Ooit gehoord van endometriose? Als lezer van Period! misschien wel. Bij het grote publiek is deze aandoening nog best onbekend, terwijl veel vrouwen+ in de vruchtbare leeftijd ermee te maken hebben. Fact: 1 op de 10 om precies te zijn. Geen fake. Ook een fact: de kennis over endometriose moet beter. Daarom is de maand maart uitgeroepen tot Endometriosis Awareness Month.
Vrouwen+ met endometriose hebben vaak heftige ervaringsverhalen. Omdat de symptomen van endometriose op allerlei andere aandoeningen lijken, worden de signalen – hevige menstruatieklachten – niet altijd herkend. Niet door vrouwen+ zelf, maar ook lang niet altijd door (huis)artsen. Gemiddeld duurt het meer dan zeven jaar voordat de diagnose wordt gesteld. Dat terwijl endometriose effect heeft op je vruchtbaarheid. In Nederland wil onder meer het team van Endometriose Ambassadeurs de bekendheid bij vrouwen+ én vooral ook bij huisartsen verbeteren. Daarvoor is de #Endomorechallenge gestart (kijk verderop). Libresse geeft de bewustwordingscampagne een boost met een serie super informatieve video’s waarin gynaecoloog Moniek van der Zanden (Haaglanden Medisch Centrum), psychosociaal ondersteuner en voedingsdeskundige Jane Wijbers en holistisch lifestyle coach Margje Scheijgrond hun kennis delen. Fact: Jane en Margje zijn ook ervaringsdeskundigen.
In deze compilatievideo op TikTok geven zij alvast antwoord op de vraag: welk advies geef je aan vrouwen met hevige menstruatieklachten die nog geen diagnose hebben? Via de social media-kanalen van Libresse kun je de komende tijd de hele interviews bekijken. Echt even doen als je (denkt dat je) endometriose hebt of als je iemand kent met deze vervelende en pijnlijke aandoening. Je vindt Libresse op Instagram, Facebook en TikTok. Delen en liken is alvast één manier om te helpen de ellenlange diagnosetijd naar beneden te krijgen.
Wat is endometriose?
Endometriose is een chronische aandoening waarbij op baarmoederslijmvlies lijkend weefsel buiten de baarmoederholte groeit, op organen in de lage onderbuik en/of het buikvlies. Dat zorgt voor ontstekingen en deze kunnen – afhankelijk van de plek – een breed scala aan klachten geven. Hevige menstruatiepijn is het meest voorkomende symptoom. Andere symptomen: hevige en onregelmatige menstruaties, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid, pijn bij het poepen en plassen, pijn bij het vrijen en/of chronische buikpijn.
Zoals gezegd: de bekendheid moet beter. Endometriose Ambassadeurs (een multidisciplinaire werkgroep vanuit een trainee-programma van We Care to DisGover) zet zich in om meer bewustzijn over endometriose te creëren en om de lange diagnosetijd naar beneden te krijgen. In opdracht van de Endometriose Stichting zijn inmiddels een informatiepakket en een website ontwikkeld. Daarnaast is er dus de #Endomorechallenge om de kennis over endometriose bij het grote publiek te verbeteren. Heb je endometriose, ken je iemand met endometriose of vind je het belangrijk dat anderen hier meer over weten? Neem de uitdaging dan aan en help deze challenge een boost te geven.
#Endomorechallenge
Neem een video op of maak een foto waarin je een voorwerp laat zien dat in jouw optiek gelinkt is aan endometriose. Dat kan echt van alles zijn. Bij Period! dachten we meteen aan een cactus (pijn), een kastje (van het kastje naar de muur gestuurd worden), een emmer (superveel bloedverlies), een zakdoek (voor alle tranen), een babypop (voor de verprutste kans op zwangerschap), een klok (voor de tijd die het heeft geduurd voordat je een diagnose kreeg) – enfin, zo kunnen we nog wel even doorgaan. Trek vooral je eigen plan.
Leg uit waarom je meedoet met de challenge (waarom je de kennis over endometriose wilt verbeteren), waarom je voor jouw merkwaardige/alarmerende/hilarische voorwerp hebt gekozen. De bedoeling is natuurlijk dat deze challenge totaal viraal gaat. Nomineer daarom aan het einde van je video of van je verhaal drie personen die je uitnodigt om de challenge ook te doen. Vergeet de hashtags niet. #endomorechallenge #endometriose #endometrioseambassadeurs #vrouwengezondheid.
PS Het trainee-programma is inmiddels afgerond, maar Endometriose Ambassadeurs gaat verder onder de vlag van de Endometriose Stichting. Je kunt je nog altijd aanmelden als ambassadeur. De bedoeling is dat elke regio in Nederland straks eigen ambassadeurs heeft die de informatie over endometriose actief helpen verspreiden, zodat de diagnose voortaan een stuk vlotter wordt gesteld. Moeten leven met abnormale menstruatiepijn is niet normaal namelijk. Period!
Luistertip
Steeds meer bekendheden geven openheid van zaken over de impact van endometriose. In Nederland is dat bijvoorbeeld 3FM radio-DJ Angelique van Houtveen. Onderzoeksjournalist Liset Hamming interviewde haar voor de podcast Baarmoederverhalen de podcast. Terugluisteren kan hier.
Vrouwen+ Omdat niet iedereen die menstrueert een vrouw is én niet alle vrouwen menstrueren, voegen we in dit artikel het leesteken ‘+’ aan het woord ‘vrouwen’ toe.
Beeldmateriaal: Essity/Libresse.
Meer lezen?
De V van vaginale afscheiding
Deze bloedirritante vraag is echt een red flag
Cool: menstruatieondergoed van katoen
Je cyclus beïnvloedt je liefdesleven
Dé menstruatieles: gastlessen op middelbare scholen
Wat weet jij eigenlijk over de perimenopauze?
Meer of minder maandverband: wat is er aan de hand?
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.