Menstruatieproblemen staan nogal in the picture de laatste tijd. Dat is een goede zaak. Doorlopen met menstruatieklachten – iets dat jammer genoeg nog steeds veel vrouwen doen – is niet stoer, maar stom. Een uit de bocht gevlogen ‘feestweek’ kan immers duiden op een onderliggend medisch probleem. Zo kan hevig menstrueel bloedverlies worden veroorzaakt door onschuldige myomen of door veranderingen in de hormoonhuishouding. Maar het kan ook een symptoom zijn van PCOS, endometriose, adenomyose, gynaecologische kanker, een infectie of een stollingsziekte. Daarom: heb je elke maand weer last van je ongesteldheid? Moet je vanwege hevige krampen afspraken afzeggen? Durf je geen witte broeken meer te dragen uit angst voor doorlekken? Rijzen je stemmingswisselingen in de premenstruele fase de pan uit? Neem je klachten dan serieus en zoek deskundige hulp.
Inbegrepen in de zorgverzekering. Of toch niet?
De gangbare eerste stap bij het oplossen van menstruatieproblemen is een bezoekje aan de huisarts. Deze kan indien nodig doorverwijzen naar de afdeling gynaecologie van het ziekenhuis of naar een in vrouwenzorg gespecialiseerde kliniek waar behalve gynaecologen ook orthomoleculair artsen, voedingsdeskundigen, bekkenbodemtherapeuten, fertiliteitscoaches en/of hormoonspecialisten werken. Daarnaast is er nog een breed scala aan ‘gewone’ complementaire zorg om uit te kiezen. Denk aan homeopathie, acupunctuur, voetreflextherapie, reiki, hypnose, massagetherapie enzovoort. Maar is dat allemaal wel in de zorgverzekering inbegrepen? Het basispakket dekt de kosten van een huisartsbezoek, maar niet van een consult van een complementaire arts of therapeut. Deze consulten kunnen (deels) wel weer worden vergoed door een aanvullende verzekering.
In het reguliere circuit is hormoontherapie doorgaans stap een bij de behandeling van menstruatieproblemen. En daar begint het al. Want ben je ouder dan 21, dan wordt de anticonceptiepil niet vergoed in de basisverzekering en komen de kosten voor je eigen rekening. (Ben je tussen de 18 en 21 dan wordt de pil wel vergoed, maar geldt er een eigen risico). Hetzelfde geldt voor een spiraaltje. En daarbij komt ook nog het plaatsen ervan; laat je dit door de huisarts doen dan kost dit niets extra’s, maar ga je ervoor naar een gynaecoloog of specialist, dan draai je zelf voor deze kosten op. Afhankelijk van de situatie, kan het in sommige gevallen voordeliger zijn een aanvullende verzekering af te sluiten, terwijl het in andere situaties juist voordeliger is zelf de hormoontherapie te betalen.
Op zoek naar een nieuwe zorgverzekering voor 2020
Operatieve ingrepen, zoals het verwijderen van myomen of poliepen of een endometriumablatie (het verwijderen van het baarmoederslijmvlies) worden vanuit de basisverzekering vergoed. Maar niet elke zorgverzekering geeft je hierbij dezelfde keuzes. Ben je bijvoorbeeld vrij om zelf een ziekenhuis te kiezen of kun je alleen terecht bij de gecontracteerde zorgverleners? Worden ook complementaire behandelmethoden, zoals een orthomoleculair arts of een menstruatiecoach, vergoed? Allemaal zaken om rekening mee te houden bij het kiezen van een zorgverzekering.
Sinds 12 november zijn alle nieuwe zorgverzekering premies bekend en kun je weer overstappen naar de Goedkoopste Zorgverzekering voor 2020. Maar welke is dat? En welke verzekering past het beste bij jouw persoonlijke situatie? Dit is ook iets om over na te denken als je geen last hebt van je menstruatie, maar bijvoorbeeld zwanger wilt worden; zaken als zwangerschapscursussen, extra kraamzorg en lactatiedeskundige zorg zijn namelijk niet in het basispakket opgenomen, maar kunnen wel aanvullend verzekerd worden. Of als je juist van plan bent een sterilisatie te ondergaan; ook deze ingreep wordt niet standaard vergoed. Bij de Goedkoopste Zorgverzekering kun je online de voordeligste zorgpolis uitzoeken, basisverzekering én aanvullende pakketten vergelijken en afsluiten. Daarnaast bevat de website informatie over zorg, dekkingen en de meest actuele premies. Je hebt nog tot en met 31 december 2019 de mogelijkheid van zorgverzekering te wisselen.
Illustratie: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Lees ook:
Gaat dit soms over jou?
5 Redenen om wél naar de (huis)arts te gaan
En toen ging het mis…
Ziek zijn op de zaak
5 Redenen om je wél te schamen