Sporten tijdens je menstruatie: voordelen en aandachtspunten
Menstruatie kan niet alleen fysiek, maar ook emotioneel pittig zijn. Hierdoor geven velen de voorkeur aan rusten in plaats van actief te zijn. Zonde! Want wist je dat sporten tijdens je menstruatie verrassend heilzaam kan zijn? Toch is het ook opletten geblazen: want er zijn ook momenten waarop het gevaarlijk kan zijn. Hoe zit dat in elkaar? Wij leggen het je uit.
Waarom sporten tijdens de menstruatie goed is
Als je menstrueert, ondergaat je lichaam hormonale veranderingen die je stemming en energieniveau kunnen beïnvloeden. Sporten kan de productie van feel-good hormonen stimuleren, wat kan helpen om PMS-symptomen te verlichten, je humeur te verbeteren en je slaap te bevorderen. Bovendien kan beweging, zoals yoga, de bloedcirculatie in het bekkengebied verbeteren, wat kan helpen om menstruatiepijn te verminderen.
Geschikte oefeningen tijdens je menstruatie
De sleutel is het kiezen van de juiste activiteit. Zware workouts zijn niet altijd nodig; soms is een rustige wandeling, zwemmen of yoga voldoende. Zwemmen, in het bijzonder, kan endorfineproductie stimuleren, wat fungeert als een natuurlijke pijnstiller, en kan ook helpen bij rugpijn door de drijfkracht van water. Het is wel van belang om te kiezen voor de juiste menstruatieproducten om lekkage te voorkomen tijdens het zwemmen.
Wanneer sporten riskant kan zijn
Hoewel er veel voordelen zijn, zijn er situaties waarin sporten tijdens de menstruatie gevaarlijk kan zijn. Als je hevige bloedingen of extreme pijn ervaart, kan sporten de symptomen verergeren. Luister naar je lichaam; als een activiteit pijnlijk aanvoelt, is het wellicht beter om te stoppen. Op zo’n moment kun je er beter voor zorgen dat je genoeg voedingsstoffen binnen krijgt. Denk aan het gebruiken van goede, kwalitatieve, complete maaltijdvervangers als je bijvoorbeeld te veel buikpijn hebt om te eten. Je lichaam moet hard werken, dus al die voedingsstoffen zijn erg belangrijk!
Conclusie
Sporten tijdens de menstruatie kan veel voordelen bieden, van het verlichten van menstruatiepijn tot het verbeteren van het humeur. Het is echter belangrijk om naar je lichaam te luisteren en de activiteit aan te passen aan hoe je je voelt. Wees je ook bewust van externe factoren, zoals voeding en hoe deze je algehele welzijn kunnen beïnvloeden tijdens je menstruatie.
Lees ook:
Alles over sporten tijdens je menstruatie
Illustratie: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.