Eveline Meijvogel tobde jarenlang met onbegrepen menstruatieklachten. Ze bleek vervroegd in de overgang te zijn. Voor Period! schreef zij een gastblog over haar zoektocht.
‘Ken je het gevoel dat je gedrag anders is dan je gewend bent? Bij mij begon dat een jaar of acht terug, ik was toen rond de 40 jaar. Misschien begon het nog eerder. Plotselinge huilbuien, ineens boos worden: ik herkende mezelf niet meer. En vervolgens werd ik boos op mezelf, mede doordat partnerlief mij ook niet meer begreep.
Op dat moment gingen nog geen belletjes rinkelen. Je denkt dat je overspannen wordt of zo. Totdat ik merkte dat ook mijn menstruatie anders was dan anders. Hoe kon ik niet precies aangeven, maar ik ging toch maar even naar de huisarts om mijn zorgen te uiten. Daar kreeg ik te horen dat ik me niet zo druk moest maken.
De klachten hielden aan. Ik voelde me net een jojo, alleen had ik het touwtje niet in handen. Mijn lijf was gek aan het doen, maar aangezien ik geen huisarts heb die uitblinkt in meedenken, durfde ik niet terug. Oh, wat had ik destijds graag onder een steen willen kruipen. Ik voelde me net een heks, alleen jammer dat ik niet op mijn bezemsteel kon vluchten.’
‘Ik voelde me net een jojo, alleen had ik het touwtje niet in handen’
Het begon mij op te vallen dat mijn menstruatie de ene keer erger was dan de andere keer. Dat was raar. Tot dan had ik namelijk een menstruatie waarop je de klok gelijk kon zetten. Binnen drie dagen was het klaar. Menig vrouw had hier een moord voor gedaan. Doorlekongelukjes? Niet dat ik mij kan heugen. Maar nu kwam mijn menstruatie soms pas na twee maanden. Dan weer eens na drie maanden. Ik snapte er de ballen van.
Zo heb ik een jaar lopen tobben. Ondertussen internet afstruinend, op zoek naar antwoorden. Een van de aanwijzingen die ik daar vond, was ‘vervroegde overgang.’ Nee toch, dacht ik nog. Zou het echt? Ik ben nog zo jong. Maar mijn klachten leken er alleen verdacht veel op. Toen deze nog een graadje erger werden, ben ik toch maar weer naar de huisarts gestapt. Maar die zei: menopauze? Welnee, kind! Daar ben je te jong voor. Stress misschien?’
Ik heb het gemodder drie jaar volgehouden. Ondertussen veranderde alles: mijn gedrag, mijn lichaam. Ik was de heks die het iedereen lastig maakte. Zat het dan toch tussen mijn oren? Manlief begreep mij ook niet. Je mankeert toch niks? Gedraag je dan! Wat een hel. Ik raakte steeds onzekerder over mijzelf en over mijn lichaam, dat me leek te bedriegen.
Mijn huwelijk liep op de klippen. Mijn perfecte menstruatie was niet meer perfect. Niks meer was perfect en ik was gewoon een hypochonder, toch? Of een SOLK. Somatisch Onvoldoende Verklaarde Klachten, is wat artsen noteren als ze niet meer weten onder welk kopje ze je moeten plaatsten. Een stoornis had ik niet. Ik was gewoon een paniekdoos. Een wandelende stuiterbal.
‘Ik had een menstruatie waarop je de klok gelijk kon zetten. Menig vrouw had hier een moord voor gedaan’
Het werd steeds gekker. Mijn slaappatroon was een drama en ik was al zo moe! Mijn menstruatie liet zich steeds later zien. Op Facebook zocht ik medestanders; ik vond vooral kommer en kwel. Wel ontdekte ik dat ik lang niet de enige was. Er waren vrouwen met soortgelijke klachten die nog veel jonger waren dan ik. Iemand van 25 jaar zelfs. Wauw, wat heftig. Wat had ik met haar te doen. Het kon dus nog erger. En ik was niet gek!
Ik ging opnieuw langs bij de huisarts en legde haar mijn bevindingen voor. Opnieuw zag ik een verveeld gezicht en opnieuw kreeg ik hetzelfde antwoord: je bent te jong voor de overgang. Maar er zijn vrouwen van 25 jaar die vervroegd in de overgang zijn, wierp ik in een wanhoopspoging tegen. Voor mij was het duidelijk. Maar mijn huisarts dacht er anders over. Hoe kon ik bewijzen dat ik niet overspannen was? Nou ja, ondertussen was ik wel degelijk overspannen. Van de huisarts.
‘Hoe kon ik bewijzen dat ik niet overspannen was? Nou ja, ondertussen was ik wel degelijk overspannen. Van de huisarts’
Zo tobde ik nog vijf jaar door. Totdat ik helemaal niet meer ongesteld werd. Op zich was dat heerlijk. Geen gedoe meer met maandverband. Niet langer het gevoel hebben dat je met O-benen rondliep en dat iedereen je nakeek. Ik ging opnieuw naar de huisarts. Het bewijs was tenslotte geleverd zou je denken. Als dit geen menopauze was, dan was ik ziek. Je wordt toch niet zomaar menstruatieloos?
Met klamme handen en met wanhopige ogen zat ik voor de zoveelste keer in haar spreekkamer. Haast smekend vroeg ik haar opnieuw: wat is er met mij? Ze gaf aan dat je pas echt weet of je in de overgang bent, als je meer dan een jaar niet hebt gemenstrueerd. Daar ging ik weer, nu niet meer zo boos. Want nu had ik iets om te onderzoeken; iets dat ik kon afwachten. Ik voelde dat het einde van het gezeik nabij was. De vermoeidheid en alle andere klachten nam ik daardoor voor lief. Iets in mij vertelde: meid je bent bezig met je menopauze. Het komt goed.
En toen! Precies één jaar en tien dagen na mijn vorige consult, ben ik bijna huppelend naar de huisarts gestapt. Twee dagen later zat ik opnieuw in de spreekkamer, voor de uitslag van het bloedonderzoek. Niet meer als een zielig hoopje mens, maar met een blik van ‘kom maar op’. De uitslag laat zich raden: er waren inderdaad aanwijzingen voor de overgang. Ik heb haar nog gevraagd waarom ze me zo lang heeft laten tobben. ‘Het is ongebruikelijk dat vrouwen zo jong in de overgang komen,’ was haar antwoord. ‘Wat vreselijk dat ik bij die groep vrouwen hoor, die jaren heeft lopen vechten tegen onwetendheid,’ zei ik toen.’
Over de auteur
Eveline Meijvogel is directeur van Zensitivity, een netwerk van zorgprofessionals die werken op holistische basis. Voor Period! schreef ze dit persoonlijke verhaal over onbegrepen klachten door de vervroegde overgang. Van Premature Ovariële Insufficiëntie (POI) is sprake als de menopauzeklachten voor je 40ste levensjaar beginnen.
Ook voor Period! bloggen?
Kijk hier voor de spelregels.
Inspiratie nodig?
Beste Ongesteldheid, door Yayeri van Baarsen
Mijn Cyclus & ik, door Mariette Reineke
Menstruatievakantie na chemo, door Cruz Santana
Reden voor een feestje, door Robyn Jones
Foto opening: Shutterstock. Portret: Eveline Meijvogel (privébezit)
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.