Snacken en tegelijkertijd je menstruatiecyclus ondersteunen? Serieus. Dat kan. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat je met voeding iets tegen menstruatieklachten kunt doen. Denk aan het endometriosedieet. Of aan Seed Cycling.
Pardon? Seed Cycling?
We leggen uit. Seed Cycling (in goed Nederlands ‘zadenrotatie’) gaat uit van het principe dat je je hormooncyclus kunt ondersteunen door in de twee fasen van je menstruatiecyclus vier specifieke zaden te eten. Menstruatieklachten als een opgeblazen gevoel, stemmingswisselingen en slaapproblemen, zouden door Seed Cycling kunnen verminderen. Hoewel een en ander niet wetenschappelijk is bewezen, groeit het aantal vrouwen met positieve ervaringen en voedings- en hormoondeskundigen die het Seed Cycling-principe omarmen. In Amerika is het een heuse trend.
Hoe werkt het?
In principe heel eenvoudig. In de eerste helft van je cyclus (de folliculaire fase) neem je dagelijks een eetlepel lijnzaad en een eetlepel pompoenpitten. In de tweede helft (de luteale fase) kauw je elke dag een eetlepel sesam en een eetlepel zonnebloempitten weg. Lijnzaad en sesamzaad bevatten zogenaamde fyto-oestrogenen die het effect van oestrogeen kunnen nabootsen, zonnebloempitten zijn een bron van vitamine E (goed voor de progesteronproductie) en pompoenpitten zijn rijk aan zink (goed voor de testosteronproductie).
Appeltje-eitje dus. Of toch niet. Want wat voor elke leefstijlaanpassing geldt, geldt ook hier: volhouden is vaak moeilijker dan in eerste instantie lijkt. Precies daar komt Rooby Bar – een gezonde reep gebaseerd op het Seed Cycling-concept – van pas. Seed cyling made easy, is niet voor niets het credo van de Rotterdamse startup Rooby die the only raw bars for women maakt. Rooby? Die merknaam staat inderdaad voor robijn; de dieprode edelsteen die menstruatie symboliseert en die – bezien vanuit de edelsteentherapie – een heilzame werking heeft bij menstruatieklachten.
Seed Cycling made easy…
Hoe is het idee voor een menstruatiesnack ontstaan? Evgeny Mitko, één van de oprichters van Rooby, heeft een logische verklaring. ‘We kwamen voor het eerst in aanraking met Seed Cycling tijdens een teamproject voor mijn master Strategic Entrepreneurship aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. We zochten naar innovaties, naar vernieuwingen. Mijn vrouw heeft altijd intense last gehad van PMS. Stress op het werk verergerde haar klachten en verpestte haar dagelijks leven. De vriendin van mijn beste vriend – en inmiddels zakenpartner – bleek ook problemen met haar cyclus te hebben. Mede-studentes meldden dezelfde. Toen drong het tot ons door waar de uitdaging lag; dat we hier iets op moesten vinden. En dat is wat we deden.’
Evgeny en zijn goede vriend – inmiddels zakenpartner – Panagiotis Maris besloten de proef op de som te nemen. Evgeny: ‘Eerst moest ik mijn vrouw overhalen om ons proefkonijn te worden. Dat was relatief eenvoudig, aangezien het eten van zaden sowieso gezondheidsvoordelen heeft; ook als dit geen invloed op de menstruatiecyclus zou hebben. Zaden bevatten veel vezels, vitamines, lignanen (fyto-oestrogenen), aminozuren en allerlei andere nuttige voedingsstoffen.’
De twee zakenvrienden gingen aan de slag. ‘We kochten de zaden in die nodig waren en probeerden deze in het dagelijks leven te implementeren. Helaas bleek dat nogal een gedoe. Zaden over een salade strooien gaat nog; al moet je daar dan wel aan denken en kun je de hoeveelheid lastig doseren. Maar zaden in bijvoorbeeld smoothies stoppen bleek een vreselijk slecht idee. De zaadjes gaan niet alleen tussen je tanden zitten, maar zijn ook desastreus voor de smaak. Ooit een aardbei-vanille-smoothie geprobeerd met gemalen sesamzaad? Zo nee, houd dat dan zo.’ De Seed Cycling-routine bleek in de praktijk dus lastig vol te houden. ‘Het is moeilijk om jezelf elke dag opnieuw te overtuigen om door te gaan en zaden aan verschillende gerechten toe te voegen, vooral als je een vol werkschema hebt.’
