De 7 voordelen van menstruatiecups
Menstruatiecups lijken misschien nieuw. Maar er werd al in 1932 patent op aangevraagd. Dat ze niet onmiddellijk een groot succes werden, komt waarschijnlijk omdat het een nogal intiem product is. Anno nu zijn we gelukkig minder preuts. In bijvoorbeeld de VS en Canada zijn vrouwen trouwens al veel verder: daar zijn menstruatiecups behoorlijk ingeburgerd. Terecht, want er zitten nogal wat voordelen aan zo’n siliconen bekertje.
1 Je ziet er niets van
Een menstruatiecup als de Divacup (in Nederland verkrijgbaar via webvrouw.nl) is een klokvormig bekertje dat het menstruatiebloed niet absorbeert, maar opvangt. Je draagt deze dus inwendig. Dat heeft als voordeel dat je er niets van ziet. Er bungelt zelfs geen touwtje.
2 Je bespaart geld
Menstruatiecups lijken misschien duurder dan wegwerpproducten, maar je hebt er maar één nodig en bijvoorbeeld een Divacup gaat wel 10 jaar mee. Die aanschafprijs heb je dus zo terugverdiend. Tel uit je winst.
3 Je hoeft minder vaak te wisselen
Per menstruatiecyclus verlies je gemiddeld 30-100 ml bloed. Eén Divacup kan tot 30 ml opvangen. Je kunt hem tot maximaal 12 uur inhouden. Bij de meeste vrouwen is de cup na 12 uur nog niet voor de helft gevuld. Ideaal dus als je op reis bent, fanatiek sport, een dagje naar het strand gaat of gewoon eens lekker lang wilt uitslapen.
4 Geen last van doorlekken en geurtjes
Zit een menstruatiecup eenmaal op zijn plek, dan wordt deze omsloten door de spierenwand van de vagina. De kans op ‘doorlekken’ is minimaal. Daarbij heb je minder last van geurtjes. Menstruatiebloed gaat namelijk pas ruiken als het in contact komt met zuurstof.
5 Aardiger voor het milieu
Gemiddeld gooi je per cyclus zo’n 25 maandverbanden en/of tampons in de afvalbak. Dat zijn zo’n 325 stuks per jaar. Een behoorlijke belasting voor het milieu.
6 Superveilig & comfortabel
Divacups zijn gemaakt van siliconen en daardoor hypo allergeen. Ze bevatten geen chemicaliën en plastics. Doordat ze geen vocht absorberen, drogen ze de vagina niet uit. De natuurlijke zuurgraad raakt dus niet verstoord. Dat kan veel ongemak voorkomen: denk aan jeuk, overmatige geur en afscheiding en een branderig gevoel. De meeste meiden en vrouwen die voor een menstruatiecup kiezen doen dat dan ook voor het draagcomfort. De naam Divacup is overigens geen synoniem voor menstruatiecup, maar een merk. Het werd in 2001 op de markt gebracht door Francine Chambers, nadat zij ruim 10 jaar research had gedaan. De Divacup voldoet aan alle Amerikaanse en Canadese eisen voor medische producten, zijn meermalen bekroond en worden wereldwijd verkocht.
7 Beter vertrouwd met je lichaam
Bij het inbrengen en verwijderen zul je met je vingers je vagina binnen moeten. En ja, daarbij kom je waarschijnlijk in aanraking met wat menstruatiebloed. Maar dat is niet per se een minpuntje. Handen wassen moet toch al. En er is niks mis mee om je lichaam wat beter te leren kennen. Op de Divacup kun je aflezen hoeveel menstruatiebloed is opgevangen. Zo krijg je een beter beeld van je cyclus. De meeste vrouwen zijn trouwens verbaasd: je verliest vaak veel minder bloed dan gedacht.
Zijn er ook nadelen?
Eigenlijk maar een: het duurt even voordat je helemaal vertrouwd bent met de menstruatiecup. Inbrengen en verwijderen, leegmaken en weer inbrengen lijkt in eerste instantie een heel gedoe. Gemiddeld heb je zo’n drie cycli nodig om daaraan gewend te raken. Maar gezien de voordelen is dat misschien toch de moeite waard. Lees de gebruiksaanwijzing goed. Vraag bij twijfel om advies. En neem de tijd.
Proberen? De Divacup is er in twee maten. Type 1 is voor vrouwen jonger dan 30 die NIET zijn bevallen. Type 2 is voor vrouwen ouder dan 30 en/of vrouwen die WEL zijn bevallen. Prijs € 27,25, excl. verzendkosten. Period!-lezers krijgen 5% korting! Vul bij je bestelling de kortingscode period2015 in. Bestellen kan op www.webvrouw.nl.
Pad for Pad
Het Pad for Pad-programma schenkt wasbaar maandverband aan schoolmeisjes op het platteland van India én geeft voorlichting. Webvrouw.nl doneert voor elke verkochte Divacup één wasbaar maandverband aan Pad for Pad.
Meer reviews?
Lees het oordeel van het Period! Proefpanel over Period Panteez menstruatieslips, Eco Femme wasbaar maandverband, Softcup menstruatiecups en de Freedom Cup.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Meer menstruatie-informatie?
Period Podcastselectie
Period Playlist
Period Boekenoverzicht
Period Filmwijzer