PERIOD TALK – AFLEVERING 3: HET WOORD ‘ONGESTELD’
Deel 3 van de miniserie Period Talk. Mariette Reineke (46, rechts op de foto) en Naomi van Ree (26, links op de foto) bespreken daarin maandelijks hun menstruatie. Thema deze keer: het woord ‘ongesteld.’ Dekt die term de lading wel? Meepraten? Dat kan!
Naomi: ‘De term ‘ongesteld’ is in opspraak en dat is maar goed ook. Vroeger voelde ik mij ongesteld wanneer ik menstrueerde. Maar, zoals je in onze vorige conversaties hebt kunnen lezen, voel ik dat nu totaal niet meer zo. Deze maand heb ik er zelfs helemaal geen last van.
Ik heb het besluit genomen om open te praten over mijn cyclus en mannen en vrouwen zo gaandeweg op te leiden over dit fantastische natuurfenomeen. Wist je dat het een soort gratis detox is, iedere maand? En wij maar geld uitgeven aan een sapkuur, haha! Gelukkig is er veel aan het veranderen en wordt het taboe op menstruatie steeds meer doorbroken.
‘Wist je dat ongesteld zijn een gratis detox is? En wij maar geld uitgeven aan een sapkuur, haha!’
Ik ben benieuwd hoe jij bent opgegroeid. Wat was de tendens onder meisjes op de middelbare school? Hoe reageerden de jongens? Werd hier openlijk over gesproken? Ik zie het schaamrood nog op de kaken van meisjes én jongens als iemand ‘ongesteld’ was. Sommigen vonden het zelfs vies. Meisjes die met tampons verstopt in hun handen naar de wc sprinten. Wat doet dat met ons vrouwen, als we een paar dagen van de maand onzichtbaar proberen te zijn?’
Mariette: ‘Mijn menstruatie begon op de middelbare school, precies op de dag dat ik een witte broek aan had en mijn vader mij kwam ophalen. Twee zeldzame factoren, al helemaal in combinatie. Of we nog even met de honden gingen wandelen? Ik durfde niet te zeggen dat ik ongesteld was geworden. Het was de ongemakkelijkste wandeling uit mijn leven.
Ik heb twee oudere zusjes, aan hen heb ik mijn vragen gesteld. Dat was het eigenlijk wel, los van nog een praktische uitleg over hoe je een tampon inbrengt. Daarmee was de kous af. Ik kan me niet herinneren dat ik het als vies heb ervaren, maar ik liep er ook niet mee te koop. Het hoorde erbij. Punt. Met name in relaties vond ik het spannend om aan te geven als ik ongesteld was. Alsof het iets was om me voor te schamen en ik afgewezen zou worden als ik zei: ik ben ongesteld.
‘Ik kan me niet herinneren dat ik het als vies heb ervaren, maar ik liep er ook niet mee te koop’
Het omarmen van mijn menstruatie – of eigenlijk mijn vrouw zijn – is pas later gekomen. Ik praat er ook open over, net als over de overgang. Het hoort bij mij; bij het leven van een vrouw. In een artikel van The Guardian las ik onlangs dat het niet nodig is om als vrouw elke maand te bloeden en dat steeds meer vrouwen hun menstruatie opzeggen. Het voelt een beetje als het opzeggen van een abonnement.
Een vrouwelijke professor noemde de menstruatie een van Gods grote ontwerpfouten. Volgens mij mogen we God hierbuiten houden en onszelf als vrouwen de vraag stellen waarom we het goddelijke dat in onszelf zit, niet leven. We zijn hier door onze manier van leven ver van verwijderd geraakt, met alle gevolgen van dien. Er zijn geen ontwerpfouten, wel keuzes.
Er is inderdaad steeds minder taboe op menstruatie, maar we zijn er nog lang niet. Het grootste taboe ligt volgens mij op vrouw zijn, en in wat dit werkelijk betekent: te leven als een vrouw in al haar power en glorie, volledig trouw aan wie ze is en aan wat ze brengt, en die zich op geen enkele manier laat beïnvloeden door iets of iemand buiten haarzelf. Dat is in de maatschappij waarin we leven een behoorlijke uitdaging. Ook hierin hebben we nog een lange weg te gaan, maar als we dit met elkaar doen, en elkaar hierin ondersteunen, dan gaan we nog heel wat meemaken.’
Over Mariette & Naomi
Mariette Reineke is freelance journalist, schrijver/blogger, relatie met jezelf coach en mede-oprichter van Stichting Verkering met Jezelf. Je kunt haar onder meer volgen via haar website Heartstorm. Naomi van Ree is verhalenverteller, reiki-therapeut én ze is gespecialiseerd in onder meer Oosterse elementenleer en acupressuur. Meer informatie vind je op haar website.
Van oudsher is ‘ongesteld één van de honderden eufemismen waarmee we het woord ‘menstruatie’ proberen te omzeilen. Net als ‘Eva’s vloek’ of het cynische ‘de feestweek’. Letterlijk betekent ‘ongesteld’ ‘niet lekker’. Het is geen positief woord. Tijd voor een andere aanduiding? Suggesties zijn welkom via redactie @ period.nl of het contactformulier.
Deel 1 van Period Talk lees je hier. klik voor deel 2 hier.
Meer persoonlijke ervaringen?
Bloody Sunday, door Sarah Sahagian
Beste Ongesteldheid, door Yayeri van Baarsen
Menstruatievakantie na chemo, door Cruz Santana
Reden voor een feestje, door Robyn Jones
Waarom vond ik dit normaal, door Clare Knox
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.