Mooi is dat. Moet je al zo’n 40 jaar van je leven met maandverband in de weer. Loop je ook nog eens het risico dat je incontinentieverband moet kopen. Hoe komt dat? En wat kun je doen om bekkenbodem troubles te verlichten of zelfs helemaal te voorkomen?
Menstruatie is nog altijd een taboeonderwerp. Voor incontinentie geldt dat nog veel meer. Dat is best merkwaardig, omdat maar liefst 1 op de 4 vrouwen boven de 35 jaar ermee heeft te maken. Er zijn dus nogal wat lotgenoten. Bij mannen komt incontinentie aanmerkelijk minder vaak voor, namelijk bij ongeveer 1 op de 8, vooral boven de 50 jaar.
Op de website van incontinentiespecialist Abena wordt onder meer uitgelegd waarom vrouwen vaker last hebben. Lang verhaal kort: dat heeft te maken met de anatomie. Of beter gezegd, met het feit dat vrouwen kunnen baren. Door hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, de druk op de blaas door een groter wordende baarmoeder en/of door de bevalling zelf, kunnen de bekkenbodemspieren verslapt raken, waardoor de sluitspieren niet meer goed kunnen worden aangespannen. Bij bepaalde activiteiten, zoals lachen, hoesten, niezen, springen of tillen, verlies je dan wat urine. Vandaar dat de meest voorkomende vorm van ongewild urineverlies bij vrouwen ook wel stress incontinentie of inspanningsincontinentie wordt genoemd.
Door zwangerschap en bevalling, maar ook door hormonale veranderingen tijdens de overgang kan ongewild urineverlies ontstaan
Niet alleen door zwangerschappen en bevallingen, maar ook door regelmatig zware dingen tillen, chronisch hoesten (bijvoorbeeld door roken), te hard persen bij het poepen, overgewicht, bepaalde gynaecologische operaties (zoals een baarmoederverwijdering) en de overgang kan stressincontinentie ontstaan. In de overgang vinden immers allerlei lichamelijke en hormonale veranderingen plaats. Onder meer de oestrogeenproductie neemt dan af, waardoor de bekkenbodemspieren minder sterk worden. De premenopauze – de periode voor de menopauze ofwel laatste menstruatie – duurt soms wel tien jaar. Vandaar dat klachten met ongewild urineverlies bij vrouwen vaak al rond hun 35ste beginnen.
Incontinentie is misschien geen ernstig gezondheidsprobleem, maar het is wel een zeer vervelende aandoening omdat je voortdurend beducht moet zijn op ongelukjes en geurtjes. Dat kan een behoorlijke impact hebben op je sociale leven. Dit geldt nog eens extra voor de vele vrouwen die rond dezelfde leeftijd last krijgen van hevig menstrueel bloedverlies: 1 op de 5 vrouwen kampt namelijk met menorragie. Je hebt dan eigenlijk permanent (dubbele) bescherming nodig in de vorm van incontinentie- én/of maandverband.
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Er zijn zeker dingen die je aan ongewild urineverlies kunt doen. Op nummer één staan bekkenbodemoefeningen. Door de bekkenbodemspieren te trainen die zorgen voor een goede afsluiting van de urinebuis, vagina en anus, kan stressincontinentie fors worden verminderd en soms zelfs helemaal gestopt. Ook eten en drinken zijn van invloed. De neiging bestaat al snel om minder te drinken, maar voor een gezonde blaas is het juist van belang om voldoende vocht binnen te krijgen: bij voorkeur 1,5 tot 2 liter per dag. Cafeïnehoudende dranken, alcohol en citrusvruchtsappen kun je wel beter achterwege laten. Datzelfde geldt voor gekruid én vet eten. Overgewicht kan een rol spelen in incontinentie, dat verhoogt namelijk de druk op de blaas. Sporten en goed op je gezondheid letten, helpt. Hoe gezonder je bent, hoe minder stress/spanning je lichaam heeft.
Maandverband houdt de urine niet goed genoeg vast en je blijft de urinegeur ruiken
Heb je toch incontinentiemateriaal nodig, kies dan voor een op de situatie afgestemd product van goede kwaliteit. Dat is niet alleen maximaal comfortabel, maar voorkomt ook problemen, zoals huidirritaties. Te veel vrouwen gebruiken maandverband en/of inlegkruisjes bij incontinentieproblemen. Dat lijkt lekker efficiënt omdat je deze producten toch al in huis hebt, en je ontkent er meteen het probleem mee, maar maandverband is ongeschikt. Het houdt de urine niet goed genoeg vast en je blijft de urinegeur ruiken.
Omgekeerd kun je wel prima een incontinentieproduct gebruiken tijdens de menstruatie. Soms duurt het alleen iets langer voordat het bloed is opgenomen, omdat dit een andere substantie heeft. In het assortiment van Abena vind je vier producten die menstruatiebloed extra goed opnemen: Abri-Light Normal, Abri-Light Extra, Abri-Light Extra Plus en Abri-Light Super. Je vindt er ook speciale crèmes voor de verzorging en behandeling van droge, gevoelige of geïrriteerde huid. Ook handig: de onderleggers ofwel matrasbeschermers. Deze zijn er in verschillende afmetingen en absorptieniveaus en met en zonder instopstroken. Wasbaar én wegwerp.
Meer weten?
Abena-producten zijn te koop bij medisch speciaalzaken, apotheken en in de webshop. Meer weten? Kijk op abena.nl of incontinentievragen.nl of bel de Abena Advieslijn: 0900-2352236.
Foto opening: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.