PERIOD TALK – AFLEVERING 1: VAN KLACHT NAAR KRACHT
Mariette Reineke (46, rechts op de foto) en Naomi van Ree (26, links op de foto) bespreken maandelijks hun menstruatie. Thema deze keer: van klacht naar kracht. Elke 28 dagen vind je op Period! een nieuwe aflevering. Meepraten? Dat kan!
Hoe was jouw laatste menstruatie?
Naomi: ‘Mijn menstruatie begon vorige week dinsdag, precies op tijd. Gelukkig had ik een thuis-werk-dag, want ik had meer buikpijn en was duizeliger dan normaal. De afgelopen maand was vol – met leuke dingen – maar met weinig ruimte voor mezelf. Deze menstruatie gaf aan dat ik wat liever voor mezelf mag zijn deze week, ook al doe ik veel bezielde dingen. Soms doet echt even stilzitten meer voor mij.’
Hoe was die van jou?
Mariette: ‘Ik zit in de pre-menopauze, een nieuwe fase in mijn leven die ik met nieuwsgierigheid omarm. Ik was dit keer voor mijn doen een tijd niet ongesteld geweest en was heel blij toen ik twee weken geleden ongesteld werd. Hoera, ik ben ongesteld. Zo voelde het. Wat als ik niet meer ga menstrueren? Ben ik daar al klaar voor? Zo voelt het niet, dat ik daar al klaar voor ben. Ik had de avond ervoor een behoorlijk bolle buik en wat krampen, dus ik voelde het aankomen. Ik ben meestal één tot anderhalve dag ongesteld. Ik doe het dan rustig aan. Voor mij is mijn menstruatie een reflectie van hoe en in welke kwaliteit ik de maand geleefd heb en in welke mate ik bij mezelf ben gebleven.’
Hoe vind jij het om ongesteld te zijn?
Naomi: ‘Het klinkt misschien gek, maar ik vind het fijn om ongesteld te zijn. Ik vind het fijn om te voelen dat alles ‘werkt’ en doorstroomt. Ik heb vijf jaar een spiraal gehad en werd hierdoor niet ongesteld. Soms voelde ik mij verdrietig of angstig, maar kon ik niet bedenken waardoor. Destijds was ik 22 jaar en ik vroeg mij af of die corpus alienum niet veel meer blokkeerde dan bijdroeg. Toen hij werd verwijderd, voelde ik mij vrijer.
Naomi: ‘Het klinkt misschien gek, maar ik vind het fijn om ongesteld te zijn’
Er werd iets in mij wakker, want eigenlijk kende ik mijn lichaam helemaal niet. Wat betekenden die pijnlijke borsten? De ene keer wel buikkrampen, dan weer niet. Wel constipatie of juist diarree. Een persoonlijke zoektocht volgde naar voeding, leefstijl, de maancyclus, waarna ik alle waardevolle informatie integreerde in mijn leven. Mijn PMS verdween, ben energieker en voor mij het allerbelangrijkste: ik voel me meer vrouw. En een sterke ook.
Ik weet precies wat mijn lichaam mij vertelt en heb mijn vertrouwen in de taal die het spreekt volledig teruggewonnen. Mijn menstruatie is een moment met en voor mezelf. Mijn vriend zegt ook altijd dat ik dan wat meer op mezelf ben, maar steunt me daar volledig in. Dan zet hij een theetje en chocolade klaar en gaat in een andere kamer zitten zodat ik de creatieve energie van mijn menstruatie kan gebruiken.’
Hoe ervaar jij je menstruatie?
Mariette: ‘Ik herken wat je zegt: ik vind het ook fijn om ongesteld te zijn. Ik ervaar het als een wezenlijk onderdeel van het vrouw zijn en zie het niet als last. Zo’n negen jaar geleden heb ik de keuze gemaakt om anders met mezelf en het leven om te gaan. Ik ben meer van binnen naar buiten gaan leven, waarbij ik steeds meer naar mijn lichaam ben gaan luisteren. Hierdoor ben ik stap voor stap andere keuzes gaan maken, keuzes die ondersteunend zijn voor mijn lichaam. Ik kreeg verkering met mezelf. Hierdoor veranderde ook mijn relatie met mijn menstruatie. Ik heb lang de pil geslikt, vanaf mijn zestiende. Ik slikte de drie fasen pil, waardoor ik nog wel het idee had dat ik met een cyclus leefde. Ik slikte de pil om niet zwanger te worden, niet omdat ik last had van mijn menstruatie.
Mariette: ‘Het voelde alsof ik mijn lichaam terugkreeg. De pil komt er bij mij nooit meer in’
Elf jaar geleden ben ik definitief gestopt, omdat ik wel zwanger wilde worden. Ik voelde het meteen aan mijn borsten. Het voelde alsof ik mijn lichaam terugkreeg. De pil komt er bij mij nooit meer in. Een spiraal heb ik nooit overwogen, alleen al bij het idee krijg ik de kriebels en zegt mijn lichaam: no way, die komt er bij mij niet in. Ik vind anticonceptie een onderwerp waar we het veel meer over mogen hebben met elkaar. Gebruiken we de pil of spiraal werkelijk alleen als anticonceptie of als anti-menstruatie?’
Goeie vraag: gebruiken we de pil als anti-conceptie of als anti-menstruatie? Menstrueer je eigenlijk wel écht als je hormonale anticonceptie gebruikt? Reageren kan via het reactie- of contactformulier. Mailen naar redactie<@>period.nl kan ook. Over 28 dagen vind je op Period! een nieuwe aflevering van Period Talk.
Over de auteurs
Mariette Reineke is freelance journalist, tekstschrijver/blogger en mede-oprichter van Stichting Verkering met Jezelf. Je kunt haar onder meer volgen via haar platform Heartstorm. Naomi van Ree is verhalenverteller, is gespecialiseerd in onder meer Oosterse elementenleer en acupressuur én ze is reiki-therapeut. Meer informatie vind je op haar website.
Meer persoonlijke ervaringen?
Bloody Sunday, door Sarah Sahagian
Beste Ongesteldheid, door Yayeri van Baarsen
Menstruatievakantie na chemo, door Cruz Santana
Reden voor een feestje, door Robyn Jones
Waarom vond ik dit normaal, door Clare Knox
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.