Waarom we als vrouwen te weinig van seks genieten en hoe we dat veranderen. Dit is de ondertitel van het verhelderende boek Wellust van arts en seksuoloog Elise van Alderen. Verplichte kost voor iedereen met een vagina/vulva en een baarmoeder. Want waarom schamen wij ons zo voor onze seksorganen en seksualiteit – en (dus ook) voor iets normaals als menstruatie? Hoe veranderen we dat?
‘Vrouwen zijn gesocialiseerd om zich te schamen voor hun lichaam’
Elise van Alderen (1978) is gespecialiseerd in de behandeling van seksuele problemen bij vrouwen. Aanleiding voor die specialisatie – en uiteindelijk ook voor dit boek – is het patroon dat ze telkens opnieuw zag in haar praktijk. ‘Vrijwel alle seksuele problemen die vrouwen ervaren, zijn terug te voeren op de ongelijkwaardige positie die vrouwen hebben. Vrouwen zijn gesocialiseerd om zich te schamen voor hun lichaam, en met name voor hun vulva en vagina. Veel vrouwen vinden hun eigen vulva en vagina vies, zijn er onzeker over, generen zich voor hoe hun vulva eruitziet en voor hun vaginale afscheiding en menstruatiebloed.’
Wellust is geschreven om een einde te maken aan seksuele ongelijkwaardigheid. ‘Het is enorm lastig je eigen seksuele keuzes te maken als je daarin wordt beperkt door de verwachtingen van anderen en door de normen en de regels vanuit de maatschappij.’ Met de kennis over het (eigen) vrouwenlijf kan het ook een stuk beter. ‘Wist je dat de clitoris pas kortgeleden een volwaardigere plek in enkele – maar nog steeds niet alle – biologieboeken heeft gekregen?’
Handvatten en oefeningen om vertrouwd te raken met je lijf
Veranderingen vragen kennis. Wellust begint daarom met up-to-date uitleg over de seksorganen, ontrafelt heel veel mythes waarin we met zijn allen hardnekkig blijven geloven en geeft een heleboel handvatten en oefeningen om vertrouwd te raken met je eigen lijf en seksualiteit. De appendices – met onder meer uitgelichte momenten in een vrouwenleven en een doorwrochte bronnenlijst – zijn interessant. Blader vooral niet te snel door deel 3 van het boek, dat over het lichaam van vrouwen gaat: wat we er (nog altijd niet) van weten, hoe we er in de loop der eeuwen wel (schoonheidsidealen) en niet (desinteresse vanuit de wetenschap) naar hebben gekeken en over wat dit alles vandaag de dag met ons doet.
De missie van Elise van Alderen is helder: ‘Vrouwen helpen los te komen van de beperkingen die hen op seksueel gebied worden opgelegd, zodat zij hun seksualiteit naar eigen inzicht en verlangen kunnen vormgeven.’ Maar ook als je niet per se de behoefte hebt om je seksleven een beter leven in te blazen, is Wellust een aanrader: vanwege de schat aan taboedoorbrekende inzichten die je al lezend opdoet.
Kennis helpt om je cyclusgezondheid serieuzer te nemen – te veel vrouwen blijven rondlopen met gynaecologische gezondheidsklachten vanuit het idee dat pijn en ongemak nu eenmaal horen bij ‘het vrouw zijn’. Kennis helpt je om beter grenzen aan te geven, zowel bij gynaecologisch onderzoek als in partnerrelaties (mocht je stiekem toch nog in allerlei achterhaalde gendermythes geloven). Daarbij – om nog maar eens een mythe te ontrafelen – is seks niet primair bedoeld voor de voortplanting, maar (heus, echt waar, geen schande) voor je eigen genot.
Lezen dus, dit boek. Voor meer wel-lust (met of zonder partner) en kennis, en minder schaamte.
Mail & Win!
Period! geeft i.s.m. uitgeverij Atlas Contact een exemplaar van het boek Wellust van Elise van Alderen cadeau. Kans maken? Meedoen is heel eenvoudig. Mail je naam en postadres voor 1 augustus 2023 o.v.v. ‘Wellust’ naar redactie @ period.nl. De winnaar krijgt per email bericht. Het boek wordt door Period Media naar de winnaar opgestuurd.
Niet gewonnen? Niet getreurd. Je kunt Wellust ook in de boekhandel of online kopen, bijvoorbeeld bij Bol.com (€ 24,99) of supervoordelig lezen/beluisteren via Storytel. Binnenkort vind je op Period! weer een nieuwe Mail & Win! Geen winactie missen? Volg ons dan op Facebook, Twitter en/of Instagram.
Lees ook:
Period Boekenoverzicht
Period Podcastselectie
Period Playlist
Period Filmwijzer
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.