Ben je al ongesteld, krijg je ook nog te maken met stomme opmerkingen of vragen waaruit je eigenlijk maar één ding kunt afleiden. De vraagsteller heeft helemaal niks van menstruatie begrepen. Stomme vraag nummer één is natuurlijk: ben je ongesteld of zo?! Deze vraag wordt namelijk het vaakst gesteld aan mensen die juist niet ongesteld zijn, maar dat nog moeten worden. In de beruchte PMS-fase dus. Dan heb je meestal een iets korter lontje.
Libresse bedacht een grappige campagne rond deze bloedirritante vraag. Op Period! kon je daar eerder al over lezen: deze bloedirritante vraag is echt een red flag. Via Instagram, Facebook en TikTok kun je nu laten weten welke stomme vragen jij zoal voor je kiezen hebt gekregen. #echtevendoen. En anders gewoon even lezen wat anderen in de commentaren hebben gezet. #niettegelovenzeg.
Stomme opmerkingen bestaan, stomme vragen bestaan eigenlijk niet. Toch komen bij Period! soms vragen binnen waaruit je echt maar één ding kunt afleiden. Je raadt het al: met de menstruatiekennis is het droevig gesteld. Hoe kan dat? Waar zat je (ja, jij) met je gedachten bij de biologieles, toen dit werd uitgelegd? Heb je geen menstruatievoorlichting op school gehad? In dat geval zou je je docent op het bestaan van Dé Menstruatieles kunnen wijzen via deze link.
Met name als jongens/mannen antwoord moeten geven op menstruatievragen wordt het grappig.
- Hoeveel dagen ben je gemiddeld ongesteld? ‘Twee weken’.
- Hoeveel maandverband heb je per menstruatie nodig? ‘Een’. (Eentje? Serieus?!)
- Hoe gebruik je een menstruatiecup? (Nee! Die laat je natuurlijk niet deels onderaan je vagina/vulva bungelen).
Ook hilarisch: de super serieuze reactie ‘wat een goede uitvinding’ op een 1 aprilgrap: dat er een tampon voor linkshandigen was uitgevonden. (Die heeft een andere vorm?)
Minder grappig is het als mensen je proberen te pesten met je menstruatie. Bijvoorbeeld met opmerkingen als:
- Ik kan het aan je zien/ruiken als je ongesteld bent (Wow! Dat is superknap, omdat dat niet kan).
- Je bent vies/onrein als je ongesteld bent. (Oh? Als niemand ongesteld zou worden, zouden er geen kinderen worden geboren en bestond jij ook niet).
- Je mag niet naar de kerk/moskee/synagoge of school als je ongesteld bent. (Tja. Het hangt er een beetje van af welk geloof je hebt of je wel of niet naar een gebedsruimte mag. Maar het is echt niet de bedoeling dat je thuisblijft van school – er geldt gewoon een leerplicht).
Tegen mensen die je pesten zou je eigenlijk maar een ding kunnen zeggen: doe dit kunstje zelf maar eens na: 13 keer per jaar gemiddeld 5 dagen lang menstrueren en ondertussen bloednormaal blijven presteren. En dat zo’n 40 jaar lang. Niet omdat je dit zelf zo leuk vindt, maar omdat je toevallig met een baarmoeder geboren bent.
Maar goed, we dwalen af. Voorbeelden van serieuze vragen die bij Period! binnenkomen zijn:
- Kun je plassen met een tampon in? (Huh? Je plast niet uit je vagina/vulva, maar uit een heel andere opening).
- Kun je zwemmen als je ongesteld bent? (Zeker! Je kunt alles doen als je ongesteld bent. Al kan het handig zijn om het trainingsschema van je sport een beetje af te stemmen op de 4 hormonale fasen van je cyclus).
- Kun je ontmaagd worden door een tampon? (Nee, je kunt alleen worden ontmaagd door seks met penetratie).
Gehoord bij Dé Menstruatieles op school: dat de plakstrip van maandverband naar boven moet. (Auw! Dat zou pijnlijk zijn, toch? Met die plakstrip plak je het maandverband vast in je onderbroek).
Je kunt lachen om stomme opmerkingen/vragen en misverstanden, maar het is natuurlijk handiger als iedereen gewoon weet wat menstruatie is, hoe de cyclus werkt, waar je last van kunt hebben, wat je kunt doen als je ergens last van hebt en hoe je menstruatieproducten op een gezonde manier gebruikt. Helaas weet maar liefst 75% van de jongeren té weinig over het onderwerp, blijkt uit onderzoek. Dat moet anders.
Handig boekje!
Zoek je zelf informatie over menstruatie of ken je iemand anders die wel wat educatie kan gebruiken? Dan is dit een handig boekje over menstruatie. Niet helemaal toevallig is dat ook de titel. In Een handig boekje over menstruatie lees je wat er met je lichaam gebeurt als je ongesteld wordt en vind je superveel praktische tips. Handig voor jezelf én voor mensen die domme opmerkingen maken over ongesteldheid omdat ze te weinig kennis hebben. Als je weet wat er allemaal bij komt kijken, zou je die opmerking ‘Ben je ongesteld of zo?!’ nooit meer maken. Toch? Je kunt het boekje (32 pagina’s) gratis downloaden via deze link.
Vrouwen+ Omdat niet iedereen die menstrueert een vrouw is én niet alle vrouwen menstrueren, voegen we in dit artikel het leesteken ‘+’ aan het woord ‘vrouwen’ toe.
Beeldmateriaal: Essity/Libresse.
Meer lezen?
De V van vaginale afscheiding
Deze bloedirritante vraag is echt een red flag
Cool: menstruatieondergoed van katoen
Je cyclus beïnvloedt je liefdesleven
Dé menstruatieles: gastlessen op middelbare scholen
Wat weet jij eigenlijk over de perimenopauze?
Meer of minder maandverband: wat is er aan de hand?
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.