Menstruatieslip, period panties, period underwear, menstruatiebroekjes, menstruatieondergoed: allemaal namen voor hetzelfde product. Een onderbroekje waarin je met een gerust hart Heel Erg Ongesteld kunt worden. Menstruatieslips zijn aan een onstuitbare opmars bezig. Dat heeft een reden. Daarom: alles wat je moet weten over menstruatieondergoed.
Waaraan herken je ze?
Nou. Als het goed is herken je ze niet. Aan de styling is het geheime wapen (absorptievermogen) namelijk niet af te zien. De nieuwe menstruatieslips zien er precies zo uit als gewoon ondergoed. Ze zijn er in alle variaties (short, heupslip, bikinislip, string), met en zonder kanten details. Er zijn broekjes voor tieners (met vrolijke kleuren en dessins) en zelfs variaties om mee te zwemmen en uitvoeringen met een speciaal compartiment voor de vleugels van je maandverband. De menstruatiebroekjes in dit artikel zijn voorzien van een vocht absorberend kruisje dat volgens sommige merken tot wel zes eetlepels vocht (bloed, urine) kan opvangen. Dat is ongeveer evenveel als je gemiddeld gedurende een hele menstruatiecyclus verliest.
Wanneer draag je ze?
Het voor de hand liggende antwoord is natuurlijk: als je ongesteld bent. Als een stijlvol alternatief voor die verwassen maar oh zo comfortabele oma-onderbroek waaraan je normaal de voorkeur geeft. Je kunt menstruatiebroekjes zo dragen, dus zonder de gebruikelijke bescherming van reguliere ongesteldheidsproducten (maandverband, tampon, sponsje, menstruatiecup). Test wel even of het absorptievermogen voldoende is voor jouw flow.
Je kunt menstruatiebroekjes ook wél in combinatie met een ander menstruatieproduct dragen. Bijvoorbeeld als je last hebt van hevig menstrueel bloedverlies of als je gewoon op safe wilt spelen. De broekjes houden maandverband en inlegkruisjes goed op hun plaats en geven meteen wat extra support, zoals corrigerend ondergoed. Volgens sommige fabrikanten helpt die support tegen kramp en een opgeblazen gevoel.
Menstruatiebroekjes zijn vooral ideaal op dagen dat je ongesteld zou kunnen worden. Er zijn maar weinig vrouwen die daar namelijk hun klok op gelijk kunnen zetten. Last, but not least kun je ze dragen als je last hebt van ongewild urineverlies. Het maakt de slips niet uit wat voor soort vocht ze absorberen.
Hoe nieuw zijn ze?
Minder nieuw dan je misschien zou denken. Al in 1926 werd reclame gemaakt voor met rubber beklede menstruatiebroekjes voor ’s nachts. Die vertoonden verrassend veel overeenkomsten met luierbroekjes uit die tijd. In de jaren zestig en zeventig had je broekjes met een plastic kruisje om doorlekken te voorkomen. Plastic werd toen nog als een geweldige vinding gezien. De hygiëne liet helaas te wensen over. Door plastic ontstaat een nogal broeierig klimaat. De perfecte voedingsbodem voor vaginale infecties. Daar heb je met de nieuwe generatie, gemaakt van ademende (stretch)stoffen met antibacteriële eigenschappen, waaronder biologisch katoen of bamboetextiel, geen last van.
Zijn ze comfortabel?
Eerlijk is eerlijk, de vroegste generatie stoffen menstruatieslips voelden nogal volumineus. Lekker voor ‘s nachts in bed, maar onder een skinny jeans bleven ze helaas nogal prominent aanwezig. Dat nadeel is inmiddels verdwenen; afhankelijk van het merk dat je shopt natuurlijk. Bij de nieuwe generaties slips wordt voor de huidzijde gebruik gemaakt van bijvoorbeeld biologische katoen of organisch bamboetextiel of van een mix van katoen en elastaan; zachte en ademende materialen die soepel met je lichaam meebewegen. Je ziet feitelijk geen verschil met een gewone slip of string. Hooguit voel je een dikker kruisje of een dikker vlak op je billen, omdat deze strategische plekken uit verschillende laagjes stof zijn opgebouwd.
Wat zijn de voordelen?
Met een menstruatieslip voel je je over het algemeen wat minder ‘ongesteld.’ Anders dan met maandverband, want dat geeft je gevoel van ‘sexyness’ meestal geen boost. Fijn dus als je je onverhoopt in het openbaar moet omkleden. Combineren met andere producten kan, maar hoeft niet per se. Afhankelijk van de hevigheid van je bloedverlies kun je een menstruatieslip wel 10 uur dragen; langer dan een tampon (maximaal 8 uur). Shoppen is leuk: je hebt keuze uit verschillende modellen en stijlen. Ook niet onbelangrijk: menstruatieslips zijn duurzamer en dus vriendelijker voor het milieu omdat je ze niet weggooit, maar kunt uitwassen. Reguliere wegwerp tampons en maandverbanden zorgen voor veel restafval (met name plastics) en je verbruikt al gauw zo’n 13.000 wegwerpproducten in je leven.
Zijn er ook nadelen?
Hoewel de toplaag van het kruisje als het goed is droog blijft aanvoelen, zul je op gezette tijden van broekje moeten wisselen. Zoals je dat ook doet met maandverband. Je moet ze uiteraard ook wassen. Dat zou je als een nadeel kunnen zien, al doe je dat (wassen) met je gewone ondergoed hopelijk ook. Wassen is geen hogere wiskunde. Spoel de broekjes eerst uit in lauw water en was ze daarna mee in de wasmachine met de rest van de was, zonder wasverzachter en op een niet te hoge temperatuur. Daarna laat je ze drogen aan de waslijn (niet in de droger). Dit duurt iets langer door al die absorberende laagjes. Lees voor de zekerheid de wasvoorschriften even; deze kunnen per merk verschillen. Een menstruatieslip lijkt in aanschaf ietsje duurder dan een basic onderbroek. De aanschafprijs (vanaf € 14,95) is overkomelijk als je bedenkt hoe lang je ermee doet en hoeveel wegwerpproducten je ermee kunt besparen.
Extra tips
- Wil je de slip in plaats van andere menstruatieproducten dragen, probeer het absorptievermogen dan eerst een keer thuis uit om er zeker van te zijn dat de vochtabsorptie past bij de hevigheid van je menstruatie.
- Lange dag voor de boeg? Neem een extra slip mee in een zakje dat je luchtdicht kunt afsluiten. Bewaar daar na een wisseltruc je gebruikte exemplaar in. Zoals je ook doet met wasbaar maandverband.
Illustratie opening: Lotties.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
januari 23, 2023 at 11:20 am
Voor puberdochter zijn deze slips fijn, als extra zekerheid. Grote nadeel: bijna geen enkele slip is op 60 graden te wassen; max is vaak 40 graden. Dat vind ik niet zo hygiënisch. Mijn oplossing: eerst even uitspoelen in een emmertje. Dan in een emmertje met water én een scheutje hygiënespoeling voor de was (bv Sagrotan of Dettol heeft dat. Lees de verpakking hoe lang etc.). Daarna was ik het pas mee met een andere (max.) 40 graden was in de wasmachine. Even wat meer werk, maar wel zo fris, vind ik.