– DOOR MARIETTE REINEKE –
‘Ik heb lang geleefd zonder contact met mijn cyclus; mijn baarmoeder, eierstokken, borsten, menstruatie, ovulatie. Ik heb vrijwel het grootste gedeelte van mijn leven niet écht als vrouw geleefd.’ Een gastblog van Mariette Reineke (foto).
Ik ben 43 jaar en voor het grootste gedeelte van mijn leven heb ik geen relatie gehad met mijn menstruatie en mijn cyclus. Alleen dat het vervelend was. Je wordt één keer per maand ongesteld, je stopt er een tampon in en gaat rustig verder.
Op een dag – ik was ongeveer 14 jaar oud – werd ik voor het eerst ongesteld. Ik had nét een witte broek aan én ik was die dag op school. Ik had geen idee wat ik moest doen. Ik voelde me raar en ik schaamde me omdat ik het gevoel had dat de hele school het wist. Precies op die dag kwam mijn vader me ophalen, iets wat hij zelden deed. Hij stelde voor om met de honden te gaan wandelen. Ik durfde niets te zeggen; niet te zeggen dat ik ongesteld was geworden. Het werd de langste wandeling ooit, met een grote hoeveelheid wc-papier in mijn onderbroek, waardoor ik moeilijk kon lopen. Eenmaal thuis vroeg ik mijn twee oudere zussen om advies en zo kwam ik van alles te weten over ongesteld zijn en maandverband.
De pil
Rond mijn 16de had ik mijn eerste vriendje en stelde mijn moeder voor om de pil te slikken. Dit als voorbehoedsmiddel, en niet eens omdat ik zoveel last had van mijn ongesteldheid. Vanaf dat moment heb ik jarenlang de pil geslikt, had ik elke maand een kunstmatige bloeding, stapte ik over op tampons (veel praktischer dan dat ouderwetse maandverband) en leefde ik mijn leven. Een leven zonder connectie met mijn cyclus, mijn lichaam, mijn baarmoeder, mijn eierstokken, mijn borsten, mijn menstruatie of mijn ovulatie – met andere woorden, zonder enige connectie met het feit dat ik een vrouw ben.
In al die jaren vanaf van mijn eerste ongesteldheid heb ik me nooit afgevraagd wat het eigenlijk betekent om vrouw te zijn, laat staan dat ik stil stond bij wat het betekent om als vrouw te leven. Ik ben nooit bezig geweest met wat mijn menstruatie over mij vertelt én of er wellicht een diepere betekenis is om in een cyclus te leven. Menstruatie ging over één keer per maand ongesteld zijn, wel of niet zwanger worden, PMS en je ongemakkelijk voelen in het zwembad. En het ging voornamelijk over het slikken van de pil.
Pfff, ongemakkelijk
Er werd nooit gesproken over menstruatie, over wat het betekende en hoe we als vrouwen in een ritme leven, elke maand weer. Ja, zo af en toe werd er met vriendinnen op school kort gepraat over ongesteld zijn, maar altijd op een negatieve manier. Ongesteld zijn was een last en zo werd er ook over gedacht. Hoe gaat het met je? Oh, ik ben ongesteld, pfff. Diepe zucht. Einde gesprek.
In al die jaren heb ik nooit een meisje of een vrouw op een positieve manier over ongesteld zijn horen praten. Het gaat altijd over het ongemak, hoe vervelend het is, dat het niet uitkomt, de buikpijn, hoe moe we zijn en ons humeur. Ook binnen mijn relaties was het geen onderwerp. Ik had de diepe overtuiging dat je met mannen niet over je menstruatie spreekt. Als het die tijd van de maand was, dan mompelde ik iets over ‘ongesteld zijn’, waarbij er ook een gevoel van schaamte zat. Even geen fysiek contact voor een paar dagen en dat was het dan.
En zo groeide ik van meisje tot vrouw…
De tijden zijn veranderd. Er is meer openheid, met name ook door het internet, en er wordt veel meer over ongesteldheid gesproken. Maar is de manier waarop we hierover praten werkelijk veranderd? Van wat ik hoor en lees, neemt vrijwel elk meisje de pil of een spiraaltje, en niet zozeer alleen als voorbehoedsmiddel. Ze nemen de pil omdat dit handiger en comfortabeler is en veel van de pijn en andere (fysieke) klachten wegneemt. Eigenlijk willen we liever niet ongesteld zijn, daar komt het op neer.
Hetzelfde geldt voor vrouwen. Maar wat ontwijken we hiermee? Hoe komt het dat zoveel jonge meisjes en vrouwen pijnlijke menstruaties hebben, last hebben van PMS, overgevoelige borsten, heel veel bloed verliezen en soms niet zonder aspirines de dag door kunnen komen? Het lijkt alsof dit normaal is, maar is dat ook zo? Het lijkt wel alsof we ons neerleggen bij hoe het is, zonder ons af te vragen of het ook anders kan.
De afgelopen vijf jaar ben ik, door het volgen van cursussen bij Universal Medicine en met de ondersteuning van Esoteric Women’s Health, gaan inzien dat een pijnlijke menstruatie niet normaal is. In mijn ervaring laten mijn cyclus en mijn menstruatie mij nu zien hoe ik leef als vrouw, elke dag weer. En dat alle keuzes die ik maak een impact hebben op mijzelf, mijn lichaam en dus ook op mijn menstruatie.
Over de auteur
Deze gastblog is geschreven door Mariette Reineke. Zij geeft Esoteric Healing- en Connective Tissue-sessies, coaching en ondersteuning op het gebied van zelfzorg, welzijn en vrouw zijn, en voedingsadvies. Zie voor meer informatie www.mariettereineke.nl / www.heartstorm.nl.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Lees ook:
Bloody Sunday, door Sarah Sahagian
Beste Ongesteldheid, door Yayeri van Baarsen
Menstruatievakantie na chemo, door Cruz Santana
Reden voor een feestje, door Robyn Jones
Zelf een gastblog schrijven? Lees de spelregels hier
januari 29, 2016 at 4:50 pm
“In mijn ervaring laten mijn cyclus en mijn menstruatie mij nu zien hoe ik leef als vrouw, elke dag weer. En dat alle keuzes die ik maak een impact hebben op mijzelf, mijn lichaam en dus ook op mijn menstruatie.” Wat een verschil als we deze wijsheid aan meisjes van jongs af aan meegeven. Dat veranderd enorm hoe we met de verandering in ons lichaam omgaan en geeft een veel eerlijkere kijk op de lichaam van een vrouw en de cyclus waarin we leven. Bedankt voor deze blog Mariette Reineke.