Hevig menstrueel bloedverlies (HMB) is een veelvoorkomend probleem. Maar liefst 1 op de 5 vrouwen tussen de 35 en 55 jaar heeft er last van. In Nederland alleen gaat het om 500.000 vrouwen. Feitelijk zijn dat er heel veel meer. Veranderingen in de hormoonhuishouding tijdens de overgang zijn lang niet de enige oorzaak. Ook stollingsstoornissen, endometriose, adenomyose, PCOS of gynaecologische kanker kunnen ervoor zorgen dat de spreekwoordelijke rode vlag droef halfstok wappert. Daarnaast kunnen doorgaans onschuldige myomen en poliepen ervoor zorgen dat de ‘feestweek’ uit de hand loopt. Reden om een afspraak met de huisarts te maken, zou je denken. Maar dat is nu precies wat vrouwen met menstruatieproblemen niet doen.
Driekwart van de vrouwen weet niet dat HMB een medische aandoening is
Uit onderzoek onder 1.004 Nederlandse vrouwen met HMB-klachten blijkt namelijk dat slechts 54% hiervoor naar de huisarts gaat en maar 27% vervolgens bij de gynaecoloog belandt. Meer dan de helft (60%) denkt nog altijd dat menstruatieproblemen er nu eenmaal bijhoren. Driekwart (75%) weet niet dat HMB een medisch erkende aandoening is. Meer dan een kwart (27%) denkt dat de huisarts toch niets kan doen. Jammer, want maar liefst 35% had wél medische hulp gezocht als men had geweten dat HMB een medisch erkende aandoening is waarvoor meerdere, eenvoudige behandelopties zijn.
Wanneer is veel te veel?
Menstruatieproblemen zijn een subjectief iets. Wanneer is veel nu precies te veel? Symptomen van HMB zijn:
- korte cyclus (minder dan 21 dagen)
- langdurige menstruatie (meer dan 7 dagen)
- hevige menstruatiepijn
- veel bloedverlies (driekwart limonadeglas of meer)
- het verlies van grote stolsels
- meerdere menstruatieproducten tegelijk nodig
- tampons en/of maandverband om de 1-2 uur moeten verwisselen.
Als je meerdere van deze symptomen herkent, gaat dit verhaal waarschijnlijk over jou en is het gerechtvaardigd naar de huisarts te gaan en/of doorverwijzing te vragen naar de gynaecoloog.
Een kwart van de vrouwen durft HMB niet met vriendinnen te bespreken
HMB is een aandoening die nogal wat impact heeft: lichamelijk, psychisch en sociaal. Van de ondervraagden zegt 61% dat HMB een negatieve invloed heeft op het emotioneel welbevinden, 60% op het lichamelijk welbevinden, 56% op het seksleven, 50% op vrijetijdsbesteding en 50% op het zelfvertrouwen. Maar liefst 37% heeft elke menstruatie hoofdpijn, 35% voelt zich prikkelbaar of humeurig, 33% heeft hevige buikkrampen, 85% is extreem vermoeid, 40% voelt zich depressief en 34% heeft een absolute hekel aan haar menstruatie.
Meest genoemde praktische problemen zijn het vermijden van lichtgekleurde kleding (71%), kleding moeten wisselen vanwege doorlekken (69%) en meerdere menstruatieproducten tegelijk nodig hebben (44%). Van de ondervraagden zegt 62% trainingen of sportactiviteiten af en cancelt 38% activiteiten buitenshuis, zoals etentjes. Vanwege HMB melden 4 op 10 vrouwen zich soms ziek van werk; gemiddeld 1,7 dag per jaar. Als reden noemt 31% buikklachten, 28% migraine en 20% verkoudheid/griep.
Ruim driekwart van de ondervraagden zegt HMB met vriendinnen te kunnen bespreken. Dat lijkt positief. Daar staat tegenover: bijna een kwart durft dit niet. Mannen zijn al helemaal geen populaire gesprekspartner. Zelfs de eigen partner is dat niet. De Top-5 van mensen met wie men HMB durft te bespreken: vrouwelijke huisarts (78%), vriendin (76%), moeder (68%), vrouwelijke verpleegkundige (67%) en de eigen partner (67%).
De campagne Bloedserieus: elk jaar in november
Vrouwen met HMB hebben een bloedserieus verhaal. De landelijke voorlichtingscampagne Bloedserieus roept vrouwen op dat verhaal te delen. Met elkaar én met de arts. HMB is een medische aandoening waarvoor meerdere behandelopties bestaan. Denk aan hormoontherapie (pil of spiraal), endometriumablatie (NovaSure) of het verwijderen van myomen en poliepen (MyoSure). Tijdens de Bloedserieus campagnemaand in november organiseren ziekenhuizen in heel Nederland extra (online) spreekuren en andere events. Via de website hevigbloedverlies.nl, de bijbehorende social media-kanalen en publieksbeurzen wordt het jaar rond voorlichting over HMB gegeven. Kijk voor meer informatie en agendatips op hevigbloedverlies.nl.
Bron: Heavy Periods, online survey among 1,004 women who have experienced heavy periods in the past 3 years (18+), 14th to 18th September 2018, 24 september 2018, 3 Monkeys Zeno for Hologic Benelux.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Lees ook:
Heb ik soms myomen?
Niet meer ongesteld
Te weinig: kan dat ook?
Wanneer is veel teveel?