Het is elke maand opnieuw minimaal één nacht, maar meestal twee of drie nachten, hetzelfde ritueel. Almaar woelen en draaien. Om de haverklap naar de wc moeten. Op je tenen natuurlijk, zodat je huisgenoten die wél lekker snurken niet wakker worden. Op een dikke badhanddoek liggen. Twee onderbroeken tegelijk dragen plus een pyjamabroek in een poging doorlekken te voorkomen. Midden in de nacht een warme douche nemen tegen de kramp. Nieuwe slaappoging wagen. En ondertussen aan de display van de wekker aflezen dat je alweer bijna naar je werk mag.
Heavy periods & doorlekangst
Recent Nederlands onderzoek1 laat zien dat 84% van de vrouwen+ klachten rondom of tijdens de menstruatie ervaart en dat 82% daar veel of zelfs zeer veel last van heeft. Heftige kramp, hevig bloedverlies én de angst om door te lekken vormen de Top-3 van meest genoemde menstruatieproblemen. Heavy periods zijn minder onschuldig dan misschien lijkt. In de meeste beroepen kun je niet om het uur naar de wc voor een wisseltruc. Zoals je je ook niet elke maand opnieuw een paar doorwaakte nachten kunt veroorloven. Dat je wakker kan liggen van je menstruatie, is in zekere zin logisch. Je menstruatie slaapt immers niet. De menstruatieslaapkloof – het verschil in slaapkwaliteit tussen zij die wél en zij die niet menstrueren – bestaat, helaas. Slaapgebrek ’s nachts leidt tot focusverlies overdag en dat is killing voor je productiviteit.
Periods + insomnia = periodsomnia
Maandverbandfabrikant Libresse deed wereldwijd onderzoek2 naar de invloed van menstruatie op slaap. Daaruit blijkt dat vrouwen+ in hun leven gemiddeld vijf maanden slaap verliezen als gevolg van hun on-gesteldheid (dit verbindingsstreepje staat hier dus niet toevallig). Van alle deelnemers zegt 62% slecht te slapen tijdens de menstruatie. Nederlandse vrouwen doen het ietsje beter: 56% zegt slechter te slapen door de menstruatie. Al zegt 21% zich uitgeput te voelen in de menstruatiefase. Pijn (51%) en de angst voor doorlekken (33%) worden als belangrijkste redenen voor ‘periodsomnia’ genoemd.
Geen slaapmutsje
Die doorlekangst zit niet tussen de oren. Kwestie van zwaartekracht. Sta maar eens op van je bureaustoel na een paar uurtjes zitten, als je heftig menstrueert. De sluizen breken. Dat geeft overdag stress, maar werkt ’s avonds en/of ’s nachts ook niet per se als een slaapmutsje. Als het lichaam zich ontspant, wordt het bloedverlies vanzelf ietsje heviger. Dat verklaart waarom vrouwen+ die heftig menstrueren de afstand tussen hun bed en de wc ’s ochtends vaak in gestrekte draf afleggen. Zeker als het voor de variatie wél is gelukt om de aanbevolen acht uur nachtrust aan één stuk in horizontale houding door te brengen.
Koeler is beter
Je hormoonhuishouding doet ook een duit in het slaapgebrek-zakje. In die zin zit periodsomnia weer wél tussen de oren. Hormonen worden onder meer aangemaakt in je hypothalamus en hypofyse ofwel in je hoofd. Deze signaalstoffen hebben invloed op allerlei lichaamsprocessen, waaronder het gemak waarmee je inslaapt, doorslaapt en ontwaakt. Ze regelen ook je lichaamstemperatuur. Na je ovulatie stijgt deze iets. Mensen met een hoge(re) lichaamstemperatuur slapen doorgaans slechter in, dromen onrustiger én worden eerder (lees: makkelijker) wakker. Daarom slaap je in een koele slaapkamer (maximaal 18 graden Celsius) beter dan in een warme. En daarom slaap je meestal niet op je lekkerst vlak voor en tijdens je menstruatie.
Wat is heavy?
Hoe heviger je menstrueert, hoe groter de kans is op doorlekken (duh). Hevig is natuurlijk een subjectief begrip. Feit is dat veel vrouwen+ hun menstruatie in elk geval een gedeelte van hun vruchtbare leven als té hevig ervaren. Heavy periods ontstaan vaak door veranderingen in de hormoonhuishouding. Als je net begint te menstrueren en de hormoonhuishouding nog niet op rolletjes loopt én tijdens de perimenopauze; in Nederland alleen hebben zo’n half miljoen vrouwen tussen de 35 en 55 jaar hierdoor last van hevig menstrueel bloedverlies (HMB).
