Hormoondeskundige Merel van der Velden (foto) van De Hormoon Kliniek beantwoordt in de rubriek FAQ vragen van lezers. Deze keer: wat kun je zelf doen tegen menstruatiekramp?
Merel: ‘Net als Period! Magazine krijg ook ik geregeld de vraag wat kan helpen bij die maandelijks terugkerende, vervelende krampen tijdens de menstruatie. Een vrouw wordt gemiddeld 450 keer ongesteld in haar leven en wil daar graag zo vlekkeloos en pijnvrij mogelijk doorheen komen. Daarom geef ik graag advies over hoe dat kan. Want je menstruatie hoeft echt geen pijnlijke periode te zijn!’
‘Met de juiste voeding en leefstijl kun je krampen tot een minimum beperken’
Buikkrampen, zeer pijnlijke menstruaties en veel bloedverlies gaan vaak gepaard met een hormonale verstoring. Bij een goede balans in geslachtshormonen merk je meestal maar gedurende een paar uur dat je menstruatie eraan gaat komen. Bijvoorbeeld door een zeurend gevoel in je onderrug. Tijdens je menstruatie komt het functionele baarmoederslijmvlies dat elke maand wordt opgebouwd los. Het hormoonachtige stofje prostaglandine – dat ook een rol speelt bij de bevalling – zorgt ervoor dat het spierweefsel van de baarmoeder zich samentrekt en dat kun je natuurlijk voelen.
Heb je (te) veel last van je menstruatie dan ligt de oorzaak meestal bij een tekort aan progesteron of een overschot aan oestrogeen. Dit zijn de twee belangrijkste vrouwelijke geslachtshormonen. Het kan ook zijn dat je een relatief hoog testosterongehalte hebt; ook vrouwen maken dit mannelijke geslachtshormoon aan.
Als de oorzaak van een pijnlijke menstruatie een disbalans in de hormoonhuishouding is, dan kun je die balans herstellen. Leefstijlaanpassingen zijn daarbij het sleutelwoord. ‘Met de juiste voeding en leefstijl en eventueel wat goede supplementen kun je krampen tot een minimum beperken.’
In het leefstijlprogramma ‘Leven in Balans’ leg ik stap-voor-stap uit hoe je je geslachtshormonen weer helemaal in balans kunt krijgen. Meer informatie vind je verderop in dit artikel en op dehormoonkliniek.nl/.
10 Praktische tips om meteen mee te beginnen
- Stress is de grootste boosdoener bij hormonale klachten. Stress ‘rooft’ namelijk progesteron. Dat noemen hormoonexperts en endocrinologen een ‘progesteron-steal’. Maak je veel stresshormonen aan, dan produceert je lichaam automatisch minder progesteron. Beperk chronische stress daarom tot het minimum. Doe dingen waar je blij van wordt en gun jezelf voldoende momenten om te relaxen.
- Warmte helpt goed als je krampen hebt. Tijdens je menstruatie ligt je lichaamstemperatuur sowieso iets lager; daarom is wat extra warmte zo aangenaam. Een warme douche, bad, sauna en een lekkere warme kruik kunnen verlichting van de krampen geven omdat ze je spieren helpen ontspannen.
- Verwarmende dranken zoals gemberthee, soepen en warme groenten (niet rauw dus) kunnen ook helpen. Vanuit de Ayurveda worden kruiden als kaneel, kurkuma, peper en mosterd aangeraden.
- Sporten helpt. Waarschijnlijk lig je liever op de bank, maar juist als je sport verminderen de krampen doordat je dan hormonen aanmaakt die het geluksgevoel bevorderen. Het is een fabeltje dat je door sporten meer bloed zou verliezen. Ga niet over je grenzen! Matig intensieve sporten zoals yoga, cardio en buiten wandelen en fietsen zijn beter voor je hormoonbalans dan intensieve duursporten.
- Seksen tijdens je menstruatie helpt ook goed tegen krampen. Met name een orgasme is een geweldige pijnstiller. Nu is seks misschien het laatste waar je aan denkt als je ongesteld bent. Maar misschien is een vrijpartij onder de douche voor jou wel een optie. Met of zonder partner. ?
- Eet zoveel mogelijk groenten. Bij voorkeur 500 gram per dag en in zoveel mogelijk kleuren, vooral groene groenten helpen je hormoonbalans.
- Kies voor goede vetten die Omega-3 bevatten. Deze vind je bijvoorbeeld in chiazaad, walnoten, lijnzaad, in vette vissoorten als makreel en zalm en in avocado. Daarnaast zou je kunnen overwegen om Omega-3 (visolie) als supplement te slikken.
- Drink zo min mogelijk alcohol en cafeïne om je hormonen in balans te krijgen én te houden.
- Magnesium helpt je spieren en dus ook je baarmoeder te ontspannen, zodat je krampen wat afnemen. Kies dus voor magnesiumrijke voeding, zoals bladgroenten, avocado, banaan en pure chocolade. Voor extra effect zou je kunnen kiezen voor een goed supplement, zoals 400 Magnesium-Citraat.
- Castorolie – ook wel wonderolie genoemd – kan ook wat verlichting geven. Masseer je buik hier lekker lang mee in (of laat je partner dat doen). Het masseren zelf helpt ook al.
NOOT: ‘Bij menstruatieproblemen wordt vaak de anticonceptiepil voorgeschreven. De pil slikken puur en alleen om je menstruatiepijn te verminderen, daar ben ik persoonlijk geen voorstander van. Op de lange termijn raakt de hormonale balans alleen maar meer verstoord. Bovendien lijkt het erop dat de pil essentiële vitaminen ‘rooft’. Slik je de pil, slik dan ook een goed multivitaminepreparaat.’ Kijk voor meer informatie op dehormoonkliniek.nl/supplementen/.
Leven in Balans
Hormoondeskundige en orthomoleculair therapeut Merel van der Velden ontwikkelde het uitgebreide online programma ‘Leven in Balans’ – de weg naar de beste versie van jezelf. Haar missie: vrouwen in hun kracht zetten door een betere hormoonbalans. ‘Eigenlijk alles wat je moet weten voor een energiek en fit leven. Want hormonen zijn alles.’ Je kunt kiezen uit een ZILVER en een GOLD pakket. Het bijbehorende receptenboek is ook los te bestellen.
Nieuwsgierig naar het 8-weekse programma met veel praktische informatie, body & mind-oefeningen, video’s, een uitgebreid receptenboek en meer? Kijk dan op dehormoonkliniek.nl/leven-in-balans/. Meer weten over Merel van der Velden? Lees hier het kennismakingsinterview.
Heb jij een vraag?
In de vorige afleveringen gaf Merel van der Velden praktische tips tegen PMS- en overgangsklachten. Heb jij een hormonenvraag voor Merel van der Velden? Mail dan naar redactie @ period.nl of vul het contactformulier in. Wie weet lees jij het antwoord binnenkort op Period! terug.
Bronnen: Premenstrual Syndrome, Pratyusha R. Gudipally; Gyanendra K. Sharma. July 21, 2020.
Foto postbus: Shutterstock. Portret: Merel van der Velden/De Hormoonkliniek.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.