Reden voor een feestje, door Robyn Jones
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.