Hormoondeskundige Merel van der Velden van De Hormoon Kliniek beantwoordt in de rubriek FAQ vragen van lezers. Deze keer: wat kun je zelf doen aan opvliegers en andere overgangsklachten?
Merel: ‘Net als Period! Magazine krijg ook ik de vraag wat kan helpen bij overgangsklachten. Logisch. Met de overgang wordt de gehele periode bedoeld van een veranderende hormoonhuishouding en menstruatiecyclus tot en met de eerste menstruatievrije jaren. De overgang begint vaak sneller dan je denkt; soms al vanaf 30-jarige leeftijd. Meestal begint de premenopauze tussen je 35ste en 40ste jaar.
‘Met de juiste voeding en leefstijl kun je overgangsklachten tot een minimum beperken’
Niet iedereen die in de overgang zit heeft automatisch klachten. Al heeft 10% van alle 38-jarige vrouwen al wel opvliegers en ervaart de helft van alle vrouwen overgangsklachten ruim voor de allerlaatste menstruatie*. Die klachten kunnen je leven behoorlijk beïnvloeden. Soms houden zij heel erg lang aan. Zo heeft 9% van alle 71-jarige vrouwen nog steeds opvliegers.
Overgangsklachten en postmenopauzale klachten tot het minimum beperken kan gelukkig ook. Daarbij spelen leefstijl en dus ook voeding een belangrijke rol. Dat geldt zeker voor de 20% van de vrouwen die ernstige overgangsklachten ervaart. Met ernstige klachten bedoel ik dat deze het dagelijks leven belemmeren en zelfs een reden zijn voor ziekmelden.’
Klachten die passen bij de overgang:
- Nachtzweten/opvliegers
- Droge slijmvliezen van vagina, ogen en mond
- Kortere cycli of onregelmatige cyclus
- Overmatig bloedverlies bij menstruatie
- Gewrichtsklachten
- Hartkloppingen
- Spierpijn
- Slapeloosheid
- Depressieve gevoelens
- Overmatig transpireren
- Lager libido
- Duizeligheid
- Haaruitval
- Kuitkrampen of rusteloze benen ’s nachts
- Gewichtstoename of bijna niet kunnen afvallen
- Hoofdpijn/migraine
- Stemmingswisselingen
- Dominanter worden (je niets meer laten vertellen)
- Vette hoofdhuid maar droog/bros haar
- Puistjes
- En nog veel meer…
Wat kun je zelf doen tegen veelvoorkomende overgangsklachten?
- Stress is de grootse boosdoener bij hormonale klachten en dus zeker ook bij overgangsklachten. Beperk stress tot het minimum. Neem je rust.
- Stop met roken! Roken heeft namelijk een negatieve invloed op de aanmaak van oestrogeen en kan de overgang zelfs met een paar jaar vervroegen. Na de menopauze (= laatste menstruatie) liggen aandoeningen als hart- en vaatziekten en osteoporose (botontkalking) op de loer.
- Krachttraining kan goed helpen. Bij alle vormen van krachttraining wordt testosteron aangemaakt. Testosteron wordt door vrouwen gemakkelijk omgezet in het vrouwelijk geslachtshormoon estradiol, het hormoon waarvan je met name tekort hebt tijdens de overgang en na de menopauze. Bovendien houdt het je botten sterk. Superslim om te doen dus.
- Eet dagelijks 3-4 paranoten. Daarin zit selenium en dit stofje helpt de werking van de schildklier te stimuleren.
- Eet 500 gram groenten per dag – liefst alle kleuren van de regenboog, maar vooral groene – en kies zoveel mogelijk voor goede vetten. Recepten kun je vinden via dehormoonkliniek.nl/product/recepten-ebook.
- Zorg voor een stabiele bloedsuiker. Toegevoegde suikers en snelle koolhydraten – snoep, koek, taart, frisdrank, wit brood – zijn geen handige keuze als je het befaamde zwembandje na de menopauze wilt voorkomen.
- Drink zo min mogelijk alcohol en cafeïne als je opvliegers wilt voorkomen.
- Neem een koude douche voor je gaat slapen en zorg voor een koele slaapomgeving.
- Magnesium helpt je spieren ontspannen zodat je sneller tot rust komt. Handig als je beter wilt slapen. Kies bij voorkeur magnesium citraat (200-400 mg) en neem dit vlak voordat je naar bed gaat.
- Eet liever geen soja ‘zuivel’. Dit werd vroeger vaak bij overgangsklachten geadviseerd omdat het fyto-oestrogenen bevat, maar er zijn steeds meer studies die aantonen dat er ook nadelige gezondheidseffecten zijn.
- Zilverkaars wordt al eeuwen gebruikt om overgangsklachten te verminderen. Hetzelfde geldt voor rode klaver en wilde yam, dat zou helpen tegen opvliegers en prikkelbare gevoelens. Niet voor niets vind je deze ingrediënten in veel voedingssupplementen voor postmenopauzale vrouwen.
Leven in Balans
Hormoondeskundige en orthomoleculair therapeut Merel van der Velden ontwikkelde het uitgebreide online programma ‘Leven in Balans’ – de weg naar de beste versie van jezelf. Haar missie: vrouwen in hun kracht zetten door een betere hormoonbalans. ‘Eigenlijk alles wat je moet weten voor een energiek en fit leven. Want hormonen zijn alles.’ Je kunt kiezen uit een ZILVER en een GOLD pakket. Het bijbehorende receptenboek is ook los te bestellen.
Nieuwsgierig naar het 8-weekse programma met veel praktische informatie, body & mind-oefeningen, video’s, een uitgebreid receptenboek en meer? Kijk dan op dehormoonkliniek.nl/leven-in-balans. Meer weten over Merel van der Velden? Lees hier het kennismakingsinterview.
Heb jij een vraag?
In de volgende afleveringen geeft Merel onder meer praktische tips and tricks tegen menstruatiekramp. Heb jij een hormonenvraag voor Merel van der Velden? Mail dan naar redactie at period.nl of vul het contactformulier in. Wie weet lees jij het antwoord binnenkort in deze vragenrubriek terug.
* Bron: Hormoonpoli.nl (Barbara Havenith)
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.