De overgang. Het klinkt als een dag die je in je agenda kunt markeren, maar het is een periode die jaren duurt en die – door een dip in de vrouwelijke hormoon productie – nogal wat klachten kan geven. Wat extra support kan daarom geen kwaad.
Menopauze betekent letterlijk: laatste menstruatie. De gemiddelde leeftijd waarop de menopauze zich aandient, is momenteel 51 jaar. Wat weinig vrouwen beseffen is dat overgangsklachten al veel eerder kunnen ontstaan, omdat de overgang tussen de zeven en tien jaar duurt. Dat de premenopauze is begonnen, is lang niet altijd duidelijk omdat vaak nog geen verandering in de menstruatiecyclus merkbaar is. In tegendeel zelfs. Tijdens de overgang raakt de productie van vrouwelijke geslachtshormonen (oestrogenen en progesteron) in een dip. Door die verstoorde hormoonbalans kun je vaker, langduriger en heftiger menstrueren, waardoor de indruk ontstaat dat je nog midden in je vruchtbare leven zit.
Veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen een behoorlijke wissel trekken op ons leven: emotioneel en lichamelijk
Een veranderende menstruatiecyclus is niet de enige overgangsklacht. In de hersenen (met name in het limbische deel dat van invloed is op emoties, geheugen, seksdrive en motivatie) verandert door de daling van de vrouwelijke hormoonspiegel van alles. Dat leidt niet alleen tot opvliegers en nachtzweten, maar kan een enorm scala aan atypische klachten geven. Denk aan spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn of migraine, hartkloppingen, hoge bloeddruk, concentratiestoornissen, vermoeidheid, angstgevoelens, slaapproblemen, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen. Omdat overgangsklachten niet altijd als dusdanig worden herkend, ligt verwarring met bijvoorbeeld een burn-out of depressie op de loer.
Met gezonde voeding en voldoende rust en beweging red je het in de overgang meestal niet
Wat het overgangsverhaal extra pittig maakt, is dat de overgangsfase doorgaans niet de meest rustige fase in een vrouwenleven is. Vaak zijn er puberkinderen in huis en/of ouders die meer zorg behoeven. Gecombineerd met een drukke baan en een intensief sociaal leven kunnen die veranderingen in de eigen hormoonhuishouding een behoorlijke wissel op het dagelijks functioneren van vrouwen trekken. Emotioneel en lichamelijk. Dat vrouwen door die menopauzale hormonendip meer gezondheidsrisico’s lopen dan mannen, staat buiten kijf. Bij mannen daalt de productie van het mannelijke geslachtshormoon testosteron normaal gesproken te langzaam (vanaf ongeveer het 30e levensjaar jaarlijks met 1-1,5%) om klachten te kunnen geven. Bij vrouwen daalt de oestrogeenproductie daarentegen razendsnel; in een paar jaar tijd met wel 80%! Omdat oestrogenen belangrijk zijn, zoekt het lichaam een alternatieve productiebron: vetweefsel. Dat verklaart waarom vrouwen in deze levensfase gemiddeld twee kilo aankomen. Daarmee bewijst je lijf je eigenlijk een dienst, want door een tekort aan oestrogeen ontstaat een verhoogde kans op botontkalking (osteoporose), suikerziekte (diabetes), dementie en hart- en vaatziekten.
Voedingssupplementen spelen een steeds belangrijkere rol bij de aanpak van overgangsklachten
De overgang is een levensfase die nogal wat impact op de gezondheid heeft. Wat extra support kan dan geen kwaad, want met leefstijlaanpassingen alleen (gezonde voeding en voldoende rust en beweging) red je het vaak niet. Geen wonder dat orthomoleculaire voedingssupplementen een steeds belangrijkere rol spelen bij de aanpak van vrouwspecifieke problemen als menstruatiestoornissen, het premenstrueel syndroom en natuurlijk (pre- en post-) menopauzale klachten. De orthomoleculaire geneeskunde (ortho komt van het Griekse orthos en betekent juist of gezond) is een aanvullende geneeswijze die erop is gericht de gezondheid op peil te houden of zelfs te herstellen met behulp van een uitgekiende combinatie van vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen; stoffen die over specifieke eigenschappen beschikken.
Meer effect wanneer suppletie niet alleen op het vrouwenlijf, maar ook op de specifieke levensfase is afgestemd
Magnesium heeft bijvoorbeeld een gunstig effect op de spierontspanning en wordt daarom ingezet tegen hoge bloeddruk, stress, hartkloppingen en lusteloosheid. Magnesium draagt, net als vitamine D3, K2 en zink ook bij aan het behoud van sterke botten. Ook rode klaver (isoflavonen) heeft een gunstige invloed op botten en op het hart. Foliumzuur wordt onder meer ingezet voor een betere geestelijke balans en vitamine B6 staat in de orthomoleculaire traditie bekend om de hormoon regulerende werking. Ook monnikspeper wordt sinds jaar en dag toegepast bij premenopauzale en PMS-klachten, zoals prikkelbaarheid en stemmingswisselingen. Omdat mannen en vrouwen een compleet andere vitamine- en mineralenbehoefte hebben, is het uiteraard belangrijk dat voedingssupplementen speciaal op het vrouwenlichaam zijn afgestemd.
Bij de gespecialiseerde drogist en natuurlijk in de praktijk van voedingsdeskundigen en menopauzespecialisten, zijn uitgekiende complexpreparaten te vinden die op de specifieke levensfase van vrouwen zijn afgestemd. Bijvoorbeeld een complexpreparaat voor voor en tijdens de menopauze, met vitamine B6, foliumzuur, omega-6, zilverkaars en monnikspeper. Of een supplement met rode klaver, foliumzuur, magnesium, selenium, zink en de vitamines B6, D3 en K2, voor na de menopauze. Vraag altijd deskundig advies.
Illustratie Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.