De gemiddelde menopauzeleeftijd is 51 jaar. Bij sommige vrouwen komt het later, bij anderen eerder. Een te vroege menopauze wordt Premature Ovariële Insufficiëntie (POI) en soms ook Prematuur Ovarieel Falen (POF) genoemd. Voor ongeveer 1 op de 100 vrouwen komt de menopauze te vroeg: namelijk (ruim) voor het 40ste levensjaar. Bij 1 op de 1.000 vrouwen is dit zelfs voor het 30ste levensjaar het geval. De Britse Hayley Cockman was pas 14 jaar toen haar menopauze een feit was. Dit is haar verhaal.
– DOOR HAYLEY COCKMAN –
Zoals zoveel andere tieners begon ik op 12-jarige leeftijd met menstrueren. Alleen, na een jaar stopte mijn menstruatie alweer. Ook had ik steeds meer moeite om me op school te concentreren en werden mijn nachten een hel: ik werd om de haverklap steeds druipend van het zweet wakker. Tegen mijn moeder zei ik op een dag: ‘Ik voel me niet langer mijzelf, ik voel me raar.’ Dus gingen we naar de huisarts. Nadat ik had uitgelegd wat er aan de hand was, werd ik doorverwezen voor een bloedtest en een echo. Twee weken later bevestigde een gynaecoloog dat er sprake was van Premature Ovariële Insufficiëntie (POI) en dat ik moest beginnen met hormoonsuppletie therapie (HST).
‘Omdat ik pas 14 jaar was, had ik geen idee waar de arts het over had’
Ik zal de dag dat ik de woorden hoorde, zittend op een ziekenhuisbed, nooit vergeten. Mijn moeder barstte in huilen uit. Ik probeerde haar te troosten met de woorden ‘het is oké.’ Het was natuurlijk niet oké, maar ik kon gewoon niet bevatten waar de arts het over had. Ik was 14 jaar en hoorde dat ik de menopauze had bereikt. Ik hoorde ook dat ik een kleine baarmoeder had en maar één eierstok. Dat was de eerste en de laatste keer dat ik mijn arts zag. Inmiddels ben ik 39 jaar. In de tussentijd is niet een keer contact met mij opgenomen. Er waren geen vervolgafspraken, ik kreeg geen hulp of begeleiding bij het begrijpen wat er met mij was gebeurd. Niets. Ik kreeg alleen medicatie: een dagelijkse dosis Prempak-C ofwel een vorm van hormoon suppletie therapie
Toen deze medicatie een paar jaar geleden ineens niet meer leverbaar was, hoorde ik dat van de apotheker toen ik mijn ‘meds’ kwam ophalen. Medicijnen waarvoor ik nota bene zelf betaalde… wat ik extra verbazingwekkend vind. Gelukkig kon ik na een lang telefoongesprek de volgende dag bij de huisarts terecht. Zij vertelde me dat er geen exact alternatief was voor Prempak-C. Ik kreeg een ander merk voorgeschreven. Dat was verschrikkelijk. Mijn hormoonhuishouding werd gek. Mijn vervelende symptomen keerden terug en mijn bloedingen – ja, ik bloed nog steeds elke maand, ook al krijg ik geen menstruatie – waren ongelooflijk pijnlijk. Ik ben toen overgestapt op Femoston waar ik gelukkig geen problemen mee had. Althans, nadat ik naar buiten trad met mijn verhaal heeft menopauze specialist dr. Louise Newson contact met me opgenomen. Zij vertelde dat ik eigenlijk de verkeerde vorm van HST gebruikte. Ze heeft mijn medicatie veranderd in onder meer hormoonpleisters.