Dit zijn de symptomen
Symptomen van HMB zijn: een korte cyclus (minder dan 21 dagen), een langdurige menstruatie (langer dan 7 dagen), hevige kramp, veel bloedverlies, om het uur naar de wc moeten om van maandverband te wisselen, dubbele bescherming nodig hebben, grote stolsels verliezen, geregeld doorlekken en vermoeidheid door ijzertekort én slaapgebrek. Omdat HMB het symptoom kan zijn van een onderliggende aandoening, zoals endometriose, adenomyose, PCOS of een infectie, is het belangrijk om medisch onderzoek te laten doen.
Bloedserieus: je agenda rond je menstruatie plannen
HMB heeft invloed op alle facetten van het leven: lichamelijk (kramp, vermoeidheid door ijzertekort en slaapgebrek), sociaal (sport en sociale activiteiten afzeggen, werk en school verzuimen) én mentaal (de angst om door te lekken). Zo vindt 53% van de ondervraagden in het Libresse-onderzoek het onprettig om te logeren of op vakantie te gaan tijdens de menstruatieperiode. Liever een afspraak mislopen, dan het risico lopen dat iemand een bloedvlek op je beddengoed of pyjamabroek ontdekt, zegt 1 op de 5. Om vrouwen+ erop attent te maken dat HMB een medische aandoening is, wordt tijdens de campagnemaand Bloedserieus in november extra voorlichting gegeven over mogelijke oorzaken van HMB en de behandelopties die er zijn.
Maandverband voor heavy periods én voor de nacht
Doorlekvlekken zijn niet iets om je voor te schamen. Onhandig zijn ze wel. Om doorlekken te voorkomen gebruikt de meerderheid van de vrouwen+ maandverband.2 Voor 34% voelt dit niet als afdoende. Een derde draagt daarom ondergoed dat op de nominatie staat om te worden weggegooid en/of meerdere lagen ondergoed tegelijk – al dan niet in combinatie met een badhanddoek. Maar liefst 30% slaapt in bepaalde houdingen om het risico op doorlekken te verkleinen. Erg oncomfortabel allemaal. Maandverband speciaal voor de nacht kan een verschil maken, omdat dit rekening houdt met het feit dat het bloedverlies ’s nachts anders is dan overdag – al is het maar door de horizontale positie waarin je dan verkeert. Daarnaast komt het aan op absorptieniveau.
Win- en kortingsacties
Libresse Goodnight Maandverband met Max Cour-V™ adaptive technology is speciaal ontwikkeld voor hevige menstruaties én voor de nacht. Het beschikt over drie verschillende absorptiezones (aan de voorzijde, in het midden én aan de achterzijde), is extra groot (maar toch aangenaam dun) en heeft een uitgekiende pasvorm waardoor het bloed uit alle richtingen opvangt – in welke houding je ook slaapt. Dat belooft althans de bijsluiter. Proef op de som? Als je voor 30 november 2022 een pak koopt en je aankoopbewijs uploadt via Libresse – Acties en Proefpakketten maak je kans op ‘slaapverwekkende’ prijzen. Of slaap speel op safe en claim 50% van je aankoopbedrag terug; die optie is er tot en met 31 december 2022.
Bronnen & referenties:
1Gijsbers, L & Duist, L, van. (2022). Een onderzoek naar het effect van menstruatieklachten op het dagelijks leven. Motivaction, peiling in opdracht van WOMEN Inc. 2 Enquête onder 10.871 mensen in VK, Italië, Frankrijk, Zweden, China, Argentinië, Colombia, Rusland, Maleisië, en Jordanië, uitgevoerd tussen 24 december 2021 en 24 januari 2022 door Dynata in opdracht van Essity; het moederbedrijf van Libresse.
Vrouwen+ Omdat niet iedereen die menstrueert een vrouw is én niet alle vrouwen menstrueren, voegen we in dit artikel het leesteken ‘+’aan het woord ‘vrouwen’ toe.
Lees ook:
Period Podcastselectie
Period Playlist
Period Boekenoverzicht
Period Filmwijzer
Beeldmateriaal: Libresse/Essity.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.