Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een speciale dag voor. Zo is het op 1 maart Nationale Complimentendag. Een mooie aanleiding om eens stil te staan bij een fenomeen dat echt meer respect verdient: menstruatie.
Een rondje googelen leert dat de dag in 2001 in het leven werd geroepen door waarderingsmanager Hans Poortvliet, die een boek schreef over het geven van complimenten. Meerdere Europese landen doen inmiddels aan World Compliment Day mee, waaronder België en Noorwegen. Hoe je er aan meedoet? Nou, gewoon. Door complimenten te geven en je waardering uit te spreken voor doodnormale zaken.
Wow: 500 keer in je leven?
We geven een voorzetje: complimenteer haar eens met het feit dat ze menstrueert. Het is voor een gemeenschappelijk doel: de voortplanting. Zonder menstruatie bestond je immers niet. En eerlijk is eerlijk: de meeste vrouwen zouden de menstruatiebeurt ook liever hebben overgeslagen.
Ga er maar aan staan: 500 keer in je leven menstrueren. Gemiddeld 5 dagen per keer. Dat zijn maar liefst 2.500 dagen. Omgerekend ruim 6,5 jaar aan één stuk. En dat allemaal voor de 1,6 tot 1,7 kinderen die we volgens het CBS nog maar krijgen.
Allemachtig: 37,5 liter bloed?
Per menstruatie verlies je ongeveer 5 eetlepels bloed. Omgerekend is dat zo’n 75 milliliter per menstruatie ofwel 975 ml per jaar en 37,5 liter per leven. Met de 1 miljard liter bloed die de naar schatting 1,2 miljard menstruerende vrouwen op deze aardbol jaarlijks produceren, kun je een zwembad vullen van 1.000 meter lang, 100 meter breed en 10 meter diep.
Met bloedverlies alleen ben je er nog niet. Meer dan de helft van de vrouwen heeft menstruatiepijn. Logisch: de baarmoeder is een spier en deze trekt samen tijdens de menstruatie. Dat voel je. Soms is er sprake van heftige pijn, van te hevig bloedverlies, van extreme vermoeidheid of van psychische onbalans.
Stoer zeg: doorlopen zonder zeuren (?)
Toch lopen vrouwen vaak jarenlang door met menstruatieklachten, voordat ze naar de (huis)arts stappen. Onverstandig, want aan die klachten kunnen immers ook andere gezondheidsproblemen ten grondslag liggen. Ongeveer 1 op de 10 vrouwen heeft endometriose. Naar schatting 1 op de 5 vrouwen kampt met hevige menstruaties. En ongeveer 1 op de 4 heeft PMS: een verzamelnaam voor zo’n 100 verschillende klachten van psychische en lichamelijke aard in de week voorafgaand aan de menstruatie. Als je de ellenlange lijst bekijkt is het eigenlijk onmogelijk helemaal nergens last van te hebben.
De boodschap dat pijn en ongemak er nu eenmaal bij horen, wordt nog steeds van generatie op generatie doorgegeven. De vraag is natuurlijk: is die benadering niet wat over tijd? Zou die visie hetzelfde zijn als mannen zouden menstrueren? Was menstrueren dan misschien wél een prestigedingetje?
Vijf dagen per maand bloeden zonder dood te gaan. En zonder te zeuren. Dat is een complimentje waard.
Boekentip: Mooi rood is niet lelijk
Het boek Mooi rood is niet lelijk zoomt in op een interessante kwestie: hoe kan het dat ‘het’ nog altijd zo’n ongemakkelijk gespreksonderwerp is? Waar komt die eeuwenoude menstruatieschaamte toch vandaan? Zijn er culturen waar het menstruatietaboe niet bestaat? En wordt het geen tijd voor trots in plaats van schaamte? Mooi rood is niet lelijk is een uitgave van Splint Media BV. Het boek is voor € 14,95 (zonder verzendkosten) te bestellen. Kijk hier.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.