Ben je extreem hongerig vlak voor je menstruatie? Slaap je slecht? Voel je je niet fit? Neem dan je voeding eens onder de loep, zegt voedings- en leefstijlcoach Marjolein Dubbers, auteur van het boek Voeding & Hormonen. Voeding heeft een grote invloed op je hormonen. Je hormonen hebben op hun beurt invloed op hoe je doet en hoe je je voelt. Door je dagelijkse eetpatroon te veranderen, kun je je hormonen in balans brengen én je energieniveau een boost geven.
Je voedingspatroon aanpassen is eenvoudiger dan je misschien denkt. Met een paar eenvoudige veranderingen kom je al een heel eind. Dat wil zeggen: tenzij je gewend bent om uit pakjes en zakjes te koken. Voor optimaal effect moet je namelijk met biologische en verse seizoenproducten en een koksmes of keukenmachine aan de slag en laat je voorgefabriceerde voedingswaren voortaan links liggen. Maar lekker eten kan dus nog steeds als je gezond bezig bent. Twaalf eenvoudige recepten in Voeding & Hormonen (variërend van een hartig ontbijt met groene groenten tot mokka-chocolade brownies) illustreren dat.
Voeding inzetten als medicijn
In Voeding & Hormonen (poëtische subtitel: ‘ontdek de energie om een leven te creëren waar je verliefd op wordt’) gaat het uiteraard niet alleen over lekker eten, maar over hoe je voeding kunt inzetten als medicijn. Over hoe je zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel, goed functionerende darmen, een actieve lever en gezonde bijnieren: de vier componenten die bepalend zijn voor de vrouwelijke hormoonbalans en die je als de vier poten onder een stoel kunt beschouwen. Als één van die poten wordt afgezaagd, kun je er niet op zitten. Ook in je lichaam hangt alles met elkaar samen. Die zin in chocolade vlak voor je menstruatie is niet toevallig. Als je weet hoe het werkt kun je die extreme trek voordat je ongesteld wordt in goede banen leiden.
Marjolein Dubbers legt in heldere bewoordingen uit hoe vrouwspecifieke gezondheidsklachten kunnen ontstaan, welke hormonen daarbij een rol spelen, waar het zoal mis gaat en waarom voeding je eerste medicijn zou moeten zijn. En ook: welke extra hulptroepen je zou kunnen inzetten. Denk aan kruiden, zaden, fyto-oestrogenen (plantaardige oestrogenen) en superfoods als maca. Meteen in hoofdstuk 1 zoomt ze in op PMS- en overgangsklachten die kunnen ontstaan door een teveel aan oestrogeen, een tekort aan oestrogeen of door een te weinig aan progesteron in verhouding tot oestrogeen. De oplossing: zaadrotatie (ook bekend als ‘seed cycling’).
Zaadrotatie is in andere landen al enige tijd een trend
Zaadrotatie zou kunnen worden ingezet bij onregelmatige en pijnlijke menstruaties, hevige bloedingen, vocht vasthouden, opvliegers en nachtzweten, stemmingswisselingen, vermoeidheid, cellulitis, pijnlijke borsten, endometriose, PMS-klachten, knobbeltjes in de borst, moeilijk zwanger kunnen worden, vleesbomen en myomen, dunner wordend haar, vergeetachtigheid, hoofdpijn en aankomen in gewicht rond je middel en heupen.
Het idee achter zaadrotatie – in andere landen al enige tijd een trend – is dat je door het eten van vier verschillende zaden in de twee verschillende fasen van de maancyclus (geen maandcyclus) de balans tussen de vrouwelijke geslachtshormonen progesteron en oestrogeen kunt herstellen. In fase 1 (de eerste dag van je menstruatie tot de ovulatie) zijn dat lijnzaad en pompoenpitten, in fase 2 sesamzaad en zonnebloempitten.
Wat goed is voor de één is dat niet altijd voor de ander
De kanttekening die we wél vinden in het hoofdstuk over de positieve invloed van ‘superfood’ maca (minder last van opvliegers, nachtzweten, overgangsklachten, PMS- en PCOS-klachten, eetbuien enzovoort) – namelijk dat sommigen vervelende bijwerkingen ervaren, zoals buikkrampen, hartkloppingen en misselijkheid, ontbreekt helaas in het zaden rotatie-verhaal. Feit is namelijk dat het aantal allergische reacties op zaden en pitten stijgt nu deze in steeds meer voedingsmiddelen worden verwerkt, maar dat deze lang niet altijd als een allergeen worden herkend.
Ook kruiden en specerijen kunnen tot allergische reacties leiden; variërend van hoestbuien, misselijkheid en maag- en darmproblemen tot astma-aanvallen of zelfs een anafylactische shock. Het American College of Allergy, Asthma and Immunology schat dat 2-3 procent van de wereldbevolking een kruidenallergie heeft. In Nederland alleen heb je het dan over zo’n 500.000 mensen.
Waarmee we maar willen zeggen: wat goed is voor de één is dat niet altijd voor de ander. Dat is handig om je te realiseren als je Voeding & Hormonen leest. Auteur Marjolein Dubbers (foto boven) is zeer overtuigd van de inzichten die haar eigen leven hebben veranderd nadat ze op haar 52ste een burn-out kreeg en brengt haar inzichten daardoor nogal stellig (‘verander je voeding, verander je hormonen, verander je leven – zo werkt het écht!’).
Wie de klok heeft horen luiden over oestrogeendominantie, insulineresistentie, hormoonverstorende stoffen en hormonale disbalans, maar niet weet waar de klepel hangt, vindt die klepel zeker in dit boek vol praktische voedings- en leefstijltips. Maar lees ook de kleine lettertjes. Hoeveel research er ook aan een boek ten grondslag ligt en hoe uitgebreid de bronnenlijst ook is, een boek vervangt nooit een medisch consult.
Van Marjolein Dubbers – oprichter van het online platform de Energieke Vrouwen Academie – zijn eerder Het Energieke Vrouwen Voedingskompas en Eet meer Energie verschenen. Voeding & Hormonen is haar derde boek.
Mail & win!
Period! geeft drie exemplaren van Voeding & Hormonen cadeau. Kans maken? Mail je naam en postadres o.v.v. ‘Voeding & Hormonen’ vóór 15 mei naar redactie<@>period.nl. De winnaars krijgen per e-mail bericht. De boeken worden door de redactie naar je toe gestuurd. Niet gewonnen? Niet getreurd: Voeding & Hormonen van Marjolein Dubbers (Kosmos Uitgevers, ISBN 9789021575704) is voor € 14,50 in de boekhandel te koop.
Wil je weten wat we met je gegevens doen? Bekijk dan even ons privacy- & cookiebeleid. Wil je geen actie missen? Volg ons dan ook op Facebook en/of Instagram en meld je via het contactformulier aan voor de Period! Nieuwsbrief. Binnenkort weer een nieuwe mail & win!
Foto opening: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Meer lezen over dealen met je menstruatie?
Kijk in de categorie Quotes