Serieus: 85% van de vrouwen+ heeft wel eens de vraag ‘Ben je ongesteld ofzo?!’ naar haar hoofd geslingerd gekregen. Niet alleen op het schoolplein of thuis, ook op de werkvloer. Los van het feit dat dit een bloedirritante en weinig volwassen opmerking is (lees vooral verder), is dit ook een bewijs dat de vraagsteller niet veel van de menstruatiecyclus heeft begrepen. Een instant red flag. De campagne Ben je ongesteld ofzo?! | Libresse wil die rode vlag veranderen in een groene.
Hoezo ongesteld?
Het klopt helemaal dat je je tijdens de menstruatiecyclus niet elke dag hetzelfde voelt. Je kunt die cyclus, die gemiddeld zo’n 28 dagen duurt, namelijk in vier fasen verdelen; vergelijkbaar met de vier seizoenen. In elke fase functioneer je een beetje anders door de veranderingen in je hormoonhuishouding. In de week rond je ovulatie (de zomerfase), als je oestrogeen level op zijn hoogst is, barst je meestal van de energie. In aanloop naar de eerste dag van je menstruatie (de winterfase) daalt de oestrogeenproductie in rap tempo, daarmee daalt ook je energieniveau. Daardoor kun je inderdaad wat emotioneler, chagrijniger, hongeriger (enzovoort-enzovoort) zijn. Je bent dan niet ‘ongesteld ofzo’. Je hebt dan last van PMS.
Wat meer waardering is op zijn plaats
Eerlijk is eerlijk: ook tijdens je menstruatie kun je uit je slof schieten. Maar ook dan is de opmerking ‘Ben je ongesteld ofzo?!’ A. denigrerend, B. irritant en C. ongepast. Wat meer hart voor deze minst gewaardeerde fase van de menstruatiecyclus is echt op zijn plaats. Probeer het zelf eens: zo’n 13 keer per jaar gemiddeld 5 dagen lang menstrueren en ondertussen bloednormaal blijven presteren. En dat zo’n 40 jaar lang. Dat komt neer op plusminus 2.600 dagen van je leven met ongesteldheid dealen. Niet omdat je dit zelf zo leuk vindt, maar omdat het een gemeenschappelijk doel dient (je weet wel: de voortplanting).
De menstruatiecyclus loopt niet altijd op rolletjes
‘Anything you can do, I can do bleeding’ is niet voor niets een ijzersterke feministische quote. Want ook als je een probleemloze cyclus hebt, kost het managen van je menstruatie energie. Ongesteldheid verdient daarom dezelfde waardering als zwangerschap en bevalling – de andere kant van de vruchtbaarheidscyclus. Nog eens extra als je bedenkt dat de menstruatie lang niet altijd op rolletjes loopt: 62% van de vrouwen+ geeft aan dat menstruatieklachten (buikpijn, vermoeidheid, prikkelbaar of emotioneel zijn) hen echt in de weg zitten, 42% is hiervoor wel eens naar de huisarts geweest en 37% meldt zich hierdoor soms noodgedwongen ziek van school of werk, bleek uit onderzoek van 3Vraagt in aanloop naar het NPO3 project NPO3 Maandverbond.
Ondanks dat alles krijgt 85% van de jonge vrouwen+ dus wel eens de vraag ‘Ben je ongesteld ofzo?!’. Dat laat zien dat een té grote groep mensen geen idee heeft hoe de menstruatiecyclus eruitziet en welke impact deze heeft. Niet gek dat het overgrote deel van de ondervraagde vrouwen+ (74%) de opmerking een serieuze red flag vindt. Helaas vindt meer dan de helft (51%) van de ondervraagde mannen nog altijd dat de opmerking gewoon een grapje is en moet kunnen.
Het is kortom hoog tijd voor wat menstruatie-educatie, zodat ook mensen zonder baarmoeder gaan begrijpen waarom de (rode) vlag niet elke dag van de maand op precies dezelfde manier wappert. De campagne Ben je ongesteld ofzo?! | Libresse breekt een lans voor meer kennis over en meer waardering voor de cyclus. Want wat weet jij eigenlijk over de vrouwelijke hormooncyclus? Welke opmerkingen zijn nog meer een red flag?
Maak een statement
Strijd mee voor meer menstruatie educatie en help zo een einde te maken aan denigrerende opmerkingen over de hormonale cyclus. Op de werkvloer én daarbuiten. Hoe?
- Lees en leer over de vier hormonale fasen op de website van Libresse.
- Doe de Red Flag-test via de social media-kanalen van Libresse, om uit te vinden of je genoeg over de impact van ongesteldheid weet.
- Maak een statement met het limited edition T-shirt. Bestel jouw boxy shirt via Ben je ongesteld ofzo?! | Libresse en draag het met trots; thuis, op school en naar je werk. Extra effect als je een selfie of video maakt en deze op Insta of TikTok deelt met de hashtag #benjeongesteldofzo?! Zet in de comments waarom jij vindt dat de opmerking ‘Ben je ongesteld ofzo!?’ écht niet meer kan. Vergeet niet Libresse en Period! te taggen.
Superleuk: de opbrengst van de verkochte T-shirts gaat naar het Armoedefonds. Deze stichting strijdt tegen menstruatiearmoede door gratis menstruatieproducten beschikbaar te stellen via zogenaamde Menstruatieproducten Uitgifte Punten (MUP’s). Er zijn al meer dan 1.800 MUP’s in Nederland!
Mail & win!
Period! geeft i.s.m. Libresse een boxy Red Flag-T-shirt in de maat XL cadeau. Zin om (ook) een statement te maken? Laat ons weten waarom. Mail je postadres voor dinsdag 19 september a.s. naar redactie@period.nl o.v.v. ‘Red-Flag’. De winnaar krijgt per email bericht. Het T-shirt wordt door Period Media naar je opgestuurd in een pakje dat door de brievenbus past. Binnenkort weer een nieuwe Mail & Win! CLOSED
Vrouwen+ Omdat niet iedereen die menstrueert een vrouw is én niet alle vrouwen menstrueren, voegen we in dit artikel het leesteken ‘+’ aan het woord ‘vrouwen’ toe.
Beeldmateriaal: Essity/Libresse.
Meer lezen?
Cool: menstruatieondergoed van katoen
Je cyclus beïnvloedt je liefdesleven
Dé menstruatieles: gastlessen op middelbare scholen
Wat weet jij eigenlijk over de perimenopauze?
Meer of minder maandverband: wat is er aan de hand?
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.