Nieuwe rubriek! Hormoondeskundige Merel van der Velden van De Hormoon Kliniek beantwoordt vragen van lezers. Deze keer: waarom heeft niet iedereen evenveel last van PMS en wat kun je zelf doen om klachten te verminderen of zelfs te voorkomen?
Merel van der Velden: ‘PMS staat voor premenstrueel syndroom. Bij PMS heb je in de periode voor je menstruatie psychische en lichamelijke klachten. PMS schijnt vaak voor te komen en er lijkt een relatie te zijn met onze huidige Westerse leefstijl. Hoe vaak PMS precies voorkomt is onbekend omdat niet iedereen de klachten – die in soort en hevigheid fors kunnen verschillen – als zodanig herkent en omdat lang niet iedereen hiermee naar de huisarts gaat.
‘Een beter hormoonbalans kan helpen om PMS-klachten te verminderen of zelfs te voorkomen’
Dat PMS een veelgehoorde klacht is, heeft alles te maken met het geslachtshormoon progesteron. Bij een normale cyclus neemt de hoeveelheid oestrogeen na de eisprong af en stijgt het progesterongehalte. In de tweede helft van je cyclus, dus na die eisprong, moet progesteron ervoor zorgen dat in de bevruchte eicel alle processen op gang komen die nodig zijn voor een gezonde en succesvolle zwangerschap.
Als er geen bevruchting heeft plaatsgevonden, neemt het progesterongehalte weer af. Die natuurlijke afname merk je vooral als je van nature minder progesteron aanmaakt. Dat verklaart waarom niet iedereen evenveel klachten ervaart. Progesteron zorgt bij goede niveaus en dus een goede hormonale balans, voor een gevoel van rust, ontspanning, voor positieve gedachten, voor een mooie huid, glanzend haar en voor een dosis energie.’
Klachten die passen bij PMS zijn:
- Verminderde vruchtbaarheid en vroege miskramen
- Stemmingswisselingen
- Kortere cycli of een onregelmatige cyclus
- Vocht vasthouden
- Vermoeidheid
- Boosheid
- Heftig bloedverlies tijdens menstruaties
- Paniekaanvallen of angsten
- Gewrichtsklachten
- Kort lontje
- Spierpijn
- Slapeloosheid
- Depressieve gevoelens
- Hoofdpijn/migraine
- En meer…
Dat je deze klachten voor een groot deel kunt voorkomen, is de overtuiging van alle hormoondeskundigen. Tijd dus voor de vraag:
Wat kun je zelf doen aan PMS-klachten?
- Beperk stress tot het minimum. Stress (het stresshormoon cortisol) ‘steelt’ de stof pregnenolon waaruit progesteron wordt aangemaakt. Neem dus tijd voor jezelf. Wordt stress de baas en zorg voor ontspanning. Dat is erg belangrijk!
- Gebruik zo min mogelijk hormoon verstorende stoffen. Deze vind je in allerlei producten. Onder meer in cosmetica. Smeer alleen op je huid wat je ook zou opeten. Je huid is het grootste orgaan dat je hebt. Chemische stoffen waarvan je onbedoeld veel binnenkrijgt, hebben een enorme impact op de hormoonbalans.
- Eet 500 gram groenten per dag en kies zoveel mogelijk voor goede vetten. Neem verder zo min mogelijk (koe)zuivel, want ook zuivel werkt hormoon verstorend. Dit heeft alles te maken met de hormonen (zowel natuurlijke hormonen als de toegediende groeihormonen aan kalfjes) die je via dit dierlijke product binnenkrijgt.
- Zorg voor een stabiele bloedsuiker. Toegevoegde suikers en snelle koolhydraten – je weet wel: snoepjes, koekjes, frisdranken, wit brood, witte pasta – zijn dus een minder handige keuze.
- Drink zo min mogelijk alcohol en cafeïne.
- Beweeg zeker 30 minuten per dag. Fietsen en wandelen tellen uiteraard gewoon mee.
- Drink 2 liter water per dag. Dit stimuleert de lever en zorgt voor een betere hormonale balans.
- Neem een goede multivitamine. Ook als je al 500 gram groenten eet. Die extra vitamines heb je nodig voor onbeschrijfelijk veel processen in ons lichaam. Doe dit zeker als je hormonale anticonceptie gebruikt.
- Tot slot kun je jouw progesteron omhoog brengen met de plantenextracten van de monnikspeper en vrouwenmantel. Kijk voor meer informatie op dehormoonkliniek.nl/supplementen
Leven in Balans
Hormoondeskundige en orthomoleculair therapeut Merel van der Velden ontwikkelde het uitgebreide online programma ‘Leven in Balans’ – de weg naar de beste versie van jezelf. Haar missie: vrouwen in hun kracht zetten door een betere hormoonbalans.‘Eigenlijk alles wat je moet weten voor een energiek en fit leven. Want hormonen zijn alles.’ Je kunt kiezen uit een ZILVER en een GOLD pakket. Het bijbehorende receptenboek is ook los te bestellen.
Nieuwsgierig naar het 8-weekse programma met veel praktische informatie, body & mind-oefeningen, video’s, een uitgebreid receptenboek en meer? Kijk dan op dehormoonkliniek.nl/leven-in-balans. Meer weten over Merel van der Velden? Lees hier het kennismakingsinterview.
Heb jij een vraag?
In de volgende afleveringen geeft Merel van der Velden praktische tips tegen menstruatiekramp en overgangsklachten. Heb jij een hormonenvraag voor Merel van der Velden? Mail dan naar redactie at period.nl of vul het contactformulier in. Wie weet lees jij het antwoord binnenkort in deze vragenrubriek terug.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.