‘Medisch professionals bekeken mij alsof ik een soort freak was’
Vroege menopauze. Hormoonvervangende therapie. Baarmoeder. Overgangsklachten. Eierstokken. Als kind moest ik leren wat al deze dingen betekenden. Op internet was er toen nog nauwelijks informatie over. Zelfs tot op de dag van vandaag is het materiaal dat een tiener met een vroegtijdige menopauze uitlegt wat er precies gebeurt, beperkt. Dit moet anders. Ik voelde me jarenlang verloren omdat ik het gewoon niet allemaal begreep. Medische professionals keken me aan alsof ik een soort freak was. Als ik een euro had gekregen voor elke keer dat een arts of verpleegkundige zei: ‘arme meid!’ als ik antwoordde op de vraag ‘welke medicatie neem je?’ dan was ik rijk. Het heeft veel werk gekost om met de situatie in het reine te komen. Ik haatte mijn aanblik in de spiegel en voelde me een totale mislukkeling als vrouw.
‘Voor zwangerschap heb je een eicel nodig en sperma. Ik heb geen eicellen. Dus het is einde verhaal’
Het is niet zo dat ik mijn hele jonge leven depressief ben geweest. Maar ik voelde me wel onzeker. Ik worstelde met relaties met jongens, omdat ik hen op een dag zou moeten vertellen dat ik geen kinderen kon krijgen omdat mijn eierstok niet naar behoren werkte. Als ik het wel vertelde, begrepen zij het niet. Ik ben er zelfs een vriend door kwijtgeraakt die beweerde dat ik het verzon. De reactie die ik kreeg van de weinigen die ik het wel vertelde, was altijd hetzelfde: ‘Veel vrouwen krijgen te horen dat ze geen kinderen kunnen krijgen, maar uiteindelijk lukt het dan toch. Niemand begreep wat ik zei. Want niemand heeft voorlichting gekregen over voortijdige menopauze, dus men weet niet wat het betekent. Vandaag de dag begrijpen mensen het nog steeds niet. Ik leg het meestal zo uit: om een baby te maken, heb je een eicel en sperma nodig. Ik heb geen eicellen. Dus het is einde verhaal.’
‘Vroeger of later overkomt dit alle vrouwen’
Onlangs heb ik besloten om mijn ervaring te delen, in de hoop meer bewustzijn te creëren. Om vrouwen voor te lichten over het feit dat vroegtijdige menopauze op zo’n jonge leeftijd kan optreden. Weinigen zijn zich daarvan bewust. Ik ben zelfs een leugenaar genoemd in een aantal zogenaamde ‘steungroepen voor de menopauze’ op Facebook, omdat mensen niet geloven dat dit kan. Ik deel mijn verhaal om ouders te helpen; als hun dochters soortgelijke signalen vertonen, maak dan zo snel mogelijk een afspraak met de arts. Ik wil ook dat vrouwen hun mannetje staan als zij geen gehoor vinden bij de huisarts. Eis dat er naar je wordt geluisterd. Het gebeurt nog te vaak dat huisartsen de signalen van een te vroege menopauze niet herkennen. Last but not least hoop ik dat vrouwen in vergelijkbare situaties zich durven uitspreken – verberg het niet. De menopauze overkomt ons op een dag allemaal. Helaas is er geen minimumleeftijd voor. Daarvan ben ik het levende bewijs…
Over de auteur
De Britse Hayley Cockman (39 jaar) woont in Essex, waar ze werkt als administratief medewerker. Door haar eigen verhaal over een te vroege menopauze te delen, hoopt zij dat andere vrouwen én medisch professionals zich bewuster worden van het feit dat prematuur ovarieel falen (POI of POF) al op zeer jonge leeftijd kan voorkomen. Sympathieke missie? Volg Hayley dan op Instagram of via haar blog en help haar om haar verhaal te delen.
Ook interessant:
5 Redenen om wel naar de huisarts te gaan
5 Redenen om je wel te schamen
10 Dingen die je zou moeten weten over … je baarmoeder
10 Dingen die je zou moeten weten over je vagina
7 Tips voor een happy vagina
Wil je ook een gastblog schrijven? Kijk hier.
Foto opening: Shutterstock. Portret auteur: Hayley Cockman (privébezit).
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.