Maar blijkbaar was er een zaadje geplant. ‘Na onze studies besloten wij een gezonde en smakelijke raw food-reep te ontwikkelen die 100% biologisch, vegan en glutenvrij is en die alle benodigde zaden bevat. Daarnaast zitten in de repen ook dadels, bessen, cacao, maca en andere ingrediënten die bekend staan als superfoods. Voedingsstoffen die vanuit wetenschappelijk oogpunt bezien de menstruatiecyclus kunnen ondersteunen. Het resultaat is een supergezonde snack – zonder toegevoegde suikers of conserveringsmiddelen – waarmee je niet alleen moeiteloos de Seed Cycling-routine kunt volgen, maar die je ook helpt bij je eerste stappen op weg naar een gezonder dieet. Rooby repen zijn kortom de ideale brandstof voor het vrouwenlichaam.’
Smaakt het?
Sympathiek verhaal, vinden we bij Period! ‘Gezond’ en ‘makkelijk’ spreken natuurlijk ook tot de verbeelding. Maar zijn de repen ook lekker? Evgeny Mitko: ‘We hebben veel positieve feedback gekregen over de smaak. Ook horen we van vrouwen – inclusief mijn eigen vrouw, die trouwens superblij is met ons concept – dat dagelijks een Rooby Bar eten de hormooncyclus inderdaad ondersteunt. Het eerste dat men vaak merkt, is dat de spijsvertering verbetert. Dat zaden hier ook bij kunnen helpen, zal geen verrassing zijn.’
Bij Period! namen we de proef op de som en zetten we onze tanden in de Berry Vanilla en Chocolate Cranberry (fase 1) en de Tropical Fruits en Chocolate Orange (fase 2). Eerlijk is eerlijk: dat was geen straf. Alle vier variaties zijn serieus lekker. De compacte repen (50 gram per stuk) happen niet té makkelijk weg. Je hebt echt het gevoel dat je even wat te knabbelen/smikkelen/kauwen/snacken hebt. Dat eekhoorntjes-logo op de verpakking is niet zomaar gekozen.
Goed bezig
Ook fijn: met een Rooby Bar – het ultieme comfort food – heb je het lekkere gevoel dat je Heel Goed Bezig bent. Dat is vooral in de premenstruele fase fijn – als de neiging tot bankhangen en pizza/patat/chips/chocolade bingen vaak onweerstaanbaar is. Met slechts 50 gram chocolade of 50 gram chips – veel te weinig om een serieuze PMS-vreetbui te stillen – krijg je meer calorieën binnen dan met één Rooby Bar.
Elke dag een reep betekent natuurlijk wél dat je zo’n 28 dagen x gemiddeld 200 kcal per reep = 5.600 calorieën extra per gemiddelde cyclus consumeert. Staat tegenover: in één eetlepel zonnebloem- of pompoenpitten (15 g) zitten ook bijna 100 kcal. En al bevatten lijnzaad en sesam minder warmte-eenheden: met Seed Cycling kauw je toch twee eetlepels zaden per dag weg.
Willen we elke dag van onze menstruatiecyclus een Rooby Bar? Tja. Er zijn natuurlijk mensen die elke dag exact hetzelfde tussendoortje eten. Of die elke dag ‘iets zoets’ moeten. Bij Period! zijn we iets meer van de variatie. Vier smaken voor vier hele weken – dat wordt op den duur misschien wat saai. Al kun je de repen natuurlijk ook met wat DHZ-recepten combineren. Dus toch een keer wat pitten over je sla gooien, zelf granola maken of crackers bakken. En dan voor luie dagen – dat mogen er dus best 28 zijn – een Rooby Bar in je jaszak of tas.
Meer weten? Check rooby.eu of volg Rooby op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd wat jij de lekkerste smaak vindt.
MAIL & WIN
Wil jij Rooby Bar proberen? Dat kan! We geven drie probeerverpakkingen met vier smaken weg. Mail je postadres voor 22 mei naar redactie <@> period.nl. Winnaars krijgen per email bericht. De pakketjes worden door Period! thuisgestuurd. CLOSED
Niet gewonnen? Niet getreurd. Voor € 9,95 kun je een Try Out Box – met 4 x 4 repen – bestellen in de webshop.
Beeldmateriaal: Rooby.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Meer lezen?
Menstruatiekramp of toch niet
10 Redenen om wel blij te zijn met je menstruatie
Extreme trek als je ongesteld wordt